Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turizam i Covid-19
  • 28.12.2020. 07:30

Ruralni i vinski turizam - optimistični izgledi u (post)pandemijskom dobu

U ruralnim je odredištima lakše prakticirati socijalno distanciranje. Posebno optimistične perspektive ima vinski turizam.

Foto: Depositphotos/Strelkov73
  • 1.708
  • 256
  • 0

Kao i mnoge druge sektore, pandemija SARS-CoV-2 snažno je pogodila i turizam. Ne samo da nam nije do putovanja nego su ona onemogućena zatvaranjem granica ili dvotjednim karantenama nakon ulaska u drugu zemlju. 

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je podatke kako je ove godine zabilježeno 72 posto manje međunarodnih dolazaka u prvih deset mjeseci što je uzrokovalo globalni gubitak od 935 milijardi dolara prihoda od izvoza. Stoga je ovo za svjetski turizam najgora godina u povijesti, a dostizanje prometa iz 2019. očekuje se za dvije do četiri i više godina, ističu iz UNWTO.

Najveći negativni utjecaj pandemije na turizam pretrpjeli su Azija i Pacifik jer imaju najvišu razinu putničkih ograničenja sve vrijeme, što je dovelo do čak 82 posto manje dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2019., kada je ta regija bila jedna od najbrže rastućih u ovom sektoru. 

Sličnu poziciju u 2019. imao je i Bliski Istok, koji ove godine bilježi 73 posto manje dolazaka stranih turista, dok ih je u Afriku došlo 70 posto manje, a u Europu i Ameriku za po 68 posto manje.

Domaći turizam se brže oporavlja

Dakle, ova industrija trpi posljedice već gotovo godinu dana. Kada je riječ o zemljama Europske unije (bez Velike Britanije), prema najnovijim podacima Eurostata, od siječnja do rujna su noćenja u turističkim smještajnim objektima pala za 49% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U obalnim i ruralnim mjestima lakše je provesti epidemiološke mjere (Foto: V. Stapić)

Nakon pada od 83% u drugom tromjesečju 2020., noćenja su se u trećem oporavila (-38% u odnosu na 2019.).

Restrikcije i epidemiološke mjere potaknule su sklonost domaćem turizmu, koji se oporavio brže od inozemnog. 

Naime, nakon pada od 93% u travnju 2020. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, do srpnja 2020. domaći turizam u EU gotovo se vratio na razinu prethodne godine. U srpnju 2020. noćenja stanovnika EU u turističkom smještaju u vlastitoj zemlji bila su 22% niža nego u srpnju 2019. godine. 

Socijalno distanciranje lakše u ruralnim mjestima

Europska komisija za putovanja (ETC) pak, u svom je izvješću predvidjela da će domaća putovanja, unutar Europe i njezinih pojedinih zemalja razinu iz 2019. dosegnuti u 2022. i 2023. godini. 

"Za oporavak turizma ne smije se podcijeniti važnost domaćih i unutar-europskih putovanja, kao i značajan porast onih koji žele putovati u ruralna i obalna mjesta, gdje je lakše nego u visoko urbaniziranim odredištima prakticirati socijalno distanciranje", ističu u ETC-a u svom izvješću zaključivši kako bi to moglo pomoći onima koji su patili od prekomjernog turizma, ali i ravnomjernijem širenju ekonomskih koristi od tog sektora. 

Rast vinskog turizma?

Vinski turizam većinom smješten u ruralna područja stoga ima vrlo optimistične perspektive. Prema međunarodnom istraživanju kojega je proveo Winetourism.com, on bi se mogao normalizirati već do 2022. godine. Štoviše, oko 80 posto vlasnika vinarija vjeruje da će se ova vrsta turizma u njihovoj regiji povećati u sljedećih 10 godina. 

Kušanje vina u podrumima može čini značajan izvor prihoda (Foto: V. Stapić)

Prema ovome istraživanju, više od polovice vinarija zabilježilo je ove godine gubitak prihoda od 50 ili više posto. Ipak, neke su zemlje prošle bolje od drugih. Najbolji je primjer Australija koja je imala dobru društvenu reakciju na nošenje maski i socijalno distanciranje čime su održali niske stope infekcije u vinskim regijama. Više od 20 posto australskih vinarija zapravo je izvijestilo o povećanju prihoda od vinskog turizma u 2020. godini.

Njemačka je također prošla bolje od ostalih zemalja. Ondje je 11 posto vinarija prijavilo rast prihoda od ove vrste turizma. 

Prodaja vina u podrumu

Kada su upitani za najvažniji izvor prihoda od vinskog turizma, 56 posto vlasnika vinarija reklo je da je to prodaja vina u podrumima dok 37 posto više zarađuje od kušanja vina, organiziranja obilazaka ili kulinarskih radionica. Oko 8 posto vinarija najveći dio svog turističkog prihoda ostvaruje iznajmljivanjem objekta za vjenčanja ili privatne zabave.

A kada je riječ o kušačima vina, 57 posto njih su povremeni, a 15 posto sofisticirani kušači vina što je podatak koji će sigurno biti važan za vinare u vremenu koje dolazi.

Dakle, zimske mjesece treba iskoristiti za dobar plan kako bi proljeće i domaće turiste dočekiali spremni. 


Tagovi

Turizam SARS-CoV-2 Vinski turizam Seoski turizam Prodaja vina Noćenja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]