Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvorac Eugen Savojski
  • 16.02.2018. 12:00

Oronulom dvorcu Eugena Savojskog vraća se stari sjaj - postaje centrom za turizam i lovstvo

Oronuli dvorac pretvorit će se u prihvatni centar za sve turiste koji dolaze u Osječko-baranjsku županiju.

  • 908
  • 173
  • 0

Dvorac Eugena Savojskog i obližnji park u Bilju prerast će u multifunkcionalni centar sa sadržajima za turizam i lovstvo, izložbenim prostorima, prezentacijskim dvoranama, informativnim centrom, vinskim podrumom, ugostiteljskim i drugim sadržajima, najavili su Osječko-baranjska županija i Općina Bilje. Naime, potpisivanjem ugovora o darivanju nekretnina, Hrvatske šume d.o.o. prepustile su Općini Bilje i Osječko-baranjskoj županiji vlasništvo nad dvorcem Eugena Savojskog i dijelom obližnjeg parka u Bilju.

Ugovor su u Bilju potpisali predstavnik Hrvatskih šuma Vlado Jumić, župan Ivan Anušić i općinski načelnik Željko Cickaj, a temelji se na odluci Vlade RH koja je na sjednici u Osijeku 1. prosinca prošle godine odobrila darivanje bez naknade dvorca čija je vrijednost procijenjena na 1,87 milijuna kuna. Sada je ta odluka i formalno provedena te mogu početi konkretne pripreme za obnovu i stavljanje u funkciju trenutno napuštenog i devastiranog dvorca, inače zaštićenog spomenika kulture.

Oživljavanje bogate prošlosti dvorca

"Osječko-baranjska županija i Općina Bilje na ovaj način žele spriječiti daljnje propadanje dvorca, a ujedno obogatiti turističku ponudu ovog područja te oživjeti zanimljivu i bogatu prošlost dvorca koji se piše već više od 300 godina. Uz korištenje sredstava europskih fondova dvorac namjeravamo renovirati u izvornom obliku, a potom ga dati na uživanje i korištenje stanovnicima Županije i gostima, osobito turistima. Naravno, posebnu pozornost posvećujemo budućim sadržajima da se ovaj dvorac može sam financirati.

Ovakav projekt je vrhunac ponude u kontinentalnom turizmu, sredstava EU za ovakvu namjenu postoje, a na nama je da napravimo kvalitetnu projektnu dokumentaciju i krenemo u realizaciju", rekao je župan Ivan Anušić prilikom potpisivanja ugovora te naglasio da inicijative poput biljske očekuje i od drugih općina i gradova, a Županija je spremna svima pomoći u njihovoj realizaciji.

Ugovor su potpisali župan Ivan Anušić, Vlado Jumić iz Hrvatskih šuma i načelnik Bilja Željko Cickaj

"Gotovo deset godina pokušavali smo riješiti pitanje dvorca, a sada smo uspjeli nakon samo pet mjeseci zajedničkih aktivnosti Županije, Hrvatskih šuma, općine i Vlade RH. To je pokazatelj da se sve može riješiti ako postoji zajednički interes, želja i volja. Dvorac bi trebao biti svojevrsni prihvatni centar za sve turiste koji dolaze u Osječko-baranjsku županiju", istaknuo je općinski načelnik Željko Cickaj.

Trenutni prioritet je izrada projektne dokumentacije, a potom će se odrediti sadržaje i ukupnu vrijednost cijelog projekta. U narednom razdoblju pokušat će ishoditi i darivanje perivoja uz dvorac kako bi se dobila potrebna turistička cjelina. 

Od lovačke kuće do turističkog centra

Dvorac u Bilju dao je sagraditi princ austrijski vojskovođa Eugen Savojski u razdoblju između 1705. i 1712. godine, i to kao lovački dvorac na imanju koje je za zasluge u protjerivanju Turaka dobio na dar (i uz plaćanje naknade od 80.000 forinti) od austrijskog cara Leopolda I. Iako je jedinstvenog izgleda i okruženja, taj četverokrilni dvorac s unutarnjim dvorištem i uređenim perivojem (danas zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture) na površini od osam hektara, Eugen Savojski posjetio je samo sedam puta.

Dvorac je potom bio sjedište kraljevsko-vojvodskog posjeda Belja, a vlasnici su se mijenjali od Dvorske komore u Beču, kćeri kraljice Marije Terezije i članova obitelji Habsburg preko Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Kraljevine Jugoslavije do 1920. godine kada proglašen državnim dobrom i takav je ostao do 90-ih godina prošlog stoljeća kada ga preuzimaju Hrvatske šume. Od 15. veljače njime raspolažu Općina Bilje i Osječko-baranjska županije koje ga namjeravaju urediti u multifunkcionalni centar sa sadržajima za turizam i lovstvo, izložbenim prostorima, prezentacijskim dvoranama, informativnim centrom, vinskim podrumom, ugostiteljskim i drugim sadržajima, zaključuju u Osječko-baranjskoj županiji. 

Izvor i foto: Osječko-baranjska županija


Tagovi

Dvorac Eugen Savojski Bilje Turizam Osječko-baranjska županija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.