Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalno je IN
  • 25.12.2020. 10:30

Tradicionalno je in: Studenti osmislili promocije agroturističkih gospodarstava

Ukupno devet studenata s tri visoko obrazovne institucije, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima zajedno sa svojim mentorima osmislili su promotivnu strategiju triju OPG-a.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 1.793
  • 119
  • 0

U Hrvatskoj postoji jako puno turističkih ponuda u ruralnom prostoru, no nažalost mnogi od njih još su neotkriveni. Baš zbog toga osmišljen je projekt pod nazivom Tradicionalno je IN čiji je glavni cilj popularizacija kulturnih vrijednosti i običaja kroz promociju agroturističkih gospodarstava koja svoju ponudu zasnivaju na tradiciji kraja u kojem se nalaze.

Ukupno devet studenata s tri visoko obrazovne institucije, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima zajedno sa svojim mentorima imali su zadatak osmisliti i implementirati promotivnu strategiju. U tu svrhu odabrana su tri poljoprivredna gospodarstva iz različitih ruralnih područja. 

Tradicijska ugostiteljska ponuda i novi oblik poljoprivrede

Tradicija je bila osnova za pronalazak gospodarstva, a uvođenje inovativnih ideja u proizvodnju bio je dodatan plus. Tako su studenti iz Križevaca, Martin Topljak, Marina Sumpor te Antonela Husajina za svoje istraživanje izabrali Seoski turizam Rakić u Čabrajima.

"Prije svega se kod Rakića jede i pije kao što se to nekad radilo davno u ovom našem kraju prema regulama Križevačkih štatuta, pisanih pravila lijepog ponašanja za stolom“, kaže Martin te dodaje kako je tradicijski štih moguće prepoznati i u uređenju prostora kako unutarnjeg tako i vanjskog te je to još jedan dodatni razlog zašto su ga uzeli za primjer. 

Novi oblik poljoprivrede zapeo je za oko osječkim studentima Mateju Janušu, Aleksandaru Višniću i Magdaleni Jelečević koji su posjetili OPG Mario Romulić.

"Tražili smo nešto drugačije, inovativnije i u današnje vrijeme ne toliko prepoznatljivo. Na preporuku naše mentorice Tihane Sudarić posjetili smo Marija koji osim što je profesionalni fotograf ima i vlastiti OPG kojemu se sve više posvećuje“, pojašnjava Magdalena kako su ga odabrali.

Poljoprivreda kojom se vlasnik bavi je biodinamička, jedan od smjerova unutar ekološke poljoprivrede. Pošto je to vrlo mlada grana, smatrali su kako tvrdi studentica dalje, kako bi upravo to predstavljalo jednu unikatnost na tržištu, te konkurentsku predost. 

Inače, OPG Mario Romulić, trenutno je u fazi razvoja. Vlasnik želi stvoriti edukacijsku, istraživačku i eko-agroturističku destinaciju koja će promovirati prirodan način života, te na neki način mjesto regeneracije uma i duše.

Posljednji OPG, ali nikako manje važan je onaj zagrebačkih studentica koje su ideje za promotivne aktivnosti izložile na OPG-u Tomurad iz Popovca. Inače, ova obitelj se bavi vinogradarstvom i vinarstvom od 2009. godine. Uz proizvodnju nude i druge turističke ponude, obilazak podruma i najam prostora.

"Osim vina na raspolaganju su i domaći suhomesnati proizvodi. Mladi mogu uživati u proslavama, a obitelji u krajoliku. Samim time osoba dobiva doživljaj tradicije i kulture Sesveta kao i samog OPG-a, istaknule su u izlaganju Vanja Aluga, Maja Šimanović i Gabrijela Sušac.

Twitter, plakati, Influenceri… i ostale zanimljive ideje

Većinom se, kako su i sami studenti rekli, OPG-ovi reklamiraju putem Facebook i Instagrama jer je tako najjeftinije. Kako bi im pomogli da budu što prepoznatljiviji projektom su osmislili dodatne promocije koje će im sigurno pomoći.

Tako su križevački studenti napravili Twitter profil te pomoću njega dobili povratne informacije o tome kako se posjetiteljima svidjelo gospodarstvo, kakva im je bila hrana te koje zamjerke imaju i što mogu još napraviti kako bi svoju ponudu poboljšali. 

Osječani su Romuliću osmislili promotivni letak koji bi podijelili po turističkim agencijama, školama, fakultetima i ostalim javnim ustanovama. 

Dok su se studentice iz Zagreba okrenule najpopularnijoj trenutno vrsti reklamiranja, putem influencera koje bi za svoj angažman bile plaćene, a na svom Instagram profilu stavljale slike vinarije i igrale nagradne igre u kojima se mogu dobiti njihovi proizvodi. 

Promocija pomaže u prepoznatljivosti

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako je promocija bitan aspekt svakog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji u svojoj ponudi nudi ugostiteljske ponude te mogućnost boravka i noćenja. Zahvaljujući dobro odrađenoj reklami, agroturizam nekoga kraja postaje prepoznatljiv, sve više dobiva na popularnosti i u konačnici takvom OPG-u osigurana je blistava budućnost“, 

Inače, Tradicionalno je IN je projekt udruge Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), a završni dio izlaganja zbog epidemioloških mjera održan je putem Zoom platforme 14.prosinca 2020. godine.

Ideja nije nimalo nedostajalo, primjeri su različiti, a sada je red na OPG-ovima da prihvate ili ne ove zanimljive strategije. 


Tagovi

Projekt Tradicionalno je IN Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek Agronomski fakultet Zagreb Visoko gospodarsko učilište u Križevcima Promocija OPG


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]