Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumska bajka
  • 13.06.2020. 10:30
  • Primorsko-goranska, Lič

OPG Denisa Juričića doista je - Šumska bajka!

Uz uživanje u prirodi, a uskoro će zaživjeti i robinzonske kućice, obitelj posjetiteljima nudi mogućnost ubiranja čičoke i plaćanja po popularnoj cijeni.

Foto: Blanka Kufner
  • 2.616
  • 282
  • 0

OPG Denis Juričić stvorio je Šumsku bajku u malenom mjestu Lič u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj, ako žele, posjetitelji mogu samu iskopati čičoku i platiti je po popularnoj cijeni. Naime, ovaj OPG postoji od 2015. godine od kada imaju i zasijan veliki nasad čičoke koju prodaju na kućnom pragu, ali i gostima u njihovom tematskom parku/izletištu nazvanom upravo - Šumska bajka

"Mnogim ljudima iz grada to zna biti pravi doživljaj. Inače, jednom zasijana čičoka trajno se održava i regenerira. Održava se i do 8 godina bez ikakvh naknadnih radova osim žetve. Odlično podnosi razne klimatske uvjete. Mlade biljke s lišćem visine do 30 cm mogu se koristiti u prehrani ljudi, kao zeleno povrće, a i domaće životinje ih rado jedu. Gomolj, koji je vretenastog i izduženog oblika, je ljekovit i sadrži polisaharid inulin (za razliku od npr. krumpira koji sadrži škrob)", pojašnjavaju nam članovi obitelji. 

Nositelj OPG-a je otac Denis, ali svi članovi obitelji vrijedno rade - supruga Renata i dvije punoljetne kćeri. Pomažu čak i susjedi i prijatelji, a radne akcije su se pokazale kao pun pogodak. "Bez zajedništva ne bi uspjeli", slažu se. 

Zimski vrt savršen je za sve vremenske prilike

Trenutno na terenu imaju robinzonsku kućicu za 4 osobe (koja još nije spremna za iznajmljivanje, op.a.) i zimski vrt koji je savršen za razne proslave: rođendane, djevojačke ili momačke večeri, 'krstitke' i ostalo.

Tu su i zanimljive skulpture

"Zimski vrt je u ljetno doba moguće u potpunosti otvoriti pa se ljudi tada zabavljaju i druže na natkrivenoj terasi. U slučaju lošeg vremena, zatvore se staklena vrata, upali vatrica i može se uživati u njenom ugodnom pucketanju promatrajući okolno zelenilo. Moguće je pripremiti nešto za jelo na roštilju, ali postoji i mogućnost cattering-a", ističu Juričići.

Spavati će se moći u potkrovlju kamo planiraju položiti madrace pa će se moći smjestiti prilično veliko društvo. Cijeli prostor je pogodan i za dječji uzrast, ali i stariju ekipu. Naime, postavljen je veći broj roštilja koji se daju u najam s kompletnom opremom. Radno vrijeme je od 10 do 18 sati, ali ako se 'zafešta', gostima se dozvoli da ostanu duže, ponekad i dok ih mrak ne potjera. Ovdje je čak i za stariju populaciju zgodno jer se radi o ravnom terenu.  

"U donjem dijelu zimskog vrta mogu se provoditi razne aktivnosti, radionice za djecu ili kreativne radionice za sve uzraste. U prirodi koja nas okružuje može se naći sve potrebno za izražavanje njihove kreativnosti. Imamo čak i bojanku 'Šumska bajka'. Osim za djecu vrtićke i školske dobi, izvrsno je i za planinare koji nas još nisu otkrili, a lokacija je za njih vrlo zanimljiva. Naime, u blizini su vrhovi Viševica i Bitoraj, a niti Risnjak nije daleko", otkrivaju. 

Ove godine do dana kada smo ih posjetili još nisu imali goste s obzirom na specifičnu situaciju s pandemijom. Lani su Šumsku bajku najčešće posjećivali individualci iz Istre, Rijeke i Zagreba.

Divlje svinje Miško i Mala predstavljaju najveće veselje za najmlađe

Gosti se u Šumskoj bajci dočekuju pićem dobrodošlice, slatkišima i drvcima dobrih želja kojima se kiti Božićna jelka. Na drvca se pišu molbe, želje, zahvale, nakane i ostalo kako tko poželi. Tu je i prostor za mali nogomet i odbojku, dva boćališta, ljuljačke, klackalice, tobogani, penjalice, trampolini.. Amfiteatar je prostor koji još nije zaživio. Izgrađen je 2019. godine sredstvima Ministarstva turizma i zamišljen da se koristi za razne dječje priredbe. Svima je neki važan dan ljepše obilježiti u prirodi nego u zatvorenom prostoru (kulturni dom, školska dvorana i slično). 

Miško i Mala 

Svuda uokolo postavljene su skulpture raznih životinja (vuk, medvjed, sova, orao i drugo), ali tu je i pravi mravinjak. Iz edukativnih ploča može se saznati puno informacija o raznim životinjskim vrstama pa tako i zanimljiv detalj o mravima - jeste li znali da ta mala fascinantna bića dožive čak 15 godina života? 

"Ono što dječicu najviše veseli su Miško i Mala, divlje svinje koje su smještene u gateru zajedno sa jelenima lopatarima. Sve životinje su vrlo su pitome i vole kada im dođu posjetitelji", govori vrijedna obitelj. Juričići imaju u vlasništvu još i kuću za odmor Denis kategoriziranu s tri zvjezdice u koju se može smjestiti 10 osoba. "Ponekad gosti kuće za odmor odu u izletište Šumska bajka i tamo uživaju u roštiljanju i drugim zabavnim aktivnostima. Šumska bajka tako je postala mamac i za goste naše kuće", govori Renata te poziva na dobru zabavu u njihov tematski park.

Razvoj poslovanja uz pomoć mjera Ruralnog razvoja

Ova obitelj prijavili se i na prvi natječaj iz Programa ruralnog razvoja za tip operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" na kojem su dobili pozitivan odgovor. Projekt je izradila privatna tvrtka i cijeli postupak je prošao bez problema kako kažu. Uz pomoć dobivenih sredstava kupili su traktor i malčer koji su im bili neophodni jer održavaju teren veličine 4 ha.

"Bez traktora i malčera niti naše Šumske bajke sigurno ne bi bilo. Radi se o jako velikom terenu usred šume. Trebale su godine da ga uopće raskrčimo jer je sve bilo potpuno zaraslo i uništeno od ledene kiše 2014. godine. Još puno vremena i truda uloženo je dok smo sve uredili kako bi cijeli prostor izgledao privlačan posjetiteljima svih generacija", kažu Denis i Renata Juričić. 

Doznajemo da su 2019. godine prošli i na podmjeri 6.2. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" tipa operacije 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima". Projekt obuhvaća izgradnju 5 kućica na stablu, ali još ga nisu počeli provoditi. Razloga, kako saznajemo, ima više.

Sjajni supružnici Renata i Denis 

"Naravno da nas je ova pandemija zaustavila s daljnjim aktivnostima te da se i sami zapravo pitamo što i kako dalje. No, došlo je i do izmjene prostornog plana pa sada imamo mogućnost izgraditi veće kućice. Trenutno smo u postupku provjere svih relevantnih informacija, a onda ćemo vidjeti što se po tom pitanju da napraviti", kaže Renata. Sredstva koja se dobiju iz Ruralnog razvoja su više nego dobrodošla, ali bez dodatnog zaduživanja ipak ne ide, priznaje.

"I jedna i druga podmjera/operacija su izvrsne. Bez traktora i malčera ne bi mogli održavati teren, a bez druge potpore ne bi bilo daljnjeg razvoja naše turističke priče. Kada se izgrade kućice, to će dignuti priču na jedan sasvim drugi nivo", ističe.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Denis Juričić Šumska bajka Seoski turizam Uzgoj čičoke


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]