Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzni lavirint
  • 16.09.2022. 18:00

Najveći svjetski kukuruzni lavirint posvećen James Bondu: Zasijan pomoću GPS-a

Na površini od 28 ha sortnog ogleda prostiru se staze duge 16,1 km koje tvore motive iz filmova o James Bondu. Za izradu su upotrebljeni traktori upravljani GPS-om

Foto: Richardson Adventure Farm
  • 70
  • 26
  • 0

Najveći kukuruzni lavirint na svijetu napravljen na Richardson Adventure Farm u blizini američkog grada Čikaga u Ilinoisu, izvještava Secret Chicago. Ove godine farma proslavlja 60. godišnjicu prvog filma o tajnom agentu James Bondu. 

Napravljena su četiri dijela, svaki sa svojim ulazom i izlazom, a međusobno su povezani. Motiv za formiranje uzorka lavirinta su lica glumaca koja su tumačila ovaj kultni lik, nezaobilazni Aston Martin DB5 i Casino de Monte Carlo. Na uzorku su predstavljeni Timothy Dalton, Roger Moor, Sean Connery, Pierce Brosnan, Daniel Craig.  

Napravljen zahvaljujući GPS-u

Na površini od 28 ha sortnog ogleda prostiru se staze duge 16,1 km. Za izradu su upotrebljeni traktori upravljani GPS-om.

I sjetva je unaprijed programirana tako da ostavlja nezasijana područja koja formiraju sliku.

"Iako je to najveći lavirint na svijetu, oni koji ulaze mogu odabrati desetominutnu stazu koja skreće samo lijevo ili sve učiniti za oko sat i po. Na kontrolnim punktovima su karte, postoje tri izdignuta mosta koja povezuju četiri dijela. Ne možete se izgubiti”, rekla je Wendy Richardson.

Staze za šetanje, igre, kviz i mostovi u polju kukuruza

Turistički program

Šetnja stazama može da traje od 10 minuta do 2 h. Mostovi posjetiteljima pomažu u orjentaciji i omogućavaju lakše snalaženje i pronalazak izlaza. Svaki dio ima nekoliko kontrolnih punktova. Cijeli doživljaj upotpunuju zasebne staze koje se razlikuju po dužini i težini, a uključuju istraživanje, pitanja iz kviza i pronalaženje svih kontrolnih tačaka kojih je ukupno 24.

Farma nudi kompleksan i cjelogodišnji turistički program. U ponudi su avanturistički park, ambari za iznajmljivanje, toranj za posmatranje, visoki tobogani, zip line, staze za bicikla. Nudi se mogućnost hranjenja i maženja životinja. Na dan otvaranja izložen je Aston Martin koji se koristi u filmu o Jamesu Bondu. 

Richardsoni već godinama tematski izrađuju lavirinte, a neki od poznatijih tema su Beatlesi, Apollo 11 i drugi. 


Tagovi

Lavirint Kukuruzni lavirint Seoski turizam James Bond Richardson Adventure Farm Sean Connery Daniel Craig


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.