Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi gorja
  • 13.12.2020. 10:00
  • Primorsko-goranska, Ravna Gora

Plodovima gorja stvorili turističku atrakciju jer život na selu mnogima je avantura

Moto naše Udruge je vrlo jednostavan: U skladu s prirodom, tradicijom i baštinom otkrivamo tajne iz bakine škrinjice, istražujemo prirodne ljepote i uživamo u čaroliji okusa plodova gorja, kaže Blažica Sveticki.

Foto: arhiva Blažice Sveticki
  • 2.082
  • 474
  • 0

“Moramo biti svjesni koliko je život na selu zapravo vrijedan. Ponekad je posjetiteljima dovoljno ponuditi jednostavne stvari s kojima svakodnevno živimo – mnogi ne vjeruju, ali naš život nekome je prava avantura”, kaže Blažica Sveticki, predsjednica udruge Plodovi gorja registrirane u Ravnoj Gori čija se turistička priča bazira na proizvodima iz bakine škrinjice. 

Odrasla je, kaže, u radničkoj obitelji u skromnijim životnim uvjetima, ali u obilju zdrave domaće hrane. Imali su krave, koze, kokoši, guske, pure, svinje, vrt, polja krumpira i zobi - ma pravo malo bogatstvo. Mama je brala razno bilje i šumske plodove te je učila raditi pekmeze, sirupe, sokove, ljekovite pripravke i druge divote, nastavlja Blažica koja je 2019. godine bila nominirana i za najuzorniju seosku ženu.

Najoriginalnija manifestacija na kontinentalnom području

Sama Udruga osnovana je 2008. godine, a članove čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz raznih dijelova ovog kraja te drugi aktivisti koji žele doprinijeti očuvanju baštine i promovirati Gorski kotar.

Priču je započela davno kao prva direktorica Turističke zajednice općine Ravna Gora. "Ideja je logična posljedica činjenice da se u turizmu uvijek nudi ono što imaš, a mi, između ostalog, imamo i bogatstvo brojnih plodova gorja”, obrazlaže. Prve takve manifestacije stvorene su prije 22 godine. Održali su tada Dane borovnica i Dane gljiva nakon kojih su iz godine u godinu dodavali nove manifestacije i osmišljavali nove ‘dane’ - bazge, jagoda, smreke, malina.

Ljepote Gorskog kotara i njegovih plodova 

Gledano u cjelini, stvorili smo zanimljiv proizvod jer su turisti znali da mogu, odluče li krenuti prema Ravnoj Gori, gotovo svakog vikenda od svibnja do kraja rujna, uživati u priredbi vezanoj uz neku vrstu plodova", napominje.

Kuharica iz bakine škrinjice čuva starinu i običaje Gorskog kotara

Po tome su polako postajali prepoznatljivi, a svojevrsni vrhunac svakako je bila 2004. godina kada su od Hrvatske turističke zajednice dobili državnu nagradu za najoriginalniju manifestaciju na kontinentalnom području.

Na cijeni domaći proizvodi rađeni po starim receptima

U sjedištu Udruge imaju uređen prostor (tzv. info točku) koja je ujedno i dio Ceste plodova gorja. Nalazi se na samom ulazu u mjesto, na povijesnoj Karolinskoj cesti, svega 700 m od izlaza s autoceste Rijeka-Zagreb i 4 km od Lujzijane.

Ondje gosti mogu kušati domaće likere i dobiti informacije o goranskim proizvođačima autohtonih proizvoda, ali i sve druge o manifestacijama, o Cesti plodova i ostalome. 

Što se tiče interesa gostiju, govori da su najtraženije borovnice i proizvodi od tog šumskog voća, ali da zapravo ljubitelji prirode cijene sve domaće proizvode spravljene po starim receptima. “Vole doista sve rađeno po recepturama naših baka i rado ponesu sa sobom neku domaću deliciju”, otkriva.

Nastoje biti originalni pa rade i prigodna pakiranja. Tako u ovo vrijeme pred Božić pune domaće čajeve u teglice s prigodnim porukama i lijepim željama što je koristan i originalan poklončić. U prodaji je i knjiga ‘Kuharica iz bakine škrinjice’ koja nije tipična jer ne sadržava samo recepte već podsjeća na tradiciju i običaje, neke već pomalo i zaboravljene. “Pregledom kuharice upoznajemo se s običajima goranskog kraja i idealan je poklon za sve ljubitelje baštine”, povjerava nam.

Ujedinjenost je neophodna za ubrzani razvoj turizma

Nakon što su punih deset godina bili vezani samo uz Ravnu Goru, napravljen je iskorak. Tako su u Fužinama stvorili Dane jagoda, lavande, bobičastog voća. U Čabru Dane krušaka, u Brodu na Kupi Dane jabuka. "Reakcije su odlične, priredbe dobro posjećene i očigledno je da i kroz to pokazujemo kako je ono što je turizmu neophodno zapravo istup kao jedinstvene destinacije”, smatra.

Vrijedni članovi Udruge razvili su brojne manifestacije 

Vjeruje da goranske lokalne samouprave i turističke zajednice moraju djelovati ujedinjeno te da je jedino tako moguć ubrzan razvoj turizma. Na taj način ne samo da će imati više toga za ponuditi, već će posjetitelje uspjeti vezati na više dana. "Od izletnika tako stvaramo gosta koji će nekoliko dana boraviti i noćiti na našem području", navodi.

Cesta plodova gorja povezuje desetak lokacija

Na tom tragu u suradnji s Centrom za ruralni razvoj i poljoprivredu PGŽ uspjeli su realizirati Cestu plodova gorja. Posjetitelji se tako mogu upoznati s desetak lokacija na kojima je moguće uživati u originalnim i autohtonom plodovima, a otvoreni su za nove suradnje te pozivaju zainteresirane da se jave. "Dobrodošao je svatko tko će od plodova raditi prerađevine te ima uređen adekvatan prostor gdje može prihvaćati goste”, kaže. 

Slično je i s manifestacijama. Ako se javi neka zanimljiva ideja sigurno će je prihvatiti i uključiti u ponudu. “Cijeli projekt je, da tako kažemo, živi organizam i mijenja se ovisno o situaciji i mogućnostima”, navodi. Bilo je manifestacija koje se nisu pokazale dovoljno zanimljivima, pa su od njih odustali, ali rodile su se neke nove. U svakom slučaju, sa sigurnošću može reći da su nakon 22 aktivne godine zauzeli značajno mjesto u turističkoj ponudi ovoga kraja, ne samo u vidu manifestacija, već i kao brend koji povezuje goranske proizvođače autohtonih proizvoda, ali i druge segmente turističke ponude.

“Iz bakine škrinjice” – hvalevrijedan projekt koji nove naraštaje upoznaje s baštinom

Usporedo s razvijanjem brenda, već 11 godina djeluju u projektu ‘Iz bakine škrinjice’ u sklopu kojega se organiziraju manifestacije za promicanje i očuvanje vrijednosti kulturno povijesne baštine. Područje djelovanja uglavnom se odnosi na područje Ravne Gore, ali proteže se i na druge dijelove Gorskog kotara vezano za aktivnosti pojedinih članova Udruge - nositelja OPG-ova.

"Naglasak na projektu je rad s djecom i pokazalo se da oni s veseljem prihvaćaju tradicijske radionice”, primjećuje. Uče kako su kućanstvo vodili naši stari, a osmišljene aktivnosti provode se tijekom cijele godine kako bi najmlađima pružili koristan i zabavan sadržaj te ujedno doprinijeli očuvanju baštine. 

Organiziraju i tradicijske radionice uz program praktičnog učenja ravnogorskog dijalekta. Također organiziraju radionice šivanja, štrikanja, pletenja, miješenja kruha, spremanja tradicijskih kolača uz učenje o običajima  ravnogorskog kraja.

“Kruna projekta je tiskanje već spomenute knjige ‘Kuharica iz bakine škrinjice - običaji tijekom godine’ koja je rezultat desetljeća rada, zapisivanja, istraživanja, stvaranja fotografskog i pisanog fonda”, doznajemo od autorice.

U skladu s prirodom, tradicijom i baštinom

Ova godina je bila luda, veli Blažica, no ipak su uspjeli odraditi gotovo sve planirane manifestacije i dogovoriti nove. Plan za 2021. je pripremljen te se nadaju da će nadoknaditi aktivnosti koje su zbog pandemije ove godine izostale. “Prvenstveno mislimo na Festival starina iz bakine škrinjice koji započinje već u svibnju s tradicionalnim radionicama za djecu, izložbama starih fotografija, starina  i autohtonih proizvoda te zabavnim koncertima vječnih hitova pod nazivom Pjesme prošlih mladosti", otkriva.

Pripremili su i božićne poklon pakete 

Manifestacije započinju u lipnju 2021. Danom bazge u Ravnoj Gori, a slijede Dani bobičastog voća u Fužinama, Dani borovnica u Ravnoj Gori, dok će se Dani ljekovitog bilja održati u srpnju prvi puta na području grada Čabra, točnije u Hribu. Tijekom kolovoza imat će niz radionica ljekovitog bilja na ravnogorskim poljima, a i jesen će biti bogata događanjima: od Dana krušaka u Čabru preko Dana jabuka u Brodu na Kupi do Festivala gljiva i plodova jeseni u Staroj Sušici.

Moto naše Udruge je vrlo jednostavan: U skladu s prirodom, tradicijom i baštinom otkrivamo tajne iz bakine škrinjice, istražujemo prirodne ljepote i uživamo u čaroliji okusa plodova gorja”, zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

Plodovi gorja Turizam Autohtoni proizvodi Blažica Sveticki Gorski kotar


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."