Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski turizam
  • 13.06.2022. 09:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Vinska cesta Hercegovine zvanično postaje dio kulturne rute Evrope

Vinska cesta se proteže od Ljubuškog na zapadu do Trebinja na istoku. Udruženi subjekti, nude autohtone proizvode posebno vina Žilavku i Blatinu, rakiju iz vlastite proizvodnje te ostale specijalitete

Foto: Vedran Stapić
  • 166
  • 35
  • 0

Potpisivanjem Zajedničkog plana provedbe procesa promovisanja Vinske ceste Hercegovine (VCH) na međunarodnim tržištima, Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID Turizam obavezali su se da će zajedničkim radom proširiti uticaj i povećati efikasnost turističkih aktivnosti. Namjera je da se obnovi dolazak stranih turista u Bosnu i Hercegovinu, produži njihov boravak, a samim tim i potrošnja.

Vinska cesta se proteže od Ljubuškog na zapadu do Trebinja na istoku. Udruženi subjekti, kako navodi Turistička zajednica HNK, nude autohtone proizvode posebno vina Žilavku i Blatinu, rakiju iz vlastite proizvodnje te ostale tradicionalne specijalitete. U ponudi je i uslugu razgledavanja prekrasnog ambijenta prirode i gazdinstava. Sastavljena je od: vinarija, restorana, muzeja, galerija, povijesnih/historijskih i prirodnih atrakcija, putničkih agencija. Slogan VCH je "S vinom kroz vrijeme".

Zajedničkim radom raditi na promociji VCH kao destinacije vinskog turizma (Foto: USAID)

U etno selu Herceg u Međugorju je u četvrtak, 9. juna, preznetiran nacrt poslovnog plana i planiranih aktivnosti na razvoju ovog projekta u tekućoj, ali i narednim godinama. 

"Veoma smo zahvalni svim vinarijama i biznisima koji se nalaze na ovoj ruti što su učestvovali u navedenim aktivnostima. Plod zajedničkog rada jeste i upisivanje Vinske ceste Hercegovine kao Iter Vitis kulturne rute Vijeća Evrope, što će se oficijelno realizovati u narednih nekoliko sedmica", naveli su iz USAID-a.

Bila je ovo prilika da prisutni razmjene znanje i iskustvo kao i i da saznaju više o biznis planu VCH, podršci opštinskog nivoa vlasti, planiranim događajima, te brendiranju i marketingu.

Kako je zaključeno, zajedničkim radom obezbjedit će se podrška, te će se pomoći u razvoju i promociji Vinske ceste Hercegovine kao destinacije vinskog turizma, kao i proizvoda duž ove ceste kako bi se pomoću diversifikacije proizvoda i tržišta i uz brend koji je privlačan za posjetioce, napravili privlačniji proizvodi i iskustva, a samim tim se povećale i poslovne mogućnosti.


Tagovi

Vino Hercegovina Vinski turizam Vinska cesta Hercegovine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.