Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robinzonski turizam
  • 17.09.2018. 07:30

Spavanje na sijenu, jabuka sa stabla nadohvat ruke. Jednostavno, robinzonski turizam

Svi se u obitelji trudimo, poslovi se razdijeljuju i nemamo nikakvih problema jer gdje ima volje, bit će i uspjeha, kaže nam Mirela Beljan čija se obitelj odlučila gostima ponuditi robinzonski turizam.

Foto: arhiva obitelji Beljan
  • 3.235
  • 329
  • 0

U malenom mjestu Zakrajc nedaleko Skrada u Gorskom kotaru, pronašli smo pravi mali raj za ljubitelje robinzonskog smještaja. Robin's Hood smješten je između Zelenog Vira i rijeke Kupe što ga čini savršenim za bicikliste, avanturiste i ljude željne boravka u prirodi.

"Kod nas možete osjetiti na vlastitoj koži kako je to spavati na sijenu i buditi se usred prirode s prekrasnim pogledom na planine Gorskog kotara. Jedino što je potrebno prije dolaska najaviti želite li spavati na sijenu ili standarnim madracima“, kaže Mirela Beljan koja se s bližnjima bavi iznajmljivanjem ove simpatične robinzonske kućice. "Smještaj je u vlasništvu mog oca Roberta Beljana koji se bavi ugostiteljskom već više od deset godina. Na tu ideju došli smo zbog ljubavi prema prirodi i želje za razvitkom Gorskog kotara. Roditelji imaju u vlasništvu i Planinarski dom Skrad, koji može primiti do 30 osoba. Ali ova robinzonska priča je nešto drugačije, savim novo iskustvo kojem se treba posvetiti na drugi način.“

Kućica je smještena na izoliranom mjestu pored stabla jabuke gdje gosti mogu uživati u miru, cvrkutu ptica, netaknutoj prirodi i ljepoti zelenila. Kada požele voćku jabuke, dovoljno je ispružiti ruku. Za netretirano povrće treba ipak učiniti nekoliko koraka do povrtnjaka obitelji Beljan. Objekt nema priključak na struju (koristi se solarni izvor) niti vodu. Vanjski tuševi povezani su sa spremnicima za vodu koje vlasnik redovno puni. Ispred kolibe nalazi se oprema za roštilj tako da gosti mogu u potpunosti uživati u odmoru kako si ga sami odluče kreirati. Mnogi uživaju u cijepanju drva, rasplamsavanju vatre i samom roštiljanju jer u sredinama gdje žive nemaju mogućnost tako nešto iskusiti.

Kućica za uživanje u prirodi

"Najčešće nam dolaze parovi i to stranci koji su naučeni na takvu vrstu turizma, avanturisti, biciklisti, planinari i oni koji žele odmor od grada. Ostaju u prosjeku dvije noći i kreću dalje prema moru“, kažu vlasnici.

U bližoj okolici postoje prekrasna mjesta koja se isplati otkriti

Najviše nam o ovome smještaju i domaćinima govore recenzije po raznim portalima na internetu gdje se oglašavaju. Tako ćete najčešće pročitati da su gosti posebno uživali u miru i tišini, kako su se dobro naspavali, čak i 11 sati 'u komadu', o buđenju uz predivan pogled na zelenilo te o posebnim zvukovima koji djeluju umirujuće.

Gosti u svojim recenzijama često spominju da je ovo sasvim drugačije mjesto od onog na što se prvo pomisli pri spomenu Hrvatske. Smo ponekad se čuje zvuk automobila ili vlaka u daljini, ostalo je sve čista priroda. S vremena na vrijeme čuju se jabuke kako padaju sa stabla ili grane koje pucaju, te misli koje ti govore – ne, to nije medvjed! Spominju i detoksikaciju uma, 'terapiju prirodom' te buđenje nekih zaboravljenih osjetila. 

Gosti se kratko zadržavaju, ali mnogi su svjesni da bi ovdje mogli provesti cijeli tjedan i imali bi što raditi i vidjeti u okolici. To su oni koji vole aktivni odmor i istražili su što sve Gorski kotar može ponuditi. U najbližoj okolici svakako treba posjetiti Skradski vrh koji je smješten na nadmorskoj visini 1044 m s kojega se pruža predivan pogled na okolicu. Svakako bi se trebalo zadržati na vidikovcima Kavranova stijena i Perič odakle se može uživati u pogledu na kanjon u kojem se skrivaju Zeleni vir i Vražji prolaz, a koje nikako ne smijete zaobići. Također je moguće posjetiti špilju pod nazivom Ledena jama, vrh Kicelj i Kicljove jame što su zapravo tri duboka ponora u koje se slijevaju vode iz okolnih potoka.

Zeleni vir i Vražji prolaz proglaženi su još 1962. godine geomorfološkim rezervatom. Do tamo se može doći uređenim planinarskim stazama, šetnjom uz potok Curak, ali i asfaltiranom cestom. Svi ti putevi posebni se i zanimljivi na svoj način. Zeleni vir je izvor okružen okomitim stijenama niz koje pada slap. Dobio je ime po zelenkastoj boji vode koja tamo nastaje. Vražji prolaz čini kanjon dužine 800 metara kojim se probija potok Jasle te svojim djelovanjem oblikuje okolne stijene. Kroz Vražji prolaz vode stazice, stepenice i mostići preko kojih prolazite slušajući žubor potoka. Doživljaj za pamćenje!

Iznad zaravni gdje završava Vražji prolaz nalazi se spilja nazvana Muževa hižica. Ime je dobila po mužu tj. muškarcu vođi skupine ljudi koja se za vrijeme najezde Turaka skrivala u toj špilji dužine oko 200 m. Na kraju špilje naići ćete na jezerce u kojem je otkrivena čovječja ribica u isto vrijeme kao i u nadaleko poznatoj Postojnskoj jami.

Grade i drugu kućicu

Robinzonski turizam u Hrvatskoj sve se više razvija, a potraga za autentičnim i zabačenim smještajnim objektima u ruralnim sredinama sve je češća. Čari koje sa sobom donosi ovakav oblik odmora su nebrojene, mnoge smo već naveli, a neke ostavljamo vama da ih istražite. Pustolovi, a i oni koji to nisu, a odluče se na robinzonski vikend ili duži odmor, moraju ipak biti spremni odbaciti neke stare navike. Pojam 'robinzon' uvukao se u turizam modernog vremena iz avanturističkog romana Daniela Defoea koji je nekada bio obavezna lektira. Izmišljeni lik Robinson Crusoe proveo je usamljenih 28 godina na tropskom otoku gdje je doživio brojne avanture.

Uživanje u prirodi 

Tako je pojam 'robinzonski' postao sinonim za osamu, avanturu u prirodi i snalažljivost. "S radom smo počeli 2017. godine, a trenutno je u fazi izgradnje još jedna veća drvena kućica. Za drugu godinu planiramo postavljanje jacuzija kao i dodatnih sadržaja, s naglaskom na prirodnim materijalima. Svi se u obitelji trudimo, poslovi se razdijeljuju i nemamo nikakvih problema jer gdje ima volje, bit će i uspjeha“, kaže nam Mirela. "Postoje određeni problemi u komunikaciji s općinom jer je cesta do mjesta Zakrajc u lošem stanju i hitno je potreban popravak. Bilo bi dobro kada bi imali više podrške s te strane. Želim naglasiti da nas općina podržava, ali smatram da bi općenito bilo potrebno više usmjerenosti na razvitak Gorskog kotara - sa svih strana i razina.“

Obitelj Beljan vjeruje da će svaka sezona biti sve bolja i da će gosti željeti ostajati više dana te rezervirati mjesecima unaprijed, što im je cilj. Svima koji se žele baviti ovakvom vrstom turizma poručuju da u tu vrstu posla ulaze samo ako vole prirodu, komunikaciju s ljudima te smatraju da će istinski uživati u onome što rade.


Fotoprilog


Tagovi

Robinzonski turizam Zakrajc Mirela Beljan


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]