Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 14.01.2020. 15:50

Afrička svinjska kuga se vratila u Srbiju

Epidemija afričke svinjske kuge kod divljih svinja proglašena je u dijelovima lovišta na području Borskog i Pirotskog upravnog okruga.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 2.624
  • 131
  • 0

Afrička svinjska kuga se vratila u Srbiju. Tamošnja Uprava za veterinu proglasila je epidemiju kuge kod divljih svinja, u dijelovima lovišta na području Borskog i Pirotskog upravnog okruga. Inficirani su dijelovi lovišta "Vidlič" na teritoriju općine Dimitrovgrad i Ponišavlje u Pirotu površine 360 četvornih kilometara te područje i dijelovi lovišta "Ključ" i "Živica".

Kako su priopćili, konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebice u Rumunjskoj i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja doveli su do pojave slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u Srbiji.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zakonskim ovlastima i obavezama poduzelo sve mjere u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja ASK u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje, angažiranje svih raspoloživih resursa i veterinarskih i lovnih organizacija," navodi se u priopćenju. 

Posebno su poduzete mjere pojačanog odstrjela radi smanjenja brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i provođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstrijeljenih i uginulih divljih svinja, uz primjenu neophodnih biosigurnosnih mjera u lovištima. "Zajedno s mjerama sprječavanja širenja bolesti u populaciji divljih svinja, provode se u kontinuitetu mjere nadzora i kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na cijeloj teritoriji Republike Srbije," zaključuju u Upravi. 

Podsjećamo, među prvim slučajevima u Srbiji zabilježeni su oni tijekom rujna prošle godine i to u okolici Mladenovca i Smederevske Palanke gdje je eutanazirano oko 200 životinja. Potom je bolest registrirana kod tri grla u mjestu Srpski Itebej u općini Žitište u Vojvodini. 

Nadležni su tijekom prosinca priopćili da afrička svinjska kuga više nije prisutna u toj državi.

U Kini afrička svinjska kuga od 2018. godine 

Iako ova bolest nije opasna po ljude i zdravlje ljudi, ne preporučuje se klanje zaraženih svinja i konzumiranje tog mesa jer može ubrzati širenje zaraze. Svinje koje su zaražene afričkom kugom svinja uginu u roku 10 dana. Virus može ostati aktivan u prirodnoj sredini i u leševima i do nekoliko mjeseci. Životinje kod kojih se ustanovi afrička kuga, moraju se odmah ubiti jer je ta bolest zarazna i neizlječiva i to je jedini način kojim se ona može spriječiti.

Podsjetimo, u Kini se afrička svinjska kuga pojavila krajem 2018. godine. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Bolesti svinja Epidemija Srbija Uprava za veterinu Izvoz svinjetine


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.