Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzni labirint
  • 10.08.2022. 16:30
  • Zagrebačka, Ivanić Grad

Otvara se prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica”

Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području, kažu iz Turističke zajednice Ivanić Grada.

Foto: TZ Ivanić Grad
  • 1.955
  • 139
  • 0

Prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada, čiji je cilj podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području, otvara se u petak, 19. kolovoza u 10 sati. 

"Zahvaljujući kukuruznom labirintu na parceli Josipa Klaka, dobit ćemo atraktivnu turističku instalaciju od prirodnog resursa koja će trajati od kraja kolovoza do sredine listopada i na taj način pružiti posjetiteljima mogućnost istraživanja, dodatni turistički sadržaj uz posjet Ivanić-Gradu“, kaže direktorica Turističke zajednice Ana Gašparović

Kako je otkrila, njegov motiv preuzet je s narodne nošnje "Hrvatica", karakteristične za taj dio Posavine i time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom.

Za nacrt je zaslužna Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica udruge Prijatelji baštine. Sam kukuruz je hrvatski proizvod Poljoprivrednog instituta Osijek pod nazivom "Kulak“, o čijoj sorti će posjetitelji tijekom obilaska saznati više informacija. 

Lokacija je, pojašnjavaju dalje, parking kod pješčane plaže na Savi, a zatim vam treba par minuta pješice. 

Njegov motiv preuzet je s narodne nošnje "Hrvatica"

"Tijekom boravka posjetitelji će moći istraživati zanimljivosti iz lokalne baštine odgovarajući na pitanja koja su postavljena na desetak tabli poput "Po čemu je Dubrovčak dobio ime?“ ili "Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?“, najavljuju dalje dodajući da su zanimljivosti pripremljene u Muzeju Ivanić-Grada.

Posjetit će se moći tijekom tjedna uz najavu, a subotama i nedjeljama od 10 do 18 sati. Preporučena je uplata donacije od 10 kn po osobi koja će se iskoristiti za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju.

Otvoren će biti i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 18. Bučijade (1. i 2.10.). 

Projekt je inicirala Turistička zajednica ovoga grada u suradnji s nekoliko partnera: Poljoprivredni institut Osijek, Muzej Ivanić-Grada, Prijatelji baštine, KUD “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD Dubrovčak Lijevi. 


Fotoprilog


Tagovi

Kukuruzni labirint Hrvatica Prvi u Posavini Ruralni turizam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!