Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kod Bake
  • 23.04.2017. 09:00

OPG-i inspiracija za stara jela na novi način

Supružnici Andri iz Garešnice svoj su bistro Kod Bake ustrojili i kao sjedište Etno kulinarske akademije, uz pomoć koje čuvaju i pripremaju stara tradicijska jela i promoviraju gastro baštinu.

  • 2.913
  • 300
  • 0

Etno kulinarska Akademija, Gastrobiblioteka i očuvanje autohtonih jela moslavačkog odnosno garešničkog kraja, samo je dio aktivnosti koje provodi Bistro "Kod Bake" u Garešnici.

Već pet desetljeća osim uobičajene dnevne ponude objeda, supružnici Danijela Crnjak Andri i njezin suprug Zdravko, u svojoj viziji ugostiteljstva domaćim gostima, ali i turistima, (po)nudit će jela kakva su spravljali naši stari, i koja se danas rijetko pripremaju.

Bijeli i kukuruzni žganci, prežgana juha, ječmena kaša

Bijeli i kukuruzni žganci sa kiselim vrhnjem, sirom i(li) dinstanim lukom, prežgana juha, pileći želuci sa heljdinom kašom, špek fileki, ječmena kaša, ali i njihove ideje receptura od pesta od srijemuša sa pinjolima i bademom, kiflicama od graha i trendovskim od konoplje, do slatkog pudinga od krumpira dio je ponude radišnih ugostitelja.

Kulinarska akademija

Tu je i som na bijelo, pate od dimljenog šarana, čips od soma i drugi riblji ali i specijaliteti od divljači. Kreativna ponuda uglavnom je rezultat ideja Danijele Crnjak Andri koja je majstor(ica) kuhar, slastičar i u tamošnjoj srednjoj školi Augusta Šenoe, stručna učiteljica kuharstva. Jedna je i od 10 CRO TOP kuhara.

Akademija čuva hrvatsku gastro baštinu

Iskustvo koje bilježe dugi niz godina, pretočili su kažu u Akademiju s ciljem očuvanja hrvatske gastro baštine, ali i stručno usavršavanje postojećeg kuharskog kadra. Nastupali su na mnogim manifestacijama, sajmovima i drugim prigodama gdje su zagovarali očuvanje tradicije kao vrijednosnice koja može ubuduće okupljati i gastro turiste.

Okupljaju i lokalne OPG-ove

Znanje u kuharstvu, ali i slastičarstvu supružnika Andri već su (u)vidjeli i kušali žitelji Oprtlja, Motovuna, Zadra, Zagreba, Rijeke i drugih mjesta diljem Hrvatske i izvan nje. Akademija je i suradnik na EU projektima u Brežicama i Kulturnoj mreži jugoistočne Europe. Kako bi podigli i turistički gastro dio u svom kraju članovi su i LAG-a (Lokalne aktivističke grupe) odnosno nemalo okupljaju lokalne proizvođače od kojih kupuju žitarice, povrće, voće a imaju kažu i svoj provjereni mlin. Tamo nabavljaju mljeveno brašno za domaći kruh koji spravljaju.

Naučiti razliku između hranjenja i pukog jedenja

Namjera nam je osim očuvanja kulinarske tradicije naših starih ukazati i na način pripreme namirnica i jela odnosno razlikovati hranjenje i samo puko jedenje. Glavni je začin rada širiti kulturu jedenja počevši od spoznaje namirnica, načina njihove pripreme, porijekla i dr.).

Kuhanje s dehidriranim povrćem

Supružnici kažu kako dosta rade sa dehidriranim povrćem a riječ je o tzv. brzim kuhanjima i jelima jer to će biti kuhinja budućnosti. Ponajprije zbog ubrzanog načina života i manjka vremena, pa ne čudi da se kod Andrija već zrcale recepture šampinjona i drugih gljiva koje su sami isušili na prirodan način. Uvelike su to bukovače, lisičice, crne trube. Andri je stari gljivarski znalac, jer po to je šumsko blago odlazio još sa roditeljima, a druži se i sa gljivarima pa mu one nisu strane.

Danijela Crnjak Andri

Najveći moslavački gljivarski rižoto

Lani je sa suprugom spravio i najveći moslavački gljivarski rižoto. Kada je o ribama riječ, nabavlja ih sa okolnih ribnjaka, a za ovaj je blagdan Uskrsa (po)dijelio pržene papaline, jer kaže "puno je građana u potrebi", a teško im je to priznati. Želio je zato barem malo pridonijeti ozračju i uskrsnoj trpezi svojih sumještana. Riblju pak trpezu u bistrou oplemenjuje šaranom (dimljeni, na rašljama) tolstolobikom, amurom a nađu se gdjekad u ponudi i žablji kraci.

Stalno nove recepture čips od soma i špekmez

Da su stalno u osmišljavanju novih jela i recepata potvrđuje čips od soma, ali i špekmez (recept je tajna)!

Patentirani gastro suveniri

Potonje, uz još neke gastro delicije namjeravaju i patentirati kao gastro suvenire koji će se moći nabaviti "Kod Bake", ali i na sajmovima zdrave hrane i turističkim manifestacijama.

Provjera recepata u laboratoriju

Sve što su supružnici osmislili od recepata kao suvenire, prosljeđuju i u laboratorij na analizu gdje se utvrđuje njihova prehrambena kvaliteta. Počevši od udjela soli, masnoća, kakvoće trajnosti proizvoda i dr. Sve to i košta, kaže naš sugovornik, pa ono što planiraju još nije u potpunosti zaživjelo na tržištu, ali ove su godine prvi puta dobili potporu od 10.000 kuna za pripremu proizvoda za tržište.

Suradnja s TZ Bjelovarsko bilogorske županije

Suradnju bilježe sa Turističkom zajednicom Bjelovarsko bilogorske županije dok sa (svojim) gradskim vlastima kažu baš nemaju ostvarenu suradnju. Bilo bi svrsishodno da je bolja, jer "mogao bi se tamo razviti lovni turizam združen s lovačkom gastro ponudom."

Posjet talijanskih novinara i lovaca

Svojedobno su im bili u posjetu talijanski novinari, a potom i lovci koji su kazali su im,došli tragom lijepih iskustava novinara koja su uključivala i vrhunski jelovnik. Njega nije nedostajalo i kada su spravljali fiš paprikaš, i jela iz kotlića gdje su naši sugovornici često odmjeravali snage u istoimenim natjecanjima na kojima su osvajali zlatna odličja. Njih su u kvaliteti obroka mogli i gosti osjetiti, utoliko više jer "Kod Bake" imaju mogućnost (pri)pomagati kod kuhanja kotlića.

U Moslavačkom kraju i sportsko ribolovni turizam

"U turizmu je sve više trend individualni gost", kaže Andri dodajući kako bi se u njihovom kraju mogao razviti i sportsko-ribolovni turizam jer bogati su s tri uzgajališta ribe, a imaju i smještajnih kapaciteta. Združena Etno kulinarska Akademija (poučava znanju osnovama kuharstva, pripremi jela i dr.) pridonijela bi da taj moslavački kraj postane gastro meka. Bilo bi dobro kada bi im pomoć pružila Hrvatska turistička zajednica jer Danijela i Zdravko imaju pregršt ideja.

Tradicijski zalogaj - zagrebački zajutrak

Jedna je i tradicionalni obrok primjerice grada Zagreba - zagrebački zajutrak koji bi gosti metropole mogli kušati i istodobno sa sobom ponijeti sjećanje na tradicijski zalogaj.Supružnici kada je o etno receptima riječ, nisu samo orjenitrani na svoj kraj, jer putuju diljem Hrvatske i tamo gdje ih pozovu, promovirajući i spravljajući svoja ali i autohotna jela.

Ćućka jelo biogradske noći

U Biogradu na moru gdje su šest puta sudjelovali na biogradskoj noći, radili su primjerice ćućku, grah sa gusto ukuhanim tijestom, zdrobljenim krumpirom i komadićima pancete. Staro je to tamošnje jelo, maslinara kada su odlazili u berbu. Šibenčane su, uz Udruženje obrtinka svojedobno (po)častili s 500 porcija kaše sa gljivama i junetinom a često su im u ponudi jela od leće, graha, boba i to spravljena jušno ili po receptu kraja gdje im je tradicija.

Kuharske atrakcije palačinke sa visokom vatrom

Supružnici sa sobom uvijek osim velikog prijenosnog kotla i kuharske aparature gledateljima priskrbe i svojevrsne atrakcije, poput spravljanja palačinki (flambiranih) sa visokom vatrom i sličnih gastro predstava.

Kamene kugle, imanje Salaj i Foto safari

Potonje bi zasigurno imali i turisti u Moslavini kažu jer bi "u Parku prirode na Moslavačkoj gori mogli posjetiti kamene kugle", u nedalekoj Čazmi imanje obitelji Salaj, a na Blatnici bi se uprizorio foto safari flore i faune. Sve spomenute turističke destinacije na svega su pedesetak kilometara od Garešnice.

Sve veći problem (iz)naći radnu snagu u ugostiteljstvu

Uz sve ideje koje imaju supružnici su nam se požalili kako im je "sve veći problem (iz)naći radnu sagu". Oglas da primaju radnike u ugostiteljstvu (bistrou) još im nije popunjen, a traže i kuhare i konobare. Intreres je slab, a posebice mladih iako kažu daju plaću od 4.000 kuna plus gablec, kava i putni troškovi. Radi se dodaju od 10 do 18 h ili po potrebi od 9 do 21 sat.


Fotoprilog


Tagovi

Bistro Kod Bake Ponuda Starih Jela Očuvanje Baštine Zlatne Medalje Natjecanja Poticanje Turizma Danijela Andri Zdravko Garešnica


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.