Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 02.04.2019. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Slavonija se u turističkom smislu budi, ali puno je tu još posla

Postojećim partnerima ili klijentima potrebno je doslovno 'gurati' programe koji uključuju posjet Slavoniji. Nije lako i važno je prilagođavati se trendovima i sve bržim promjenama kako bi bili u korak s potrebama destinacije i gostiju, čulo se na Danima udruge hrvatskih putničkih agencija.

Foto: Blanka Kufner
  • 2.021
  • 344
  • 0

Najveći godišnji susret Dani Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) koji okuplja UHPA članove i partnere održali su se u Vinkovcima, najstarijem europskom gradu. Susret je okupio više od 150 sudionika, predstavnika turističkih agencija te predstavnika Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice, strukovnih udruga, predstavnike medija i drugih. Trodnevni program sadržavao je niz zanimljivih stručnih predavanja i prezentacija, razmjenu mišljenja i iskustava, susrete s predstavnicima poslovnih udruženja, turističkim profesionalcima i stručnjacima, poduzetnicima, vladinim dužnosnicima uz upoznavanje turističke ponude odredišta.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) djeluje već 27 godina i od tada aktivno zastupa strukovne interese svojih članova. Danas je po svojoj organiziranosti, kontinuitetu i opsegu djelovanja vodeća strukovna udruga u turizmu u Republici Hrvatskoj.

Podršku događanju iskazali su ministar turizma Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ali i drugi uzvanici.

Ne želimo samo pričati nego i konkretno djelovati

Prilikom službenog otvaranja u Hotelu Slavonija sudionicima su se obratili Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e koji je ujedno i otvorio dane UHPA-e te drugi gosti: Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca, Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Martina Matković, direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca. Tomislav Fain je naglasio kako Slavonija ima ogroman turistički potencijal, a Dani UHPA-e prilika su da članice, partneri i predstavnici turističkih i drugih institucija i uživo upoznaju Slavoniju te sve ono što ta regija može turistima ponuditi.

Tipično slavonsko seosko dvorište

Po riječima predsjednika UHPA-e, na Danima UHPA-e, njene članice žele pridonijeti boljem upoznavanju i turističkom pozicioniranju Slavonije. "Ovih nekoliko dana u Slavoniji prilika su da naše članice, brojni partneri i predstavnici turističkih i drugih institucija koje smo pozvali, i uživo upoznaju Slavoniju, jer puno njih i ne zna koliko ta regija može puno ponuditi. Mi ne želimo samo pričati nego i konkretno djelovati, a naše članice već i sada nude programe putovanja za istočni dio Hrvatske", izjavio je Tomislav Fain.

Potrebna je jača sinergija privatnog i javnog sektora

Istaknuo je da se Slavonija u turističkom smislu budi, ali da za bolje tržišno pozicioniranje, uspješne turističke proizvode i rezultate neće biti dovoljni samo agencijski programi za domaće i strane turiste i volja domaćina da nešto ponudi. Naglasio je da treba jača sinergija privatnog i javnog sektora, plan održivog razvoja turizma, investicije i vremena. Osim toga, smatra da Slavoniji treba nekoliko velikih hotela te jačih agencija koje će ponudu plasirati na europsko, ali i svjetsko tržište. "Postojećim partnerima ili klijentima potrebno je doslovno 'gurati' programe koji uključuju posjet Slavoniji. Nije lako i važno je prilagođavati se trendovima i sve bržim promjenama kako bi bili u korak s potrebama destinacije i gostiju. Svjesni smo da ništa ne ide preko noći, ali i da se suradnjom u može puno napraviti", dodao je.

Izrada Strateškog marketinškog plana turizma Slavonije s planom brendiranja

Tomislav Fain nadalje iznosi da, ako bi to bilo zakonski moguće, klaster Slavonija može napraviti natječaj za određeni financijski iznos za potporu kojim će privući hrvatske ili strane agencije da dovode goste u Slavoniju. "Naravno, takav natječaj treba prvo dobro osmisliti. No i u Slavoniji UHPA ima članica i to su agencije koje aktivno rade i uvode nove programe za svoj kraj. Uglavnom se radi o malim agencijama, usko specijaliziranima za neki segment ponude, poput lovnog ili aktivnog turizma“, objašnjava i dodaje: "Teško da će se ijedna turistička agencija u Slavoniji moći specijalizirati i definirati kao destinacijska menadžment kompanija (DMK) jer su za to, uz ostalo, potrebni ne mali financijski resursi i podrška lokalne zajednice, ali i definiranje turističkog razvoja strateškim projektom.“ Predsjednik UHPA-e nada se da će tome pridonijeti izrada Strateškog marketinškog plana turizma Slavonije s planom brendiranja i vjeruje da budući dobri rezultati neće izostati.

Ništa bez šarana na rašljama 

Zaključak je da agencije itekako mogu biti nositelji turističkog razvoja, ali u suradnji sa svim ostalim subjektima u turizmu i određenoj destinaciji. Naime, nema niti jednog subjekta ni u jednoj destinaciji koji može sam destinaciju 'podići' da bude vidljiva i uspješna. Sinergija je bit uspjeha.

Održane su mnoge zanimljive prezentacije i paneli

Prvoga dana odvijali su se i sastanci UHPA-inih radnih skupina za zračni prijevoz i UHPA-ine specijaliste za privatni smještaj te prezentacije partnera na kojima su predstavljene posebne pogodnosti za članove Udruge. Drugi dan započeo je prezentacijama, od kojih svakako treba izdvojiti prezentaciju bivšeg predsjednika mađarske udruge turističkih agencija i direktora turističke agencije Cityrama, Erdeia Balinta koji je predstavio primjere dobre prakse iz perspektive mađarske DMK agencije. Cityrama je jedna od vodećih mađarskih agencija koja razvija posebno zanimljive programe od kojih nas je najviše zaintrigirala privatna tura u Trabantu. Ta je ponuda vrlo popularna kod turista iz istočne Europe, ali statistike pokazuju da zapadnjaci baš i ne luduju za ovom markom vozila. A događaji s Trabantima znaju biti raznoliki tako da zabave i smijeha ne nedostaje.

Slijedila je panel-rasprava na temu "Turističke agencije danas i sutra - nova pravila igre˝ na kojoj su sudjelovali Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma, Franc Hajdinjak voditelj Odjela inspekcije cestovnog prijevoza iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice, Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK te Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Voćnjak 

Petak je bio obogaćen i prezentacijama Ministarstva turizma na kojima su sudionici dobili informacije o raspoloživim fondovima EU te saznali novosti vezane uz osnivanje Turističkog inspektorata koji će preuzeti nadzor nad poslovanjem turističkih agencija. Slijedile su partnerske prezentacije, susreti članova UHPA-e s direktorima predstavništava Hrvatske turističke zajednice na tržištima Austrije, Češke, Francuske, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rusije, Skandinavije, Slovačke, Slovenije i zemlje Beneluxa. Službeni dio programa godišnjeg okupljanja završen je svečanom večerom.

Našlo se vremena za opuštanje, razgled destinacije, ali i uživanje u izvrsnoj predstavi

Petak poslijepodne sudionici su proveli u razgledu destinacije, posjetili su Kunjevce gdje je bio organiziran obilazak šume ekomobilima, a neki su imali i sreću vidjeti uživo divljač. U Kunjevcima je, osim toga, bio organiziran bogati piknik-ručak uz zabavu tamburaša. Sve u svemu, prekrasno druženje i zaista poslijepodne za pamćenje!

Zadnjega dana, u subotu, u jutarnjim satima bio je organiziran obilazak Vinkovaca u pratnji turističkog vodiča. Šetnja uz Bosut oduševila je sve, a dokaz tome bila su česta stajanja grupe kako bi se pojedincima omogućilo fotografiranje neodoljivih pejzaža uz rijeku.

Najsnažniji dojam na posjetitelje ostavio je 'living history' program naziva "Slavonska krv vinkovačkih književnika“ koji se održao u dvorištu rodne kuće Ivana Kozarca. Radi se o predstavi koju, prema scenariju Marka Sabljakovića, izvode mladi glumci retkovačkog kazališta. Predstava oživljava istaknute vinkovačke književnike, Ivana i Josipa Kozarca te Jozu Ivakića. Njihov doprinos kulturi grada je ogoman i zaista je izvrsna ideja da posjetitelji Vinkovaca čuju ponešto o njihovoj bogatoj biografiji, ali i ostavštini - književnim uratcima poput "Tene“, "Đuke Begovića“ i "Majstorice Ruže“. Posebna pohvala glumcima koji su na fantastičan način uspjeli prenijeti emocije na gledatelje i niti jednog posjetitelja nisu ostavili ravnodušnim.

Slijedio je posjet Gradskom muzeju Vinkovci, a trodnevno druženje završilo je u Acinom salašu u Tordincima. Treba li uopće spomenuti da se opet bogato jelo te da je doživljaj i ovoga puta bio upotpunjen muzikom? Naravno da ne.

U Hotelu Slavonija održao se Slavonski mini sajam

Hotel Slavonija je prigodom Dana UHPA-e organizirao Slavonski mini sajam u prostorijama hotela. U ponudi je bilo domaćih suhomesnatih proizvoda, sireva, rakija, vina, proizvoda od meda, povrća i ostalo. Uz razne OPG-ove kao što su OPG Šušković iz Jarmine, sa svojim vrhunskim domaćim proizvodima od aronije, OPG Prišćan sa svojim kupinovim vinom također iz Jarmine, našao se tu i OPG Pranjić sa svojim sirevima, ADO MES sa slavonskim delicijama, Ljutoteka – ljutoljupci iz Vinkovaca koji se bave proizvodnjom i preradom ljutih chili papričica, kao i brand MIKO urban etno fashion, slavonska tradicija u modernoj verziji i mnogi drugi.


Fotoprilog


Tagovi

UHPA Seoski turizam Turizam Slavonija


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.