Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 30.12.2016. 10:30

Županija dodijelila potpore za buđenje turizma

Potpora je dodijeljena 29 korisnika za razvoj ruralnog turizma, 6 korisnika za razvijanje gastro ponude, a njih 17 će odsad lakše ići na sajmove!

  • 1.466
  • 154
  • 0

Ruralni turizam je postao najprepoznatljiviji posebni oblik turističkih usluga kojemu se u Slavoniji i Baranji daje veliki značaj poglavito zbog kompleksnosti usluga i razvoja ruralnih područja.

Osječko-baranjska županija u samom je vrhu u razvoju turizma među kontinentalnim županijama, a važnost ruralnog turizma, prije svega, ogleda su u vrlo važnoj interakciji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje tradicionalnih proizvoda, predstavljanju tradicije običaja i zanata, tradicijske gastronomije i turističkih usluga, jednom riječju korištenju postojećih resursa.

Kako iskoristiti postojeće strukture?

Ruralni turizam nema potrebu za izgradnjom novih kapaciteta, već, dapače, susreće se s izazovima kako na najbolji i najkvalitetniji način iskoristiti postojeće strukture, postojeće tradicijske objekte staviti u funkciju turizma.

Tri vrste potpora ruralnom turizmu

Uzimajući to u jednadžbu, a s obzirom na to da je ruralni turizam jedna od strateških odrednica razvoja Osječko-baranjske županije zbog čega se u Proračunu Županije kontinuirano osiguravaju financijska sredstva za potpore svim oblicima razvoja, unaprjeđenja i djelatnosti u turizmu, Osječko-baranjska županija nakon javnih poziva

  • 1. ožujka 2016. godine Javni poziv za dodelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u 2016. godini.
  • 3. listopada 2016. godine Javni poziv za dodjelu potpora za ulaganje u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma na području Osječko-baranjske županije u 2016. godini
  • 3. listopada 2016. godine Javni poziv za dodjelu potpora za ulaganje u autohtonu, eno i gastro ponudu na području Osječko-baranjske županije u 2016. godini

dodijelila je tri vrste potpora. Župan Vladimir Šišljagić potpisao je Ugovore o potporama iz Proračuna Osječko-baranjske županije za 2016. godinu s korisnicima koji su ispunili tražene kriterije.

Uvjeti za dobivanje potpore

Kada govorimo o korisnicima potpora, govorimo o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima registriranim za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu, udrugama registriranim za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i drugim fizičkim i pravnim osobama koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području Županije, a koje ispunjavaju uvjete utvrđene Odlukom i posebnim propisima odnosno pravilima o potporama male vrijednosti.

Dožupan Željko Kraljičak i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling

Pravo prijave za dodjelu potpore imali su korisnici pod uvjetima da su registrirani za djelatnosti za koju se podnosi prijava, da su troškovi za koje se podnosi prijava plaćeni prije njezinog podnošenja i da su troškovi nastali u tekućoj godini za koju se podnosi prijavi.

Blokirani nisu mogli dobiti potporu

Pravo na podnošenje prijave nisu imali podnositelji koji su blokirani, odnosno u stečaju ili u postupku predstečajne nagodbe, odnosno koji su u postupku likvidacije. Pravo na podnošenje prijave imali su samo podnositelji koji su u cijelosti opravdali namjensko korištenje ranije dodijeljenih sredstava iz županijskog proračuna. Postupak dodjele potpora pokrenuo se i proveo temeljem javnog poziva koji je objavljen na internetskim stranicama Županije.

400 tisuća kuna potpora za 29 korisnika

"Ove godine na tri javna poziva koja su bila otvorena do iskorištenja sredstava, odnosno do 31. listopada 2016. godine, javili su se obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva, udruge i druge pravne i fizičke osobe registrirane za razne oblike ruralnog turizma. Sve pristigle zahtjeve razmotrilo je županijsko povjerenstvo za potpore u ruralnom turizmu, prema čijem sam prijedlogu odobrio dodjelu potpora, za što su danas potpisani ugovori.

Slijedom toga, 29 korisnika je dobilo ukupno 400.000 kuna potpora za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma, šest korisnika je ostvarilo ukupno 25.000 kuna potpora za autohtonu eno i gastro ponudu, a 17 korisnika je dobilo ukupno 80.800 kuna za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama", priča župan dr.sc.Vladimir Šišljagić.

Korisnici potpora iskazali su radost i zahvalnost Osječko-baranjskoj županiji na dodijeljenim potporama te velikim aplauzom pozdravili župana Šišljagića, dožupana Željka Kraljička i pročelnicu Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Silvu Wendling.


Fotoprilog


Tagovi

Osječko-baranjska županija Potpore Seoski turizam


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]