Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TZ BBŽ
  • 05.02.2019. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Veliko Trojstvo

Okusi hrvatske tradicije: Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja

Riječ je o projektu kroz koji se može pojačati i promovirati ponudu gastronomije i enologije Bjelovarsko-bilogorske županije, a nositeljima standarda postaje 12 ugostiteljskih objekata.

Foto: Facebook/Seljačko domaćinstvo Mihoci
  • 1.795
  • 92
  • 0

Čak 12 ugostiteljskih objekata postat će nositelji standarda "Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja", provedenom u sklopu Projekta Okusi hrvatske tradicije. Sam projekt kao i dodjela standarda biranim ugostiteljskim objektima održat će se danas na Izletištu vrata Bilogore - OPG Mihoci u Velikom Trojstvu. 

Kako podsjećaju iz Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, temeljem objavljenog Javnog poziva za dodjelu potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2018., TZ BBŽ je od strane HTZ-a dodijeljeno 40.000 kuna bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 50.000 kuna, a razliku od 10.000 kuna sufinancirale su Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Jedinstven projekt promocije domaćih jela

"Projekt Okusi hrvatske tradicije je jedinstven na području Hrvatske, a realizira se u partnerstvu s turističkim zajednicama. Sadržaj mu je usmjeren na unapređenje ponude tradicijskih jela i pića u lokalnim ugostiteljskim objektima, te sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području eno-gastronomije, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Standard Okusi dodjeljuje se ugostiteljskim objektima koji u skladu s osnovnim standardima i pravilima  u dnevnoj ponudi imaju minimalno dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića (od kojih najmanje četiri vina), te koji vrednovanjem kroz 5 kategorija (hrana, usluga, piće, ambijent, okoliš) ostvare dovoljan broj bodova za dodjelu oznake. Potencijalni nositelji standarda, označit će se dodjelom standarda Okusi – table koja se postavlja na ulaz u objekt.

Za svakog nositelja standarda priprema se produkcija po dva sezonska jelovnika (proljeće/ljeto, jesen/zima) u hrvatskoj i engleskoj jezičnoj izvedbi. Priprema se promotivni materijal namijenjen zajedničkim promotivnim aktivnostima sudionika projekta koji obuhvaća osnovne podatke o gastronomiji područja i pregled svih nosioca standarda s njihovim podacima. Svi nositelji standarda s osnovnim informacijama o ponudi postavljaju se na portal www.okusi.hr, a time ujedno i na mobilnu aplikaciju. Pregled svih nositelja standarda objavljuje se u specijaliziranom turističkom magazinu Way to Croatia i na istoimenom portalu", navode iz TZ BBŽ. 

Promocija gastronomije i enologije 

Uvjete je ispunilo 12 ugostiteljskih objekata: Restoran&catering Roko, Agroturizam Vinia i Restoran Bjelovar iz Bjelovara, Izletište Vrata Bilogore iz Velikog Trojstva, Izletište na Malenom brijegu iz Velikog Grđevca, Gostionica Ana iz Čazme, Vila Garić iz Podgarića, Bistro kod bake i Hotel Garić iz Garešnice, Hotel Bilogora iz Grubišnog Polja, Kavana Queen i Restoran Terasa – Daruvarske toplice iz Daruvara.

"Ovi ugostiteljski objekti su verificirani, izrađeni su im jelovnici (s ponudom tradicijske hrane Bjelovarsko-bilogorskog kraja) na hrvatskom i engleskom jeziku i table standarda Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja. Oblikovan je opći promocijski materijal", navode iz TZ-a dodajući je riječ o projektu kroz koji se može pojačati i promovirati ponudu gastronomije i enologije Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na dodjeli standarda, nazočan će biti i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ujedno i predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.


Tagovi

Okusi hrvatske tradicije Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja Promocija Gastronomija Enologija Turizam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).