Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječna industrija
  • 18.12.2013. 14:42

30.000 radnih mjesta visi o koncu

U posljednje tri godine u Hrvatskoj je zatvoreno desetak tisuća farmi, a upitno je i 30.000 radnih mjesta

Foto: fapccinews.blogspot.com
  • 851
  • 93
  • 0

Hrvatska proizvodnja mlijeka je na koljenima, kao i sve u Hrvatskoj. Osjetan pad proizvodnje sirovog mlijeka na hrvatskim farmama nastavio se i u listopadu, a prikupljeno je gotovo 11 posto manje kravljeg mlijeka nego u istom mjesecu prošle godine, dok je na godišnjoj razini zbog nedostatka sirovine, proizvodnja mlijeka za konzumaciju pala za čak 40,9 posto.

Situacija je alarmantna, upozoravaju i otkupljivači mlijeka. U mljekarskoj industriji upitno je, kažu 30.000 radnih mjesta. U cijeloj ovoj godini, predviđanja su da će s hrvatskih farmi, čiji se broj unatrag nekoliko godina prepolovio, biti prikupljeno tek 500 milijuna kilograma sirovog mlijeka, što je oko 100 milijuna manje nego lani.

Oko 20% potrebnih količina mlijeka uvozimo. Sve više mlijeka otkupljivači moraju nabavljati u Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, što utječe na povjerenje potrošača, ali i značajno povisuje troškove mljekarske industrije. "Ne promijeni li se situacija i ne učine pomaci koji će poboljšati stanje u domaćem mljekarstvu, prerađivači ovdje neće ostati, a onda ni farmeri više neće imati kome prodati svoje mlijeko" upozorava Rašeljka Maras za Glas Slavonije, direktorica Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, koju su osnovali Dukat, Meggle i Udruga hrvatske male mljekare.

Mljekarska se industrija s problemom manjka sirovine nastoji boriti većom proizvodnjom sireva i fermenta, no statistički podaci i tu pokazuju sve lošije stanje - u listopadu je proizvedeno 8,2% manje fermentiranih proizvoda nego u listopadu prošle godine, dok je proizvodnja kravljeg sira pala za 13,4%. Kriza je samo od 2010. godine do danas zatvorila oko 10.000 farmi, kojih je preostalo otprilike još toliko. Hrvatska bilježi najveći pad proizvodnje mlijeka u odnosu na sve zemlje EU, čak 18,5 %. Najbliži su nam susjedi Mađari koji imaju pad od 6,4 %. Slijede Talijani, Slovenci i Austrijanci.

Foto: fapccinews.blogspot.com


Tagovi

Mlijeko Radna mjesta Sir Rašeljka Maras Uvoz Ferment Pad proizvodnje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?