Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 17.07.2022. 18:00
  • Italija

Nanizan i osušen paradajz: Kako to rade u Italiji?

Tradicionlna zimnica u italijanskoj regiji Puglia je nezamisliva bez niski paradajza

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 588
  • 91
  • 0

Italijanska regija Puglia može da se pohvali tradicionalnim načinom konzervisanja paradajza. Riječ je o posebnoj metodi nizanja ovog dekorativnog povrća koja predstavlja jedinstven proizvod poznat pod nazivom "La'nzerta".

Ovako čuvan paradajz se može konzumirati tokom zime, a dio je mnogih jela koji su karakteristični za mediteransku kuhinju. Osim toga, on čini prepoznatljivu sliku u kojoj nizovi crvenog paradajza vise na plafonu. Često ima visoku cijenu i nije ga lako pronaći i kupiti, posebno u zimskim mjesecima.

Nizanje poslije berbe

Za to su neophodni grozdovi paradajza, ali nisu sve sorte pogodne. Najbolje je odabrati one koje imaju plodove s čvrstom korom i čvrstom pulpom. Idealnim se pokazao izbor Vezuvskog paradajza koji nosi zaštićenu oznaku izvornosti i uzgaja se oko Vezuva, te gialletti kojega u Puglii često koriste jer su čvrsti i crveni.

Nakon berbe potrebno je što prije pristupiti nizanju, a najkasnije 3 do 4 sata. U suprotnom dolazi do propadanja plodova. Kanap na kojega se vežu grozdovi mora da izdrži težinu do 5 kg i veže se za kuku pomoću koje će biti obješen. Na kanap se redaju grozdovi, a nakon svakih pet, šest se postavlja tanji štapić koji ima ulogu razmicanja grozdova. To će poboljšati ventilaciju oko plodova. 

Kada je nizanje završeno, objesi se na prozračno i suvo mjesto, u podrumu ili prostoriji koja ima dobru ventilaciju, jer je to ključan faktor za očuvanje paradajza. Niske trebaju biti međusobno udaljene. Ako ventilacija nije dobra i ako su plodovi zbijeni, dolazi do truljenja.

Koristi se u pripremi mnogih jela (Foto: Depositphotos/izanbar)

U pripremi se ne koriste konzervansi i aditivi, a upotreba ovakve zimnice je mnogo zdravija. Koristi se za pripremu pizza, salata, brusketa, grilovan i razne druge načine.

Pogledajte video s uputama o nizanju: 

 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

La'nzerta Paradajz Konzervisanje paradajza Zimnica od paradajza Nizanje paradajza Talijanski specijalitet


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čim se ove pune !? 😁