Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vila Katarina
  • 23.07.2020. 12:00
  • Osječko-baranjska, Aljmaš

Vila Katarina u Aljmašu - čarolija s Dunava koja privlači sve veći broj gostiju

Razvoj lijepe priče pomogla je i Osječko-baranjska županija, a vlasnik Domagoj Škobić naglašava: Daju i izdašnije potpore, ali nije toliko važan iznos sredstava već što od Slavonije, Baranje, Osijeka prave turističku destinaciju.

Foto: Damir Rukovanjski, Vila Katarina
  • 3.835
  • 727
  • 0

Aljmaš, nedaleko Osijeka, već je dugo poznata turistička destinacija. Ovo idilično mjesto na Dunavu prepoznali su brojni vikendaši, ljubitelji lova, ribolova, kupanja u rijekama, a kako je riječ i o Marijanskom svetištu Gospe od Utočišta, razvijen je i vjerski turizam. Najizraženiji, dakako, za nadolazeći nam blagdan Velike Gospe. 

Potencijal ovoga kraja prepoznao je i poznati voćar Domagoj Škobić. Njegova Vila Katarina u Aljmašu, iznad Dunava i prostranom okućnicom, najjednostavnije rečeno, zanimljiva je destinacija. Posljednjih desetak godina je u tom poslu, aktivnije posljednjih godinu, a u sklopu razvoja seoskog turizma odlučio se i za korištenje pomoći iz programa Osječko-baranjske županije.

"Imamo dobru suradnju sa Županijom koja prati razvoj naše turističke djelatnosti", kaže nam Domagoj dok pričamo u dvorištu Vile Katarina uz bazen koji gleda ravno na moćnu rijeku.

Kako pojašnjava, svake godine OBŽ daje potpore, a oni su na natječaj aplicirali još prije dvije godine.

Braniteljska zadruga Aljmaš Fructus i Poljoprivredni obrt Škobić 

"Smatram da se ekipa koja tamo radi odlično snašla i jako smo zadovoljni. Daju i izdašnije potpore, no nije važan toliko iznos sredstava već što od Slavonije, Baranje, Osijeka prave turističku destinaciju. To se prožima kroz aktivni, agro i gastro turizam. Moramo ih pohvaliti i mislim da imaju dosta dobar postotak dovođenja gostiju. Županija mi je posljednji put puta dala 30.000 kuna za opremanje kuće za odmor odnosno opremanje unutar objekta", hvali suradnju.

Ponosni vlasnik Domagoj Škobić 

Prepoznao je i mogućnost financiranja EU sredstvima kroz Program ruralnog razvoja te se Braniteljska zadruga Aljmaš Fructus prijavila za podmjeru 6.2. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području", a Poljoprivredni obrt Škobić na podmjeru 6.4. "Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima".

"Konkretno je to kod nas turizam. Dok ne završimo projekt iz podmjere 6.2., a radi se o 50 tisuća eura koje dobijete bespovratno, nismo išli na nove natječaje, a sredstva smo utrošili na nabavu ATV Quad vozila, tri čamca, desetak bicikala, kanue, te opremu za pecanje", otkriva Domagoj. 

Kada je u pitanju podmjera 6.4., riječ je o projektu od 300 tisuća eura, a povrat je 70 posto sredstava.

"Odradili smo prvi dio projekta, nekih 70 posto, pa je čak prvi dio od milijun i sto tisuća kuna vraćen", ističe Škobić koji nam je pojasnio i kakav je oblik njihove turističke ponude. Kažemo njihov jer Vilu Katarinu kombiniraju s Braniteljskom zadrugom Aljmaš Fructus i Poljoprivrednim obrtom Škobić.

"Kombiniramo kuću za odmor s korištenjem bazena, a napravili smo i dva dodatna. Jedan je na vidikovcu koji se posebno može iznajmiti. U ponudi su bicikli, već spominjana quad vozila i gliseri u suradnji sa zadrugom. Zajednički brinemo o gostima gdje svatko odradi svoj dio posla. Važno je da je gost zadovoljan. Trenutno najviše imamo momačke i djevojačke večeri, rođendane i promocije, razna slikanja, 'fotošutinge' i slično", kaže Škobić pokazujući nam upravo završen treći bazen.

Suradnja s ribarima i projekt glamping naselja 

U ovom trenutku u Vili Katarina imaju četiri sobe s 15 ležajeva, a nude po želji i tzv. predsjednički apartman. Bazen je uz vilu veličine 50 četvornih metara. Protustrujno plivanje, led rasvjeta i slično upotpunjuju luksuz. U sklopu vile je i sala za proslavu kapaciteta 25 sjedećih mjesta s interaktivnom kuhinjom. Bazen vidikovac je napravljen za maksimalne grupe od desetak osoba i u njemu također imaju jaccuzzi, slap te brojni drugu opremu. Kuhinja na ovoj destinaciji, odnosno gastro ponuda je na području uz Dunav jako važna. Taj dio odrađuju u suradnji s restoranima Stari mlin iz Dalja i Slavonsko polje iz Bijelog Brda.

Prepoznatljivih slavonskih detalja ne nedostaje 

Imaju svoju standardnu slavonsku kuhinju, kao i ala carte ponudu, primjerice kečiga ispod peke. "Ostvarili smo i jako dobru suradnju s lokalnim ribarima", naglašava domaćin dodajući da je drugi bazen u pripremi jer ulaze u projekt glamping naselja s deset do petnaest kućica.

"Od arhitekta nam je bilo važno da ispoštuje pogled na Dunav i to je bio jedini uvjet. Sve drugo smo ostavili mu na izbor. Glamping naselja su trenutno hit u svijetu. Budući da je ovo vinorodni kraj i očekujemo turizam u jesen i zimu važno je pripremiti se za takve goste. Inače, Vila Katarina radi desetak godina, ali ozbiljno posljednjih godinu dana i najčešći su nam gosti domaći iz okolice. Nastojimo proširiti ponudu gostima koji se bave birdwatchingom, adrenalinskim turizmom, lovom, ribolovom, a želimo na jednoj napuštenoj farmi otvoriti i paint ball centar", navodi Domagoj planove kojih u čaroliji uz Dunav ne nedostaje. 


Fotoprilog


Tagovi

Vila Katarina Turizam Aljmaš Dunav Podunavlje Domagoj Škobić Braniteljska zadruga


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner