Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska baština
  • 08.09.2022. 16:30

Vinska cesta Hercegovine primljena u kulturnu rutu "Iter Vitis"

Iter Vitis objedinjuje različite destinacije i promoviše vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i degustacije vina, već i prekrasnih pejzaža, ruralnih područja...

Foto: Vedran Stapić
  • 127
  • 30
  • 0

Hercegovačka vinska cesta postala je dio kulturne rute Vijeća Evrope "Iter Vitis", što će doprinijeti da BiH postane jedna od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija, saopćila je Ambasada SAD u BiH, čiji je projekat USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia & Herzegovina - bio ključan u oživljavanju ove međuentitetske inicijative. 

Njome upravlja Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK) u saradnji s vinogradarskim općinama Mostar, Čitluk, Ljubuški, Čapljina, Stolac i Trebinje.

Naveli su kako će Vlada Sjedinjenih Američkih Država nastaviti promovirati bosanskohercegovačku turističku industriju, koja daje veliki doprinos ekonomiji zemlje i ima potencijal za otvaranje hiljade radnih mjesta u sljedećih nekoliko godina. 

Viševjekovna tradicija

Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvata viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u ovoj regiji. Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je rekla kako su partneri na ovom projektu više od godinu dana radili na postizanju standarda naših vinara, te da se 29 njih iz šest gradova i općina nalazi na ovoj ruti koja sada predstavlja jedan turistički brend.

"Ono što je bitno jeste da ćemo moći da se promovišemo na ovaj način jer se priključujemo kulturnoj ruti Vijeća Evrope, stajemo rame uz rame sa drugim zemljama koje su veliki proizvođači vina. Omogućili smo našim vinarima, ali i ljudima u ruralnim područjima da se uvezuju. Osim što će moći da probaju vino, turisti će dolaziti da vide sve atrakcije koje ima naša čarobna Hercegovina, prirodna bogatstva i kuturni turizam, adrenalinske sportove i sve što se veže za Hercegovinu", rekla je Đapo, piše Fena.

Direktor Misije USAID u BiH Courtney Chubb navela je kako se radi o prijemu u prestižnu organizaciju te da će se proširenjem Vinske ceste Hercegovine,doprinjeti ekonomskom i rastu broja radnih mjesta.

Veliko postignuće

Prihvatanje hercegovačke vinske rute u Iter Vitis Vijeća Evrope, kako je rekla predsjednica ove organizacije, Emanuela Panke, veliko je postignuće jer ova ruta predstavlja pravi dragulj. 

Bit će dobrog vina ove godine - žilavka već obrana

Evropska federacija "Iter Vitis" osnovana je u cilju promovisanja i očuvanja materijalne i nematerijalne evropske baštine vina i vinogradarstva. Ona objedinjuje različite destinacije i promoviše vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i degustacije vina, već i prekrasnih pejzaža, ruralnih područja, kulturno-istorijskog i materijalnog nasljeđa.


Tagovi

Vinska cesta Hercegovina Iter Vitis Turizam Edita Đapo Emanuela Panke Courtney Chubb


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.