Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika bačva
  • 07.08.2022. 10:30
  • Osječko-baranjska, Erdut

Vrijeme je za otvaranje najveće vinske bačve na svijetu, ali i razvoj turističkog potencijala

Za izradu ove najveće bačve na svijetu u upotrebi, bila je potrebna skoro cijela slavonska šuma odnosno 109 stabala hrasta, kažu iz Erdutskih vinograda čiji je cilj učiniti je prepoznatljivom i kao turistički proizvod.

Foto: Maja Celing Celić
  • 5.343
  • 464
  • 0

Erdutski vinogradi najavili su otvaranje svoje velike bačve, ujedno najveće vinske bačve na svijetu u upotrebi. 

Kako pojašnjavaju, u njoj godinu dana leži Erdutska graševina – zaštitni znak ovih vinograda odnosno branda Vina Erdut te se jedanput godišnje prazni i opet puni ovim vinom. Upravo to učinit će 11. kolovoza, a cilj im je učiniti je prepoznatljivom i kao turistički proizvod. 

"Kapacitet joj je 75.000 litara zapremnine što je, slikovitije prikazano, 100.000 butelja vina", objašnjavaju navodeći da je izrađena 1989. godine u tvornici bačvi DIK Đurđenovac.

Dužina joj je 6 metara, a promjer 5 metara te je za izradu, kažu, bila potrebna skoro cijela slavonska šuma odnosno 109 stabala hrasta.  U prošlosti su ju ljudi koristili kao prostoriju za boravak, a jedna legenda kaže da je grčki filozof Diogen živio u bačvi.

Bila je, napominju, i u funkciji stola, spremišta hrane, skladišta drugih tekućina poput onih za pranje rublja i slično. Drvorez na bačvi dodan je 10 godina kasnije, a za izradu je zaslužan slavonski kipar Mato Tijardović i njegova likovna kolonija.

"Simboli hrvatskog pletera, Posljednje večere, tradicionalnih radova u vinogradima i slavlja nakon radova, prikazani na drvorezu, pričaju priču o važnosti vinogradarstva i vina za ovaj kraj, a i Hrvatsku općenito", naglašavaju iz Erdutskih vinograda. 

Inače, priča počinje 1730. kada barun Johann Baptista Maximilian Zuana gradi Stari podrum koji je najstariji vinski podrum u ovom slavonskom mjestu na Dunavu. 

Sve vino se proizvodi od grožđa uzgojenog na 450 ha vlastitih vinograda. Najveći je vinograd u jednom dijelu u Hrvatskoj, a smatra se i jednim od najvećih u jednom dijelu u Europi. 


Tagovi

Velika bačva Najveća bačva na svijetu Erdutski vinogradi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).