Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turistički cvijet
  • 15.06.2019. 07:30
  • Primorsko-goranska, Fužine

Sabina Urbanc jasan je dokaz: Da bi bio najbolji u turizmu, ne moraš biti na Jadranu

Iza energične Fužinarke su četiri Turistička cvijeta, a navedene nagrade samo su priznanje za dugogodišnji rad, ustrajnost i ulaganje u vlastiti razvoj te dokaz kako, da bi bio među najboljima u turizmu, ne moraš izričito biti na Jadranu.

Foto: arhiva Sabine Urbanc
  • 1.967
  • 358
  • 1

Sabina Urbanc, iznajmljivačica privatnog smještaja iz malih Fužina u Gorskom kotaru, na ovogodišnjoj dodjeli Turističkog cvijeta održanoj u Splitu bila je među favoritima iz razloga što su njeni apartmani bili nominirani u čak četiri kategorije. Pobjedu je slavila kao vlasnica najboljeg 'pet-friendly' turističkog objekta te u općoj kategoriji za najboljeg iznajmljivača. Iza ove energične Fužinarke već su dva Turistička cvijeta, 2016. godine osvojila je drugo mjesto u kategoriji cikloturizam te godinu dana kasnije za najbolji apartman na kontinentu.

"Treći i četvrti Turistički cvijet osvojila sam zahvaljujući tome što sam u nizu kategorija ocijenjena najvišom ocjenom“, kaže Sabina. Sve navedene nagrade samo su priznanje za dugogodišnji rad, ustrajnost i ulaganje u vlastiti razvoj te dokaz kako, da bi bio među najboljima, ne moraš izričito biti na Jadranu.

Toplina doma te veliko dvorište s voćnjakom najveći su aduti

"Naša obiteljska kuća okružena je velikim dvorištem s voćnjakom, terasom sa drvenom sjenicom, grillom, garniturom za sjedenje, klupama te ležaljkama u vrtu. Svojim gostima nudimo udoban smještaj u tri prostrana i potpuno opremljena apartmana za najviše jedanaest osoba. Svi apartmani nose oznaku Kvarner Family Quality, Hike friendly i Bike friendly“, opisuje.

Apartmani Sabina pružaju toplinu doma što je i u samom početku, prilikom uređenja prvog apartmana, bila misao vodilja vlasnice. Želja joj je oduvijek da se gosti u njenom prostoru osjećaju što ugodnije. U kući, osim toga, živi sa svoje dvije kćeri, blizankama Emom i Ivom te malom maltezericom Bebom.

U dvorištu je veliki voćnjak čije si plodove gosti mogu sami ubrati 

"S brendom Kvarner family i ostalim podbrendovima te kategorizacijom od 3 i 4 zvjezdice zaokružena je jedna priča gdje sam se pokušala prilagoditi tržištu i iz svakodnevnog rada vidjeti što suvremeni gost želi. Zadovoljna sam da sam u tome uspjela jer je iznajmljivanje moj jedini posao i stalan izvor prihoda. Gosti imaju na raspolaganju veliku okućnicu koju sam uredila s puno ljubavi i pažnje. Uskoro će biti izgrađena vanjska igraonica za djecu s dvije ljuljačke, toboganom, klackalicom, penjalicom i pješčanikom. Vjerujem da ću time razveseliti svoje najmlađe goste te privući nove obitelji s djecom. U zimskim mjesecima gostima su osigurani razni zimski rekviziti, saonice i ostalo“, objašnjava.

U sklopu okućnice nalazi se voćnjak sa stablima jabuke kruške, trešnje, šljive, a nailazimo i na maline, kupine kao i povrtnjak s desetak vrsta raznog povrća koje gosti mogu besplatno ubirati i uživati u okusima plodova koji nisu ničim tretirani. "Gosti su vrlo zadovoljni ovakvom ponudom“, kaže Sabina i navodi da je u tom poslu sam sada već punih 10 godina.

Naslijedila kuću od oca i tako je sve krenulo

"Prvi apartman uredila sam nakon što sam naslijedila kuću od oca i tako je pomalo krenulo. Taj apartman uredila sam zajedno sa svojim suprugom, a spletom životnih okolnosti dalje sam nastavila sama te se iz Jadranova prije sedam godina vratila u Fužine i u potpunosti se posvetila iznajmljivanju. Budući da živim sama, o svemu sama i brinem, a kćeri Ema i Iva mi pomognu koliko im dozvoljavaju njihove fakultetske obveze.

Iako sam kemičar po struci, moja je želja uvijek bila rad u turizmu. Volim sve što je  vezano za turizam i ugostiteljske usluge pa sam se tako eto i pronašla u tom poslu. Mogu reći da živim za turizam i od turizma i zaista mi nije ništa teško učiniti da bih imala zadovoljnog gosta“, ističe.

Kao i svaki početak i njen je bio težak. Trebalo je naučiti mnoge stvari, od marketiga do prilagodbe tržištu. Iza nje je mnoštvo raznih edukacija i kontinuiran rad na sebi. S obzirom da se susreće s gostima iz najrazličitijih kultura, trebalo je sakupiti zaista mnogo informacija o željama i navikama ljudi iz cijeloga svijeta.“Malo pomalo, sve se savlada ako ima volje“, smije se Sabina.

Smatra da je lokalna i državna administracija, kada je u pitanju iznajmljivanje, jednostavna da jednostavnija ne može biti te da bi svatko tko se ne pridržava zakona trebao bi biti sankcioniran. "Državne institucije trebale bi poraditi na smanjenju iznajmljivanja na crno, ali to je dobro znana priča“, kaže i priznaje da se, kada god joj je potrebna pomoć, obraća lokalnoj turističkoj zajednici u Fužinama s kojom ima izvrsnu suradnju. Iskustva razmjenjuje s kolegama iznajmljivačima što joj također mnogo znači.

Najviše ju raduju stalni gosti, poznatiji kao 'stari gosti'

"Komunikacija među turističkim djelatnicima u regiji i županiji nije loša, mada uvijek može biti bolja, nego su mnogi iznajmljivači inertni i čekaju da im dosta toga padne s neba pa tako i sami gosti. Na početku sam imala puno plaćenih oglasa i bila oglašena na mnogim besplatnim stranicama. S vremenom sam sve to isfiltrirala i sada, osim mog weba, oglasa na booking platformi, Airbnb-u te Facebook stranice, nemam potrebe za dodatnim oglašavanjem. Uostalom, tokom deset godina rada stekla sam mnoge stalne goste koji su vremenom postali i moji prijatelji tako da s ponosom mogu reći, i jako sam sretna zbog toga, okosnicu moga posla čine stalni gosti, mi iznajmljivači volimo reći stari gosti“, govori Sabina Urbanc.

Izuzetno je zadovoljna rezultatima koje ostvaruje. U 2017. i 2018. godini popunjenost njenih apartmana bila je oko 200 dana godišnje. Sedam godina za redom nosi titulu najuspješnijeg iznajmljivača općine Fužine, a višestruko je nagrađivana i na državnoj razini što ju veseli i motivira za daljnji i još uspješniji rad. Ističe da najvećom nagradom smatra što ima mogućnost raditi te spoznaja što od svoga rada može lijepo živjeti.

Sabina Urbanc osvojila je svoj već četvrti Turistički cvijet 

"Fužine su destinacija 365 u koju gosti rado dolaze tokom cijele godine, ali ima jako puno kratkih boravaka od jednog do nekoliko noćenja i onaj tko to nije spreman prihvatiti ne može očekivati dobre rezultate, može računati samo na dodatan izvor prihoda. Budući da marketinške aktivnosti odrađujem sama te ne surađujem niti s jednom agencijom, moji gosti su najčešće domaći gosti iz Zagreba, Istre i Dalmacije, a u ljetnim mjesecima dolaze stranci sa svih strana svijeta, nema pravila. Uglavnom su samo u tranzitu i Fužine su im polazište za otkrivanje destinacije, najčešće Plitvičkih jezera i Nacionalnog parka Risnjak“, navodi.

Namjerava nastaviti pratiti trendove u turizmu i poboljšavati svoju ponudu raznim sadržajima jer joj je u cilju imati zadovoljne goste koji će se vraćati. Svima koji se počinju baviti ovim poslom, ili tek o tome ražmišljaju, savjetuje nabaciti iskreni osmjeh na lice te će im se uz rad i trud sve višestruko vratiti, a veliki dio toga se ne može platiti novcem.


Fotoprilog


Tagovi

Sabina Urbanc Turistički cvijet Priznanje Seoski turizam


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]