Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Golden Valley
  • 10.03.2020. 09:00
  • Istarska, Martinski

Sestre Paraker pronašle komadić raja, Zagreb 'dale' za selo s pet kuća

Zagreb su Ana i Jasmina zamijenile selom sa svega pet kuća, raskrčile šikare, sagradile štalu za konja i nastambe za ostale životinje, ogradile veliki manjež i livadu gdje ljubimci pasu te razvijaju seoski turizam.

Foto: Arhiva Ane i Jasmine Paraker
  • 4.456
  • 978
  • 0

"Još odmalena, iako smo iz centra  Zagreba, najviše slobodnog vremena provodili smo obiteljski u prirodi, šumama, na Sljemenu, Samoborskom gorju Žumberku. Obožavala sam životinje koje bih sve najradije odnijela doma što baš i nije nailazilo na oduševljenje ostatka obitelji niti je bilo moguće s obzirom na život u stanu", prisjeća se Jasmina Paraker koja unatrag godinu dana živi i radi u istočnom ruralnom dijelu Istre.

Zadnjih su godina ona i sestra Ana razmišljale kako san iz djetinjstva pretvoriti u stvarnost. "Prošle godine odlučile smo preseliti iz Zagreba i dale se u potragu za kućom i većim zemljištem. Istra se činila idealnom regijom zbog svoje blage klime, predivne prirode i lijepe obale. Posebno nas je privukao njen zeleni dio, unutrašnjost, ali u blizini mora. Pronašle smo kuću u malom mjestu Martinski u Istočnom dijelu Istre, 8 km udaljenu od Labina i 12 km od Rapca. Selo ima samo 5 kuća, okruženo je vinogradima, livadama i šumama. Naše imanje se prostire na 1,5 ha i uključuje vinograd, njivu za uzgoj povrća, pašnjak za naše životinje te različite voćke: orah star 30 godina, dud, šljive, trešnje, lješnjake, masline, smokve; različito aromatično i začinsko bilje i lavandu. Od njih radimo pekmeze, čajeve i začine", govore složne sestre koje imaju ideju stvoriti malo samoodrživo imanje. Nazvale su ga Golden Valley (Zlatna dolina, op.a.) jer se smjestilo u dolini koju svake večeri pozlaćuje predivan zalazak Sunca.

Sportskog konja pretvorila u smirenu dobricu

Jasmina je zaljubljenica u terensko jahanje i zadnjih 7 godina se intenzivno druži s konjima. Kaže da je logičan slijed bio da kupi svog konja pa tako danas ima 6 godina starog trekenera Trojana koji se pokazao kao idealan izbor.

Zaljubljenice u prirodu, Ana i Jasmina Paraker

"Sportskog konja pretvorila sam u smirenu dobricu koju mogu uz pratnju roditelja jahati i mala djeca. Nedavno nam je u posjeti bila prijateljica sa sinčićem od 11 mjeseci koji još ne hoda, ali je kod nas već jahao konja. Trojan inače uživa na ogromnom manježu, hrani se do mile volje, a ima i društvo, koze i ovcu koje je odlično prihvatio", veselo zbori idejna začetnica kojoj u provedbi ideje uvelike pomaže sestra Ana, a povremeno i obitelj te prijatelji iz Zagreba.

Raskrčili su šikare, sagradili štalu za konja i nastambe za ostale životinje te ogradili veliki manjež i livadu gdje ljubimci pasu. Susjedi su pomogli sa savjetima, najviše vezano za brigu o životinjama o kojima ipak brinu same. Povremeno im preko platforme Workaway s raznih strana svijeta dolaze mladi ljudi, zaljubljenici u prirodu, kako bi pomogli oko životinja i održavanja imanja.

Cilj im je samoodrživost i život u skladu s prirodom

Osim konja, dvije koze i jedne gravidne ovce, za sada imaju kokoši i zečeve, a s vremenom planiraju proširenje. Životinje veći dio dana uživaju na otvorenom. "Kokoši nam svakodnevno nesu jaja što nas jako veseli jer nema boljeg okusa od domaćih jaja. Svakodnevno pečemo kruh, a na vanjskom ognjištu meso, pizzu, fokače i ribu (jednom tjedno nam lokalni ribar dovozi friško ulovljenu ribu). Cilj nam je u budućnosti proizvoditi hranu za naše potrebe: jaja, mlijeko, jogurt, sireve, meso, povrće i voće, a višak bi preko lokalnog klastera nudili za prodaju. Primarni cilj nam nije zarada, već zdrav način života i smanjenje troškova pri nabavci hrane. Za životinje ćemo uzgajati ječam, zob, kukuruz i lucernu, pa ćemo i tu uštedjeti. Nije nevažno da za kišnih dana za njih skupljamo kišnicu, a prijavit ćemo se i na natječaj za ugradnju solarnih panela na krovu kuće ", doznajemo od Ane.

Uz konja, imaju i koze, ovcu, zečeve...

U planu im je suradnja s lokalnim vrtićima i školama kako bi djeca mogla uživati u društvu životinja, upoznati se s procesom brige i hranjenja, brati začinsko bilje i druge plodove te se tako bolje povezati s prirodom.

Zeleni komadić raja nedaleko mora i grada

U samo nekoliko mjeseci adaptirale su kuću u kojoj je prizemlje uređeno kao apartman, a potkrovlje kao stambeni prostor. Sredinom ljeta počele su iznajmjivati apartman, a postignutim rezultatima su više nego zadovoljne. "Gosti su prepoznali našu ideju, na idealnoj smo lokaciji za ljubitelje prirode i životinja te one koji se prvenstveno žele odmoriti daleko od gužvi većih turističkih središta, a opet dovoljno blizu mora. Nudimo najam bicikla i električnog skutera. U okolici su zanimljive biciklističke staze, šetnice, treking staze, polja i šumarci idealni za šetnju na našem konju Trojanu. U ponudu dodajemo još i terensko jahanje za iskusne jahače, a za početnike šetnju na konju u manježu s time da planiramo nabaviti još nekoliko konja.

Za sada smo nekim gostima poslužili kao polazna točka za istraživanje istočnog dijela Istre (malih pitoresknih gradića i prirodnih lokaliteta), ali i većih gradova: Pule, Rovinja i Rijeke koji su na 40 - 60 km udaljenosti", otkrivaju sestre Paraker koje su i više nego zadovoljne ukupnim razvojem događaja. Tek su na početku planiranog projekta, a već imaju izvrsne osvrte posjetitelja. Tako njihov ranč opisuju kao magičan raj za potpuni odmor koji nudi uživanje u društvu domaćih životinja, prekrasnu prirodu,  ugodan smještaj i dvije divne domaćice koje će sve učiniti da imate savršen odmor. Opisuju ga i kao zeleni komadić raja nedaleko mora i grada.

Sve nabrojano Jasmina i Ana stvorile su u nepunih godinu dana. Možda i zahvaljujući ugodnim večerima provedenim pored vatrice dok stvaraju planove za novi dan.


Fotoprilog


Tagovi

Jasmina Paraker Ana Paraker Trkaći konj Seoski turizam


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo