Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kamene kugle
  • 24.12.2022. 16:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zavidovići

Otac mi je rekao: Bolje da si kukuruz posijao, k'o da će neko kupovati kamenje

Sada je već siguran da nije pogriješio s idejom, jer turisti zaista "kupuju kamenje", a i otac Nedžada Ikanovića je promijenio mišljenje

Foto: Vedran Stapić
  • 6.730
  • 364
  • 0

I kamen može utjecati na razvoj poljoprivrede. Najbolje to znaju u zavidovićkom selu Grab, udaljenom svega dva kilometra od grada. No, nije riječ o običnom kamenju, nego kuglama. Iako su pronađene i u drugim dijelovima naše zemlje, ali i svijeta, ovdje je njihova najveća koncentracija na jednom mjestu u Evropi.

Njihova mističnost privukla je brojne turiste, koji ovdje ostaju po nekoliko dana. A, svi koji dođu, žele nešto okusiti i ponijeti iz Zavidovića, pa su svoju šansu u tome prepoznali mještani. Najbolje, kako kažu, profitiraju oni s kokama, jer sva jaja prodaju posjetiocima.

Njemačka doktorica na kugli meditirala tri sata

"Sve je počelo 2006. godine kada sam ja saznao putem medija da dr Semir Osmanagić vrši istraživanje kamenih kugli ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu. Bili smo uporni s pozivima dok nisu došli i ovdje. Nakon njihove posjete krenula je promocija i uređenje ovog parka", prisjeća se Nedžad Ikanović, promoter parka Kamene kugle u Zavidovićima.

Pozitivna energija

Njihovo porijeklo, još uvijek je naučno neistraženo, iako je bilo pokušaja da se dođe do tog podatka. No, to ne smeta posjetiocima, a Ikanović kaže da iako je i sam u početku bio sumnjičav, sada je siguran da zrače pozitivnom energijom. 

 

Magaraca ima puno više u Bosni, nego u Hercegovini

"Jednom sam zatekao ovdje doktoricu psihologije iz Njemačke, koja je dva sata meditirala na kugli, ona kaže da posjećuje na takva mjesta gdje se osjeti pozitivna energije. Meni je to malo čudno bilo za kamen, i ja sam bio skeptik u početku, ali vremenom vidiš da kao što postoje pozitivni i negativni ljudi, tako postoje pozitivna i negativna mjesta u prirodi", navodi naš domaćin.

Lokacija neslužbeno nosi i naziv inat park

Turista je iz godine u godinu sve više. U dobroj sezoni posjeti ih oko 10.000 njih godišnje. Za lokalno stanovništvo, sve dok nisu dobile na značaju, kugle su bile "obično okruglo kamenje", zato ova lokacija neslužbeno nosi i naziv inat park, napravljen je iz inata kao dokaz da nisu baš obične.

Govorili da je prolupao

Sada turistima prodaju male kamene kugle kao suvenire. Prave ih tri porodice od polomljenih kugli i od toga zarađuju pristojne plate. Zanimljiva je i priča o njihovom nastanku. Naime, Nedžad, koji je najzaslužniji za uspjeh parka tražio je način kako da ostvare zaradu i doprinesu njegovom razvoju. Dosjetio se da izrađuju ove suvenire i danima pokušavao napraviti savršenu kuglu.

"Govorili su da sam prolupao", dodaje kroz smijeh, ispričavši potom i reakciju svog oca. "Kad je vidio da pravim kugle pitao je šta će mi to, rekao sam mu da hoću da prodajem turistima, a on mi je na to odgovorio – neko će ti kamenje kupovati, bolje da si kukuruz posijao."

Sada je već siguran da nije pogriješio s idejom, jer turisti zaista "kupuju kamenje", a i Nedžadov otac je promijenio mišljenje pa "sad već svako malo pita što ne praviš kugle". 

Još jedna porodica pronašla je način da zaradi, pa izrađuju viske za mjerenje energije, jer sve se svodi na tu pozitivnu energiju koja se nalazi u kamenim kuglama, a i drugi mještani ovog sela počeli su da ulažu u svoja imanja i poljoprivredne proizvode.

S koze na magarca - na farmi grade i apartmane za goste

"Prodaju voće i povrće, a ko god ima koke prodaje jaja, uglavnom turisti sve kupuju", zaključuje Ikanović, koji istovremeno ulaže u svoje imanje. Uz već izgrađen ribnjak planira graditi i bazen, u koji će smjestiti i poneku kuglu. Na parceli je zasadio i voćke, uskoro će kaže u penziju, jer kao granični policajacima beneficirani radni staž, pa penzionerske dane želi provesti u lijepo uređenom ambijentu. 

Kompletnu posjetu ekipe Agrokluba Zavidovićima, možete pogledati i u videu:

 


Tagovi

Kamene kugle Pozitivna energija Mislična mjesta Zavidovići Nedžad Ikanović Selo Grab 12 bisera Ruralni turizam Seoski turizam


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...