Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Mikulić
  • 19.04.2022. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Mokalo, Orebić

Posveta vrijednim težacima - otvoren Muzej pelješke tradicije

U fokusu je vino koje se u antici s Pelješca transportiralo amforama, a još do sredine prošlog stoljeća u mjehovima na tovarima i mazgama u karavni poznatoj kao ponos.

Foto: arhiva Boutique vinarija Mikulić
  • 1.535
  • 59
  • 0

Kako bi ispričali toplu priču o tradiciji i ljepoti života na poluotoku, u sklopu svoje poznate boutique vinarije na vinorodnom položaju Postup u Mokalu obitelj Mikulić otvorila je "Muzej pelješke tradicije“.

"Našem poznatom postupu ime je dao moj sin Antonio u znak poštovanja prema svom djedu Josipu, od kojeg je naslijedio ljubav prema vinogradarstvu, vinarstvu i proizvodnji maslina. Generacijama se bavimo uzgojem vinove loze i vinarstvom kao i mnoge obitelji na Pelješcu. Njima, pelješkim težacima, posvetili smo ovaj muzej", otkrio je Igor Mikulić koji je godinama stvarao ovu bogatu zbirku, iako je većina eksponata generacijama u vlasništvu obitelji danas itekako poznate u turističkim i vinskim krugovima.

Uz sina Antonija u posao su uključene i kćer Adriana i supruga Sabina.

Ono što vas ondje očekuje je impresivna zbirka amfora stara više od dvije tisuće godina, muljače, bačve, kotao za rakiju, stari alati, ognjište ili poprat, peć za kruh, slika Bogorodice zaštitnice vinograda, samari, kamenice, mlinica za maslinovo ulje poznate dubrovačke obitelji Sorkočević iz 19. stoljeća... 

"Naš obilazak simbolično započinje ispred slike djeda Josipa i unuka Antonia, u fokusu je vino koje se u antici s Pelješca transportiralo amforama, a još do sredine prošlog stoljeća u mjehovima na tovarima i mazgama u karavni poznatoj kao ponos. Sve smo to prikazali u našem 'Muzeju', a za kraj dojmovi se najbolje sabiru uz vino“, naglašava Igor čija je obitelj novim projektom "Muzeja pelješke tradicije" otvorenim uoči Uskrsa i nove turističke sezone zaokružila bogatu ponudu.

Obitelj Mikulić; Antonio, Adriana, Igor i Sabina 

Osim jedinstvenog vinskog resorta kampa i glampinga Adriatic i nagrađivane butik vinarije u Mokalu, vlasnici su luksuznog heritage hotela Adriatic s vrhunskim a la carte restoranom.


Fotoprilog


Tagovi

Muzej pelješke tradicije Vinarija boutique Mikulić Igor Mikulić Tradicija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]