Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja svinja
  • 04.12.2015. 16:25

75 posto manje rasplodnih krmača!

Problem je što se svinjogojstvom danas smatra nešto što nikad na ovom području nije bilo standardno - proizvodnja prasadi i tovljenika do 100 kg za svježe meso. Hrvatska je uvijek bila poznata po proizvodnji za preradu.

  • 856
  • 119
  • 0

Hrvatsko svinjogojstvo trenutačno se nalazi u teškom stanju. Prije 20 godina brojilo je 400 tisuća rasplodnih krmača, dok ih je danas tek 90 tisuća.

Potrebe cijele zemlje pokrivaju se sa samo 43%iz vlastitog uzgoja. Od nekadašnjeg izvoznika, pretvorili smo se u jednog od najvećeg uvoznika na razini Europske unije.

"Problem je što se svinjogojstvom danas smatra nešto što nikad na ovom području nije bilo standardno - proizvodnja prasadi i tovljenika do 100 kg za svježe meso. Hrvatska je uvijek bila poznata po proizvodnji za preradu", govori Vladmiri Margeta, stručnjak za uzgoj svinja.


Povezane stočne vrste

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Stočni sirak

Stočni sirak

Sinonim: krmni sirak | Engleski naziv: Sorghum | Latinski naziv: Sorghum bicolor (L.) Moench

Stočni sirak može se koristiti u različite svrhe, za prehranu ljudi, prehranu domaćih životinja, kako zrnom tako i zelenom masom, u industriji (škrob, glukoza, šećerni sirup,... Više [+]

Tagovi

Vladimir Margeta Svinjogojstvo Rasplodne krmače Genetski potencijal Plasman Tržište Zaštitna cijena Stočni sirak


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]