Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNESCO-va lista
  • 22.05.2019. 16:00

NP Una i pećina Vjetrenica ulaze na UNESCO-vu listu svjetske baštine?

Značaj za ulazak na listu dobara svjetske baštine ogleda se u očuvanju biodiverziteta određenih područja, uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za nauku ili očuvanje života, te jačanje kapaciteta turističih odredišta, što je od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačke dragulje prirodnog naslijeđa.

Foto: Facebook/Udruženje Ljepote Hercegovine
  • 140
  • 17
  • 0

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se sa šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom, generalnim sekretarom Komisije BiH za saradnju sa UNESCO-m Biljanom Čamur Veselinović i direktorom Javnog preduzeća Vjetrenica u vezi sa aktuelnim procesom upisa nominiranih područja na listu svjetske baštine.

Resorno ministarstvo je, zajedno s Državnom komisijom Bosne i Hercegovine za saradnju sa UNESCO-om, iniciralo pokretanje procesa nominiranja dva mikrolokaliteta Nacionalnog parka Una za upis na listu svjetske baštine UNESCO-a, Vodopad Milančev buk u Martin-Brodu i Štrbački buk Nacionalnog parka Una, odnosno najveće prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja - sedrene barijere. 

Komisija je usvojila dokument za upis Martinbrodskih slapova Nacionalnog parka Una na Tentativnu listu Bosne i Hercegovine, koji je dostavljen Centru za svjetsku baštinu UNESCO.

Kroz program utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - akcioni plan strategije okoliša", utvrđenog budžetom FBiH za 2019., Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izdvojilo 70.000 KM za programe izrade nominacionih fajlova za upis prirodnog dobra na listu svjetske baštine UNESCO-a, odnosno nominacionih fajlova zaštićenog područja Nacionalnog parka Una - Martinbrodski slapovi i za područje Vjetrenica.

Milion i po eura za partnerstva u turizmu

Predstavnici UNESCO-a u Bosni i Hercegovini zahvalili su Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za predanost ovom zadatku i uspješnu koordinaciju i komunikaciju između institucija na različitim nivoima, što je rezultiralo iniciranjem procesa kandidiranja spomenutih područja za upis na listu svjetske baštine. 

Šešum se osvrnuo i na nedavno održanu radionicu u Mostaru, u okviru projekta "Održivi turistički razvoj na području lokaliteta svjetske baštine" koji je, na prijedlog ministrice Đapo podržala Vlada Federacije BiH, a za čiju je provedbu zadužen UNESCO, iz čega je proizašla konstruktivna saradnja učesnika i zajednička deklaracija.

Značaj za ulazak na listu dobara svjetske baštine ogleda se u očuvanju biodiverziteta određenih područja, uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za nauku ili očuvanje života, te jačanje kapaciteta turističih odredišta, što je od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačke dragulje prirodnog naslijeđa - Nacionalni park Una, kao jedini nacionalni park u Federaciji Bosne i Hercegovine, te pećinu Vjetrenicu, kao fenomen pećine i spomenika prirode.

Promovišući prirodnu i kulturnu baštinu i jednako dostojanstvo svih kultura, UNESCO jača veze među narodima i državama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 


Tagovi

UNESCO Lista Svjetska baština Nacionalni park Una Pećina Vjetrenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.