Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvorište bake Katice
  • 25.10.2016. 07:30

Stara seoska dvorišta, šansa za obiteljski turizam

Dvorište bake Katice u Kopačevu jedva je primilo zainteresirane za, još uvijek, nesvakidašnji vid obiteljskog turizma.

  • 2.791
  • 350
  • 0

Stara baranjska dvorišta polako oživljavaju. Posljednje u nizu je "Dvorište bake Katice" koje je jedva primilo zainteresirane za, još uvijek, nesvakidašnji vid obiteljskog turizma.

Naime, članovi Udruge EKOTUR i Privilegium, u dvorište 85-godišnje Katarine Gunziman u selu Kopačevu, uz Park prirode Kopački rit, donijeli su stotine bundeva, koje su roditelji s djecom kreativno izdubili i nosili kući.

Stotine bundeva čekalo je znatiželjnike koji su ih izdubili i nosili kući

Brojne znatiželjnike koji su mogli osjetiti dašak nekih davnih vremena, dočekali su i s toplim napitcima, a moglo se i na vatri - nasred dvorišta, ispeći slaninu.

Doživljaj seoske sredine

"Nikad nisam jela tako pečenu slaninu. Super sam je ispekla, baš je fino", smiješeći se ispričala nam je sedmogodišnjakinja koja je, baš kao i drugi posjetitelji, u seosko dvorište pohrlila s roditeljima iz obližnjeg Osijeka. Gostiju je, osim iz obližnjih gradova i sela, bilo i iz Siska i Zagreba te iz Mađarske.

Osim doživljaja seoske sredine - zemljane kuće, bunara, ljute paprike koja se suši, psa čuvara koji sve mirno promatra, za djecu su organizirane i igre, radionice, ali i lutkarske predstave.

Nekoć davno, prisjetila se i baka Katica, nisu se kupovale igračke već su ih djeca sama izrađivala od materijala s kojima su bili okruženi. Tako su i današnji klinci, u "Iskrinoj kreativnoj radionici" dobili priliku izraditi ih od divljeg kestena, lješnjaka, češera, kukuruzovine. Ponešto dodatno naučiti mogli su i u Aninoj seoskoj školi.

Ispeći se mogla i slanina na vatri

Zadovoljni odjekom bili su i organizatori. "Potencijala za ovakav, nekakav oblik obiteljskog turizma ovdje ima jako puno. Mislim da je ovo dobar način da to prepozna i turistički sektor", rekao je Ivan Kristijan Majić.

U međuvremenu, oni idu dalje. Za svetog Nikolu će u jednom drugom dvorištu u Kopačevu organizirati razne dječje radionice, predstavu, isto tako bit će kuhanog vina i zanimljivosti za odrasle. "Od proljeća ćemo aktivno početi uključivati i ostala sela na području Baranje tako da će tijekom vikenda od proljeća kada malo zatopli svi zainteresirani moći odlaziti do starih seoskih dvorišta", rekla nam je organizatorica Edita Kalajdžić.

Ulaz u dvorište naplaćivan je 10 kuna za odrasle (djeca besplatno), a dodatno se mogla kupiti kava, čaj, vino, prirodni sok od šipka i bazge, domaći pekmez, slanina (za ispeći). Dvorište bake Katice nije i jedino koje je u malom selu Kopačevu otvorilo svoja vrata i udahnulo dah nekog prošlog vremena. Već nekoliko godina turiste ondje prima Vunica - vunena kućica.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dvorište bake Katice Obiteljski turizam Kopačevo Baranja Bundeva Stara seoska dvorišta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!