Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lipicaneri kulturno dobro
  • 22.04.2017. 09:30

Priznanje uzgoju lipicanskih konja

"Tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu" imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske!

Foto: Silvija Butković
  • 3.011
  • 145
  • 0

"Ministarstvo kulture Republike Hrvatske izdalo je Rješenje kojim se utvrđuje da Tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske (oznaka Z-6918)", stoji u objavi Državne ergele Đakovo i Lipik.

Navedenu inicijativu je pokrenula Državna ergela Đakovo i Lipik u suradnji sa Konzervatorskim odjelima u Osijeku i Požegi koji su zajedničkim radom sa brojnim institucijama, Upravama i Konjogojskim udrugama, izradili prijavu koja je aplicirana na Ministarstvo kulture tijekom 2016. godine.

Bogata tradicija uzgoja konja

Prikupljanje podataka koji svjedoče o bogatoj i dugotrajnoj tradiciji uzgoja lipicanca, kao i nizu popratnih djelatnosti, sudionika, ali i umjetničkom stvaralaštvu koji su izravno i neizravno povezani sa lipicancima i očuvanjem tradicije uzgoja, trajalo je više od godinu dana i rezultiralo je uvrštavanjem na Listu nematerijalne kulturne baštine koju vodi Ministarstvo kulture.

Prepoznavanje važnosti i širine ovog kulturnog dobra od Ministarstvo kulture, ali i Ministarstva poljoprivrede veliko je priznanje i doprinos kako svim uzgajivačima lipicanaca u Republici Hrvatskoj, tako i Državnoj ergeli.

Kulturni identitet Slavonije i Baranje

Povezanost lipicanca s brojnim granama umjetnosti, obrtima, narodnim običajima i životima ljudi odrazila se na oblikovanje kulturnog identiteta stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema, te ponovno dokazuje kako je lipicanac važan dio kulturne baštine Republike Hrvatske

Kao godina osnutka ergele u Đakovu navodi se 1506., kad se prvi put u pisanom dokumentu spominje riječ "ergela".

Povezuje se sa đakovačkim biskupom Mijom Kesarićem koji je posjedovao ergelu s 90 arapskih konja. Unatoč tome, postoje podaci da je ergela egzistirala i prije pisanog spominjanja, odnosno da su je utemeljili bosansko-srijemski biskupi na posjedima dobivenim darovnicom ugarsko-hrvatskog kralja Kolomana još 1239. godine.

U Đakovu se konji prvi put spominju povodom vjenčanja bosanskog bana Tvrtka s bugarskom princezom Doroteom, kad je ban Tvrtko darovao biskupu Petru 10 arapskih kobila i jednog pastuha. Uzgoj konja se do 1806. temeljio isključivo na uzgoju arapskih konja.

Foto: Silvija Butković


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Ergela Qudrille Pas de deux Lipicanci Ministarstvo kulture


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]