Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lička šljivovica
  • 03.08.2015. 07:00

Zakon ne dopušta razvoj domaće ponude OPG-a

Neodržive odredbe Zakona o trošarinama gase proizvodnju tradicionalne ličke šljivovice?

  • 1.128
  • 117
  • 0

Lički proizvođači koje je posjetio i ministar turizma Darko Lorencin, upozoravaju na brojne nelogičnosti koje nosi Zakon o trošarinama, sprečavajući ih tako u proizvodnji najpoznatije autohtone ličke šljivovice. Ako se ovako nastavi, kažu oni, iako je riječ o višestruko nagrađivanom tradicijskom autohtonom proizvodu, koji je kroz financijske potpore prepoznalo i Ministarstvo turizma, to tradicionalno piće neće se još dugo proizvoditi za tržište.

Unapređenje ponude na OPG-ima

U svom posjetu Lici, ministar je obišao nedavno otvorenu obnovljenu Ličku kuću, kušao Plitvički hamburger u bistrou Kozjačka Draga te je posjetio OPG Stilanova Lika u Perušiću. Gospodarstvo u vlasništvu obitelji Drage Vlainića, čija obitelj proizvodi šljivovicu već nekoliko generacija, od početka 2009. godine registrirani je proizvođač šljivovice, a u 2014. godini u sklopu OPG-a otvorena je kušaonica u kojoj nude sedam vrsta rakija. Ministar Lorencin istaknuo je prilikom posjeta OPG-u kako Ministarstvo turizma svojim programima omogućava razvoj turizma u dosad turistički nerazvijenim krajevima Hrvatske.

"Kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva između ostalog se financiraju i projekti unapređenja ponude na OPG-ima, čime su destinacijama dodane kvalitetne i originalne ponude kao što je ova. Vrlo je bitno povezivanje takozvane plave i zelene Hrvatske, kako bi se našim gostima na moru ponudilo što više autohtonih domaćih proizvoda, čime raste naše mikro i malo poduzetništvo, ali i doživljaj turista", kaže Lorencin. OPG Stilanova Lika ove godine dobilo je potporu Ministarstva turizma u iznosu od 50 tisuća kuna, no dugoročnu potporu može značiti samo izmjena zakonske regulative.

Neodržive odredbe Zakona o trošarinama

"Nakon pet generacija proizvodnje rakije od voća, brendirali smo naše proizvode koje radimo u skladu sa Zakonom o trošarinama, i plasmanom u turističkim destinancijama zaokružili smo i našu turističku priču. Međutim, ozbiljnu prijetnju poslovanju malih proizvođača ličke šljivovice predstavljaju neodržive odredbe Zakona o trošarinama, koji nas izjednačava s velikim konkurentima s industrijskom proizvodnjom.

Usto, Zakon nije predvidio period držanja šljivovice u hrastovim bačvama dok nije spremna za prodaju, već plaćamo trošarinu prije nego što je roba na tržištu. Zbog takvih nelogičnosti, nekolicina proizvođača u Lici već je odustala od tog posla", ističe Drago Vlainić, ujedno ravnatelj Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA.

"Običaj je da u svakoj ličkoj kući ima šljivovice preko cijele godine. Koristi se pri obavljanju različitih vanjskih poslova kao što su oranje, sjetva, kosidba, spravljanje sijena, žetva, kad se kolju svinje, ide u šumu po drva. A i u kući prije kad su bila prela, kad netko dođe u goste. Rakija se drži u drvenim bačvama od hrasta, bocunima od 5,10 pa i 50 litara zapremine prije i u staklenim vinskim bocama dvolitrama kojih rijetko tko više ima, i staklenim bocama od litre, a pije se iz malih čašica od 0.3, tada je najslađa."


Tagovi

Lika Šljivovica Lička kuća Darko Lorencin Autohtoni proizvod Trošarine OPG Stilanova Lika Kušaonica Zakon LIRA Hrastove bačve Neodrživost proizvodnje Financijska potpora Tržište Drago Vlainić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]