Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jure Čudina
  • 03.12.2020. 09:00
  • Zadarska, Pakoštane

Uz hotel za šišmiše izgradit će i 'bolnicu' za zdrave ljude

Gnojivo od šišmiša najskuplje je na svitu. Prodaje se u zlatu, na grame, kaže barba Jure Čudina, uvjeren da će hotel za 'šiši miše' biti turistička atrakcija. 'Triba samo ulaznice naplaćivati, ali i pršut, sir, ulje i vino nuditi', dodaje.

Foto: J. Čudina, Facebook/Hotel Fledermaus
  • 3.351
  • 621
  • 0

Od prvog trena, kad ih je dočekao na svom imanju, Jure Čudina je zadobio povjerenje farmera. Mia Kovačić, voditeljica Farme, na pitanje kako se slaže s novim mentorom, odgovara: “Jure je doista čudesan čovjek. Njegovo nevjerojatno životno iskustvo je nešto čemu se svi trebamo diviti. A mudrost koju nosi je ono što treba mlađim naraštajima”, kaže Mia.

Slično govore farmeri koje svakodnevno obilazi i dodjeljuje im zadatke koje oni izvršavaju: “Niko neće biti gladan. Ali mora se radit. Ne more gitara na prazan želudac”, govori im, a oni slušaju.

Kruh od turvinja ispod peke

“Slušaju me kai svetog Antu. Dobro slušaju”, govori Jure. Naučili svašta pa i peći kruh ispod peke od brašna i komine ili turvinja, kako ovaj ostatak od maslina zovu u Pakoštanima. Pitamo, kako kruh od turvinja?

Pet života Jure Čudine: Zlato izgubljeno u Švicarskoj “upecao” uz Vransko jezero

“Lipo, kad se turvinja osuši dodaje se u pšenično brašno tipa 800 ili 850. Doda malo vode i kvasa. Umisi i s njin pod peku”, pojašnjava barba. Taj kruh je poseban." Ideš ga i uvik si gladan. Nema tereta u štumku, probava je odlična", jamči, a potvrdili su i farmeri, zadovoljni što su naučili da se od komine može dobiti brašno od kojega, pomiješanog s pšeničnim, se može praviti kvalitetan kruh, a i razne slastice.

Ex Albis od rane berbe

Kruv najviše guštaju “toćati” u maslinovom ulja "Dođi kušati paš vidit što je Ex Albis", kaže ponosan na svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje  koje je dobio od rane berbe. Ulje je, dodaje, bog bogova, a da je u pravu potvrdila je i analiza zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Idilično imanje nalazi se uz Vransko jezero 

"Na temelju rezultata kemijskih i senzorskih parametara, analizirani uzorak svrstava se u kategoriju: ekstra djevičansko maslinovo ulje“, zaključak je koji je potpisao Benito Pucar dipl. ing., voditelj službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša. Slobodne masne kiseline samo 0,16 posto.  Znači, daleko niže od granične vrijednosti koja iznosi 0,8 posto za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Peroksidni broj 4,39, a granična vrijednost je 20. Organoleptika: mane u ulju nisu detektirane. Voćnost 6,5 od 10. Gorčina 5,0/10. Pikantnost 6,0/10. 

Ulje za bogove

Zdrave plodove Oblice preradio je u uljari Pakoška još  21. rujna. Prvi od svih maslinara od Savudrije do Prevlake i dobio vrhunsko ulje izražene, ali u isto vrijeme izbalansirane pikantnosti i gorčine.

"E, a nisu stari Rimljani munjeni. Imali su pet kategorija maslinovog ulja. Prvo, od zelenih maslina – ulje je za bogove. Drugo, od prošaranih maslina – za svećenike i dokture. Treće, od crno/zelenih  maslina – za gospodu. Četvrto, od crnih maslina za radnike. Peto, od maslina kupljenica za robove i šterike", pojasnio je karizmatični Jure koji je berbu svojih maslina završio krajem studenoga.

Dalmatinci preduhitrili Istrane: Prvo poteklo ekstra djevičansko ulje od maslina Jure Čudine!

“Brali smo puna dva miseca. Sve ručno. Tribalo je pobrati 500 maslina koje su ove godine rodile ka nikad prije. Od prvih obranih ulje je pikantno, a od ovih zrilijih je blago i voćno. Idealno za s ribom", govori. One koje je brao kasnije imale su i bolji radman - veći od 21 posto. Znači, na 100 kg ploda više od 20 litara ulja! 

Hotel Fledermaus i koristi od šišmiša

Cijelo Jurino imanje obišli smo vozeći se u specijalnom terencu "Fledermaus trans". Jure za volanom u kabini, a fotoreporter i ja otraga u kašunu. Vižitali maslinike, vinograde, smokve... Sve osim  čvrstih objekata, uključujući tu i Hotel Fledermaus, koje su zauzeli farmeri i televizija za snimanje. Fledermaus - hotel za šišmiše!?

Hotel za šišmiše ili Fledermaus

"E, da za šiši miše", kaže Jure. "Vidiš onaj zid doli uz jezero. Moj  prijatelj Maks iz Nurnberga, moj sin Andrija i ja počeli smo ga doziđavati i fugirati. Kad u jednom trenutku iz zida počeše izlaziti šišmiši. Kaže meni Maks: Jure nema više rada. Ne možemo im zabraniti da žive“. Rakija po rakija i tako se rodio hotel za šišmiše po čemu je postalo poznato imanje. U sezoni ovdje dođe svaki dan u prosjeku više od 300 gostiju.

Šišmiši u Europi, a i kod nas izumiru. Ne mogu živit di su pesticidi, a trovanje komaraca po gradovima i naseljenim mistima truje i njih, kaže Jure.

"El ti znaš da liti u radijusu od 20 kilometara oko mog imanja nema nijednog komarca. Ovi moji šiši miši lete noću i hrane se njima", kaže Jure i otkriva: "Tu gori, iznad vinograda na 70 m nadmorske visine od iskrčenog kamena planiram sagraditi 137 metara zida, visine 2 i pol i širine dva metra".

Gnojivo na grame u zlatu

“Projekt već imam. Napravila ga je jedna moja prijateljica iz Beča. Nadam se da neće biti problema kai sa koncesijom za zemljište na kojemu sam podiga  imanje. Šišmiši u Europi, a i kod nas izumiru. Ne mogu živit di su pesticidi, a trovanje komaraca po gradovima i naseljenim mistima truje i njih, pojašnjava Jure.

Kad zid bude gotov i nasele se šišmiši tu će, uvjeren je, dolaziti ljudi gledati.

"Triba samo ulaznice naplaćivati, ali i pršut, sir, ulje i vino nuditi", govori uvjeren da će njegov novi hotel za šišmiše postati turistička atrakcija. Ako je to kineski zid zašto ne bi bija i ovaj, smije se barba pa malo zatim ozbiljan nastavlja:

Gnojivo od šišmiša je najskuplje na svitu. Prodaje se u zlatu, na grame, a koristi za uzgoj cvića i bonsai drveća koje je postalo hit. Eto vidiš da nam je bogatstvo tu isprid nosa i triba već jednom prestati zaustavljati ljude koji oće radit. Jer, bez nas budala kao što sam i sam, čovik bi još uvik živija na stablu", reče osebujni barba Jure.

Bolnica za zdrave ljude

Njemu ne fali ideja ni optimizma. Najnovija je - Bolnica za zdrave ljude!

"Da, jer kad se razboliš već je kasno. Koga je bolnica ozdravila? Nikoga!" Zamislite njemačkog poduzetnika u trećoj dobi. Zdrav je, ali sve ima svoj vijek pa i ljudsko tijelo. "Taj poduzetnik koji nikad nije vidija kako reste blitva i kako se lovi riba, svoje zdravlje i život može produžiti ako dođe tu kod mene i živi u skladu s prirodom. U radu na čistom zraku. Nema ode korone", poručuje Jure Čudina i nastavlja svoj, kako kaže, peti život.

Karizmatični Jure Čudina neumoran i pun ideja 

Bit će toga još jer iako je u sedmom desetljeću, on ne stari. Živi punim plućima. Radi što voli i voli što radi na svoj pomalo otkačen način. Kao na filmu. Bio je pomorac na oceanima, leteći konobar u Bernu, kupovao i prodavao zlato kad su Rusi Poljacima zaprijetili ratom, zaradio je bogatstvo na  zahodima uz magistralu, napravio hotel za  šišmiše... Svašta, a farmeri i prijatelji kažu: Drag, simpatičan, poseban i vridan. Dobar čovik!


Tagovi

Jure Čudina Fledermaus Šišmiši Atrakcija Kruh od turvinja Ulje za bogove Bolnica za zdrave ljude


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]