Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alkarski muzej
  • 10.09.2015. 11:00

Viteški spektakl Sinjske alke na dobrom putu!

Izgradnja Alkarskih dvora u Sinju stajala je 90 milijuna kuna. Od tog iznosa oko 25 milijuna kuna je uloženo u Muzej Sinjske alke. Tako je ostvaren san naraštaja Sinjana i Cetinjana. N

Foto: Ferata i Nedjeljko Musulin
  • 186
  • 13
  • 0

Ovogodišnja jubilarna 300-ta Sinjska alka će ostati zapamćena i po tome što joj je prvi put u povijesti pokroviteljica bila žena u osobi prve predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Dakako i zato što je uoči održavanja stog viteškog spektakla na dan Čoje predsjednik VAD-a Stipe Jukić, u nazočnosti predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića te inih dužnosnika, predstavnika resornih ministarstava, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja, alkara i mnoštva gostiju, prigodno otvorio i na korištenje građanstvu predao novoizgrađeni Alkarski muzej u Dvorima.

Tom je prigodom, među inima, rekao kako je otvaranjem muzeja završen i zahtjevan projekt velebnih Alkarskih dvora, ne samo kao kulturnog i hvalevrijednog gospodarsko-turističkog objekta. Ti su događaji i dodatno obogatili 300. Sinjsku alku, čiji je slavodobitnik s osvojenih osam punata alkar-kopljanik Frano Ivković iz Brnaza.

Atraktivni Alkarski dvori s Alkarskim muzejom

Alkar kopljanik 300.-te Sinjske alke

Izgradnja Alkarskih dvora, čiji je glavni projektant splitski arhitekt Ante Kuzmanić, stajala je oko 90 milijuna kuna, od čega je 25 milijuna kuna uloženo u Muzej Sinjske alke.

Polovicu je tih sredstava osigurala hrvatska Vlada, dok su preostali dio financirali Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo. Jukić je također naglasio kako se time ostvario san naraštaja Sinjana i Cetinjana koji su desetljećima priželjkivali da se bogatstvo VAD-a pohrani u Alkarskom muzeju. Mnogi posjetitelji su se već do sada uvjerili kako Muzej Sinjske alke, na temelju stalnog postava eksponata alkarske nošnje i opreme, dakako i dokumentacije pisanih tragova o povijesti tradicionalne viteške igre, itekako svjedoči i o povijesti Grada Sinja i Alke.

No, očekuje se kako će taj muzej postati i središte kulturnih događanja ne samo na sinjsko-cetinskom području Tako se može zaključiti na temelju dosadašnjih posjeta, posebice na dan otvaranja kada su izloženi eksponati stalnog postava u Alkarskom muzeju privukli pozornost mnoštva posjetitelja svečanosti jubilarne 300. obljetnice Sinjske alke. Posebice ih je privukao prikaz alkarske povorke u prirodnoj veličini u najatraktivnijoj muzejskoj dvorani, baš kao i prikaz rekonstrukcije bitke pod Sinjem 1715. te u prirodnoj veličini alkarski momci, vojvoda, alkari koje krase, izvorne živopisne odore.

Kao gost predsjednika Općinskog vijeća Hrvace Ante Prolića je na svečanom otvaranju Alkarskog muzeja nazočio i počasni konzul RH u Grazu Nikolaus Hermann sa skupinom svojih suradnika (Helmut Buchgraber, Hannes Weidinger, Klaus Stacher, Alekxander Majcan, Jošann Schleich, Michael Fend).

Alkarski muzej spoj tradicije, kulture, povijesti i multimedijalnih sadržaja

Četvrti slijeva Nikolaus Hermann sa suradnicima

"Imao sam čast sa skupinom svojih suradnika nazočiti otvaranju Alkarskog muzeja. Sve smo razgledali i oduševljeni smo svime što smo vidjeli. Alkarski muzej je iznimno lijep, sadržajan, funkcionalan i učinilo mi se kao da predstavlja živu Alku. No, Alkarske dvore smo posjetili prije 5-6 mjeseci kada je muzej bio gradilište. Doznali smo kako se gradio sedam godina, projekt je u cijelosti realiziran iako je bio zahtjevan, u što sam itekako siguran.

Tako je Alkarski muzej spoj bogate tradicije, kulture, povijesti ovog kraja i multimedijskih sadržaja. On je i spoj Sinja i mora, kamo će više dolaziti turista, posjetitelja, a ni jadranska obala mu nije tako daleko. Inače, Alkarski muzej se mora više propagirati ne samo u Hrvatskoj, nego i mnogo šire, najviše gostima na moru kada imaju najviše vremena za putovanja, obilaske, razgledavanja. Jer, turisti neće svaki dan dolaziti na morske plaže i tamo se sunčati, niti se kupati u moru. Mnogi će rado dolaziti i u Sinj, ne samo na Alku nego i radi Alkarskog muzeja i Tvrđave, baš kako tijekom godine dolaze u Svetište Gospe Sinjske. A usmena propaganda je najbolja promidžba", kaže Nikolaus (Nikola) Hermann.

Cetinski kraj kao i Štajerska

Tvrdi kako Sinj i Cetinski kraj mogu biti na boljem putu, što se pak tiče razvoja turizma, barem kao i Štajerska. Dr. Nikolaus ističe kako se u Štajerskoj zadnjih desetak godina uspješno radi i posluje gotovo u svim gospodarskim djelatnostima, posebice u turizmu.

"Pomoću vrijednih ljudi koji ondje žive i rade, ali i uz pomoć dobrih ideja koje su postale stvarnost, moramo se još više svi angažirati na svim sadržajima, posebice u proizvodnji zdrave hrane, kulinarstvu, gastronomiji i inim područjima, kako bismo imali bolje uspjehe. Taj bi se model itekako mogao prenijeti i na sinjsko područje i okolicu gdje se mogu postizati neusporedivo bolji rezultati u djelatnostima koje sam spomenuo, posebice u turizmu, zahvaljujući Sinjskoj alki, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, Dvorima s njegovim Alkarskim muzejom, dakako i Muzeju cetinske krajine, ali i razvijenom konjičkom sportu te inim sadržajima koje treba približiti turistima", izjavio je za Agroklub Nikolaus Hermann.

Alkarski muzej suvenir Sinja uz ponudu viteštva, gastronomije, folklora

Poručuje kako je Alkarski muzej važan kulturno-povijesni i turistički objekt ne samo za Grad Sinj i Hrvatsku, nego i za europsku kulturu. "Tim više što se na tom području sačuvalo kršćanstvo unatoč turskoj sili, gdje se branila i obranila Europa od najezde Osmanlija. Osim Gospe Sinjske i Alke, sada Sinj ima i Alkarske dvore s Alkarskim muzejom, pa to sve predstavlja i značajnu turističku atrakciju. U Gradu Sinju treba spojiti, zaokružiti - tradiciju, kulturu, Alku, Svetište, Tvrđavu, Alkarski muzej s Alkarskim dvorima, i to ponuditi turistima. Očekujem kako će se ti sadržaji približiti svima, dakako i nama u Štajerskoj, čemu ćemo i mi pomoći, kao i mnogi prijatelji", poručuje Nikolaus Hermann sa svojim suradnicima.

Foto: Ferata i Nedjeljko Musulin


Fotoprilog


Tagovi

Sinjska alka Alkarski muzej Zoran Milanović Stipe Jukić Frano Ivković Naraštaji Sinjana Ante Kuzmanić Alkarska povorka Ante Prolić Bogata tradicija Usmena propaganda Kultuta Povijest Štajerska Viteški spektakl

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo