Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2017
  • 06.11.2017. 10:30

Zadrugarstvu treba reforma koja neće zadrugara skinuti s biroa

Zadrugarstvu su potrebne nove reforme jer se ulaskom u zadrugu gubi status nezaposlenosti što je demotivirajuće.

Foto: Roberta Kljenak
  • 791
  • 139
  • 0

Uzimajući u obzir da su zadruge društveni interes koji stvara sinergiju i pokreće tržište, a najviše - život u ruralnim sredinama, od neposredne je važnosti razvijati ovakav model poslovanja.

Tijekom ovogodišnje Sabatine, 27. po redu, zadrugari su održali znakovite sastanke s predstavnicima tijela državne vlasti i javnih ustanova, a između ostalih i pomoćnikom ministra poljoprivrede, gospodinom Krešimirom Ivančićem. O važnosti samog zadrugarstva, potvrđuje i činjenica da su se na zadružnu uru odazvali i predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov kao i novi ravnatelj Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo, Tomislav Klarić Kukuz. Isti su se usuglasili glede uvođenja potrebitih reformi u zadrugarstvo s ciljem njegova razvoja.

S ciljem poticanja i popularizacije pomlađivanja članstva zadrugarstva, o zaključcima smo razgovarali s tajnikom Zadružnog saveza Dalmacije, Božom Novakovićem.

Zadrugarstvu su potrebne nove reforme

"Želimo li zadrugarstvo izvesti na pravi put, od neposredne je važnosti motivirati domaće stanovništvo da se učlani u zadruge. Nužan je poticaj kojeg nema, a ulazak u zadruge je demotivirajući za potencijalne kandidate jer se ulaskom u zadrugu gubi status nezaposlene osobe, što je obeshrabrujuće zbog obveze plaćanja poreza na dohodak i sličnog.

U ovo vrijeme postoji oko 1.200 zadruga, od čega ih funkcionira svega 400. U okviru toga, brojimo oko 20.000 zadrugara, od kojih je najmanje mladih. Iz tog je razloga, meni žalosno odbiti mlade ljude koji žele osnovati zadrugu, a ne isplati im se zbog zakona. Upravo je stoga, potrebito reagirati na zakonska rješenja koja koče mlade te promijeniti Zakone o pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Treba dati poticaje OPG-ovima da se udruže u zadruge tako da im se ne oporezuje 50% prihoda i slično.

Mi predlažemo da se članstvo u zadruzi ne veže za formalno stanje zaposlenosti, nego za prihode u zadruzi. Ostvarite li kroz zadrugu prihode koji su minimalniji od minimalne plaće, svejedno gubite status nezaposlenosti što nema smisla. Iz tog razloga, smatramo da je nužna promjena zakona kojim bi se ovakvim zakonima stalo na kraj. Tako bismo pomladili članstvo i izveli zadruge na pravi put", priča Novaković koji smatra da se bogatstvo ogleda u udruživanju bez kojeg danas, ako govorimo o poljoprivredi naše domovine, nema ništa.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Zadružni savez Dalmacije Božo Novaković Aktualne teme u zadrugarstvu


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.