Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mensur Mehmedović
  • 04.07.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Poljoprivrednici moraju znati šta turisti traže i koliko su važne recenzije

U TK je osnovano Udruženje poljoprivrednika u agroturizmu. Vata su otvorena za sve zainteresovane da se bave ovom djelatnošću

Foto: Mala priča
  • 180
  • 34
  • 0

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, kraj prošlog mjeseca osnovano je Udruženje poljoprivrednika u agroturizmu. Trenutno ono broji 12 članova, a vrata su otvorena za sve one koji se namjeravaju zbiljno baviti ovom djelatnošću. 

Kako je za Agroklub rekao Mensur Mehmedović, predsjednik novoosnovanog udruženja prvo čime će se pozabaviti je uspostavljanje baze podataka poljoprivrednika koji pružaju usluge u agroturizmu. Članovi će potom imati priliku za teoretsku i praktičnu obuku u dočeku gostiju i prodaji vlastitih proizvoda. 

Komplet paketi

"Ovo je posao koji iza sebe mora imati trud i nije odmah sutradan isplativ, moja zamisao je da gosti koji dolaze kod nas imaju posjetu kod tih ljudi koji krenu da se bave ovim. Trenutno mi naše turiste šaljemo u Janju, na Durmitor", kaže Mehmedović. 

Turisti hvale autentično okruženje

Prema njegovim riječima, zamisao je da se turistima ponude kompletni paketi. Trenutno, kako je naveo svoje goste upućuje i na druge lokacije poput Starog grada u Srebreniku. Dodaje kako su velike prednosti u umrežavanju i korist mogu imati svi koji se uključe. 

"Oni koji se žele baviti agroturizmom moraju se uputiti i u to šta turisti ocjenjuju. Recenzije su mnogo bitne. Turisti ne obraćaju pažnju jesi li obuo papuče, bijele ili crne čarape, imaš li kravatu. On gleda jesi li mu iznio kvalitetan doručak", napominje Mehmedović. 

Starni turisti

On je i vlasnik turističkog kompleksa "Mala priča" na Malinama, nadomak Živinica, u kojem mogu boraviti samo turiste stranih govornih područja. Usputnih posjeta nema. Za dolazak u ovaj kompleks rezervacije se vrše preko internet, a gosti tu navedu i svoje želje.

"Ne radimo domaće tržište, ne puštamo slučajne prolaznike, to smo prepustili drugim ugostiteljima. Kod nas se isključivo rezerviše termin, gosti navedu i šta žele jesti i piti od domaćih proizvoda, koliko žele ostati. Moguće je pecati, roštiljati, donijeti svoje namirnice ili koristiti naše ukoliko se prije naruči, sve te usluge se dodatno plaćaju", ističe naš sagovornik.

Hrana je domaća, a ribu sami uzgajaju

Kompleks nudi prenoćišta, a posjeduje i seminarske sale. Hrana je domaća, a zasađeno voće, ono koje prispije slobodno je za konzumaciju posjetiocima. 

"Nudimo ribu koju mi uzgajamo, bili smo ponudili i lignje, međutim sklonili smo s menija jer ne možemo dobiti kvalitet koji smo očekivali. Također, i piletina je u ponudi, nju dobijamo od kooperanta iz Ugljevika koji radi za nas. Što se tiče povrća uzimamo ga od poljoprivrednika ovdje u okruženju”, pojašnjava. 

Turisti iz cijelog svijeta u selu Klotjevac - čude se kosi, belegiji i vilama

Kada je riječ o recenzijama koje je ranije spomenuo, provjerili smo ih. Gosti uglavnom hvale dobru hranu, domaću pitu, meso, kao i okolnu prirodu. Također, ističu da je sve čisto i da su uposlenici ljubazni. Navode i kako je mjesto autentično i tiho. 


Fotoprilog


Tagovi

Agroturizam Poljoprivreda Mensur Mehmedović Mala priča Turisti Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.