Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Park prirode
  • 30.10.2020. 16:30

Neradne nedjelje i "Tjedan odmora vrijedan" doveli brojne posjetitelje u parkove prirode

Zbog otkazanih svih grupnih posjeta, Lonjsko polje, Kopački rit i Papuk orijentirali su se na obitelji s djecom te zaljubljenike u prirodu i aktivan stil života poput biciklista, planinara i hodača.

Foto: PP Lonjsko polje/Ninoslav Vizjak
  • 1.581
  • 222
  • 0

Ključ u bravu osim restorana, kafića, trgovina i sličnih objekata zbog izbijanja pandemije koronavirusa, u ožujku su morali staviti i nacionalni i parkovi prirode. Izleti su otkazani, kao i šetnja po planinama, pored jezera, a razne adrenalinske avanture do daljnjeg su bile zabranjene. U parkovima se mogao tek uhvatiti gdje koji rendžer koji ga je održavao. 

Tako je bilo puna dva mjeseca, točnije do 11. svibnja kada je došla obavijest od Stožera civilne zaštite RH da se NP i PP otvore za posjetitelje. Zbog otkazanih grupnih posjeta, Lonjsko polje, Kopački rit i Papuk orijentirali su se na obitelji s djecom te zaljubljenike u prirodu i aktivan stil života poput biciklista, planinara i hodača. 

Neradna nedjelja nekima donijela korist

Iako je zbog pandemije PP Lonjsko polje za posjetitelje otvoren dva mjeseca kasnije nego inače, ove godine ima 50% više individualnih gostiju u odnosu na prošlu. Zašto je to tako otkrila nam je rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja ove javne ustanove, Helena Radić Bosanac.

"Turizam u Lonjskom polju treba biti održiv i u skladu s tim napravili smo pomak u promociji. Komunikacija je usmjerena prema našim ciljanim skupinama, prvenstveno putem društvenih mreža, i obuhvaća pružanje informacija te edukaciju. Veliku pozornost pridajemo izravnoj komunikaciji s posjetiteljima. Želimo da ovdje nauče nešto novo, ali i da o svojem iskustvu pričaju ljudima iz svoje blizine“, pojašnjava Bosanac te dodaje kako su ove godine zabilježili 5.300 individualnih posjeta što je dvije tisuće više nego prošle godine. 

A da su ljudi jedva čekali izaći i opustiti se u prirodi, potvrdila je voditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti, prodaju i turističku djelatnost PP Papuk, Maja Jurlina.

Kuća Panonskog mora - nova atrakcija Parka prirode Papuk

"Kada smo otvorili, nije bilo toliko ljudi, vjerujem da ih je bilo strah i još uvijek su se ustručavali doći. U početku smo imali samo planinare i bicikliste. Onda je došao lipanj, ljepše vrijeme i uočili smo veći broj. Mogu vam priznati kako nam je neradna nedjelja super došla jer smo tim danom zabilježili i preko tisuću posjetitelja. Time je ovaj park bio jedna od najposjećenijih destinacija, istaknula je Jurlina.

U PP Papuk su se orijentirali na obitelji s djecom te zaljubljenike u prirodu i aktivan stil života (Foto: Maja Celing Celić)

S druge strane, Kopački rit ipak je zabilježio manju posjećenost za razliku od prošle godine, ali ipak iznenađujuće dobru s obzirom na trenutnu situaciju. "Najviše su to pojedinačne posjete, obitelji s djecom, a nađu se i razne udruge koje su si samostalno organizirale put. Koliko znam, ostvarili smo nekih 60% posjećenosti u odnosu na 2019.“, kaže nam rukovoditeljica odsjeka za promociju i provedbu projekata Ružica Marušić

Turističke ponude uz poštivanje mjera

Poštivanje razmaka, dezinfekcija ruku i nošenje maski tamo gdje se to zahtijeva neizostavno je upozorenje u sva tri parka, kako nam i same sugovornice potvrđuju.

"Poštujući mjere i preporuke epidemiologa iz aktualne smo situacije pokušali iznjedriti ono najbolje. Gotovo svi naši turistički sadržaji su na otvorenom, a njihova raznolikost te bogatstvo flore i faune omogućili su nam da park postane poželjno turističko odredište“, naglašava Marija Kušmiš, ravnateljica Javne ustanove PP Lonjsko polje. Kako bi posjet građanima iz drugih dijelova zemlje bio što zanimljiviji, ojačali su svoju turističku ponudu. Ustanova upravlja brodom Juran i Sofija koji vozi Kupom u Sisku, a na Strugu su dostupni čamci na solarni pogon te kanui.

Kopački rit također je postrožio mjere. Iako nude sve turističke ponude, kako pojašnjava Marušić, na brodovima su obvezne maske te je kapacitet upola manji nego inače. Ipak, zbog svoje veličine, najveću slobodu kretanje i sigurnosti ipak daje Papuk.

Pomogao i projekt Tjedan odmora vrijedan

Kako se u vrijeme neizvjesnosti ne volimo razbacivati financijama, vrijedi napomenuti da je boravak u parkovima prirode ili besplatan ili s vrlo pristupačnim cijenama.

Cijeloj turističkoj ponudi, pomogao je i hvalevrijedan projekt pod nazivom "Tjedan odmora vrijedan" koji je pokrenulo Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica. Održan je od 16. do 25. listopada, a brojni hrvatski građani i inozemni gosti u promotivnom su tjednu po povoljnijim cijenama mogli iskoristiti jednu od ukupno 424 ponude i usluga iz svih dijelova zemlje.

Skrivena blaga hrvatske unutrašnjosti, online promocija kontinentalnog turizma

Tako su među brojnim subjektima u akciji sudjelovali upravo i parkovi prirode. Ulaznica je za Papuk, odnosno Kuću panonskog mora umjesto deset bila pet kuna, a adrenalinski park je nudio 50% manji iznos za djecu. Lonjsko polje za sve je posjetitelje također nudilo upola manje ulaznice, dok djeca do kraja godine imaju potpuno besplatan ulaz. 

U slučaju da ste jedni od onih koji nisu stigli iskoristiti ove ponude Kopački rit od danas, (petak, 30.10.) snižava cijene svih ulaznica kako bi dok je ovako donekle toplo i lijepo vrijeme potaknulo posjetitelje da ga posjete i uživaju u jesenskim bojama koje oduzimaju dah. 


Tagovi

Park prirode Koronavirus Papuk Lonjsko polje Kopački rit Posjetitelji Cijene ulaznica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]