Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 22.11.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Čepin, Osijek

Predstavljen portal koji će biti centar umrežavanja ruralnog turizma Hrvatske

Zamišljen je tako da bi se vremenom trebao pojaviti na vrhu onoga što Google nudi i na jednostavan, praktičan način dati odgovore na pitanja o vinu, hrani, smještaju u Hrvatskoj

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.936
  • 83
  • 0

Portal Hrvatski ruralni turizam predstavljen je na završnoj konferenciji projekta "Trans Danube Travel Stories", održanoj u restoranu Crna svinja u Čepinu, kod Osijeka.

Nastao je u sklopu velikog Interreg programa koji je u dvogodišnjem razdoblju obuhvatio devet članica iz šest država, a u našoj ga je zemlji provodila Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo"

Iako je pandemija koronoavirusa pomrslila planove, konačan rezultat ugledao je svjetlo dana i ima za cilj širiti se i dalje. Naime, kako je u prezentaciji portala rekla Kristina Babić, kordinatorica projekata Kluba članova Selo, ova organizacija raspolaže velikom bazom podataka o turističkoj ponudi Hrvatske u njezinim ruralnim krajevima. Komentirala je i da su vinari Podunavlja uložili znatna sredstava u proizvodnju, ali i uređenje objekata kao što su kušaonice vina, a slično je i s pružateljima usluga smještaja. No, istovremeno je nedostajala cjelovita poveznica koja treba biti predstavljena gostima kako iz Hrvatske, tako još više iz inozemstva. 

Gdje na vikend u Hrvatskoj? 

"Ovaj portal je zamišljen tako da bi se vremenom trebao pojaviti na vrhu onoga što Google nudi i na jednostavan, praktičan način dati odgovore na pitanja o vinu, hrani, smještaju. Gdje se brzo može dobiti povrtana informacija da bi se, primjerice, rezervirao vikend u Hrvatskoj", poručila je Babić dodajući da je projekt u fokusu imao područje Podunavlja, s naglaskom na Suzu, Zmajevac, Vukovar i Ilok, a kasnije će se nadopunjavati informacijama iz čitave Hrvatske. 

Portal će objediniti sve informacije

Istaknula je i da su važan cilj projekta narativi gdje se na drugačiji, inovativan način želi prikazati našu baštinu, tradiciju koja se često razlikuje od sela do sela. "To je taj razlikovni moment po kojemu želimo biti originalni. Također, interpretacijom tradicije i baštine želimo izazvati emociju jer je upravo emocija ono što je ključ svake kampanje."

Instagramična nota

Naglasila je kako portal stremi postati centralni hub kada je u pitanju ruralni turizam u Hrvatskoj, dakle ne samo Podunavlja nego i drugih regija. 

Kada je riječ o vizualnosti, željeli su portalu dati, kako kaže Babić, instagramičnu notu. "Instagram je nešto što ljudi svakodnevno koriste u većini svoje komunikacije, taj smo model željeli preliti i na portal i informacije koje će nuditi."

Doživjeti i okusiti Podunavlje: Od podolačkog perkelta, preko sjajnih vina do slatkih taški

Kaže kako će ključni dio portala sadržavati veliki dio servisnih informacija. "Za sada nismo uspjeli pokriti sve pa nas nemojte pitati, a gdje vam je taj i taj vinar", nasmijala se Kristina uz obećanje kako će informacije vremenom biti nadopunjene, od popisa vinarija preko manifestacija do digitalnih nomada koje bi također željeli promovirati stranicom. 

Cilj je okupiti sve na jednom mjestu

Slavonija i Baranja kao primjer

Dijana Katica, predsjednica ove udruge pohvalila je rad turističkih zajednica Slavonije, Baranje i Srijema. "Beskrajno se trude i s manje sredstava nego u drugim turističkim zajednicama. Mnogi su rezultati postignuti na vidljivosti i promociji. Vaš Hedonist i druga događanja mogu biti primjer drugima i često volim reći kolegama da dođu u Osijek i vide na koji se način organiziraju manifestacije", precizirala je dodavši kako moramo biti realni da stranci malo znaju o Hrvatskoj.

Dijana Katica ima velika očekivanja od portala 

"Zato ju moramo promovirati više i to ne samo kao sunce i more nego sva njezina područja. Stoga smo i krenuli sa Slavonijom, Baranjom i Srijemom kao važnom jezgrom ruralnog turizma", zaključila je. 

Ovdje ključnu ulogu ima već spomenuta interpretacija baštine o kojoj je nešto više na današnjoj radionici, u sklopu projekta održanoj u Dalju, govorio Dubravko Fijačko, licencirani trener.

Sitnea razlika može proizvod učiniti posebnim, poručuje Dubravko Fijačko 

"Važno je znati s kakvim znanjem, iskustvom, doživljajem, pričom nama dolaze gosti, što sa sobom donose. Kada toga postanemo svjesni, onda vinari i svi oni koji nude svoj autentični proizvod ne trebaju krenuti s tim što točno nude nego po čemu je to što nude drugačije od sličnog proizvoda na tržištu. Dakle, prikazati svoju posebnost, priču svoje obitelji, kuće, nešto posve autentično", pojasnio je Fijačko. 


Tagovi

Vikend u Hrvatskoj Hrvatski ruralni turizam Portal Kristina Babić Dijana Katica Dubravko Fijačko Interpretacija baštine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.