Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PTO Frankulin
  • 12.05.2022. 12:00
  • Primorsko-goranska, Grobnik

Aleksandar Kamenar: Kamo s mlijekom nakon gašenja Tonke? Svima smo predaleko

Nemamo dovoljno veliku siranu da bi svo mlijeko išlo za proizvodnju sira, a mljekomat nam nije u funkciji. Drugim otkupljivačima smo predaleko, kaže vlasnik Sirane Frankulin.

Foto: arhiva sirane Frankulin
  • 583
  • 113
  • 0

Sirana Frankulin proizvodno je trgovački obrt koji se bavi prvenstveno proizvodnjom sira, a viškove mlijeka svojih muznih krava dostavljao je mljekari Tonka koju PIK Rijeka zatvara nakon čak 75 godina proizvodnje.

Grobnik je predaleko ostalim otkupljivačima, a za stavljanje mlijekomata u funkciju trebaju tisuće eura, kaže vlasnik Aleksandar Kamenar.

"Nemamo dovoljno veliku siranu da bi svo mlijeko išlo za proizvodnju sira, a mljekomat nam nije u funkciji. Vindiji i drugim otkupljivačima smo predaleko“, rekao nam je Kamenar i dodao da ih nitko nije kontaktirao za otkup. Smješteni su, naime, nedaleko Rijeke tako da je njima Tonka bila idealna.

Lani su PIK-u dostavili 26.000 litara, ali u ranijim godinama znali su isporučiti i do 70.000. Ne zna još hoće li pokušati staviti u funkciju mljekomat jer to iziskuje velike troškove, kaže nam poznati sirar kojega je zatvaranje mljekare dovelo u nimalo ugodnu situaciju. 

Mljekara Tonka proizvodni je pogon jedine mljekarske industrije u Primorsko-goranskoj županiji koja zatvara vrata te staje otkup mlijeka od 190 kooperanata.

Kapacitet mljekare je preko 20.000 tona, a od kooperanata su dobivali manje od 2.000 tona mlijeka mjesečno što nije pokrivalo troškove proizvodnje.

Sada već davne 2006. PIK Rijeka otkupljivao je od čak 101 privatnog proizvođača mlijeka u ovoj županiji. Stočari su bili raštrkani, a količine otkupljenog mlijeka male - činile su samo 10 posto sirovinske baze.

Do prije nešto više od pet godina, županijski Centar za poljoprivredu prevozio je mlijeko s dvanaestak gospodarstava s područja Čabra i Mrkoplja u Gorskom kotaru te Čavala i Klane u zaleđu Rijeke. S vremenom su se neki stočari okrenuli proizvodnji sira, no činjenica je da je njihov broj desetljećima u padu.

Gotovo je, Mljekara Tonka zatvara vrata - staje otkup mlijeka od 190 kooperanata

Podsjećamo, Vindija će otkupljivati mlijeko od svih zainteresiranih farmera Ličko-senjske županije. Dogovor je postignut s njih gotovo stotinu, od kojih će na godišnjoj razini otkupljivati više od 1,5 milijuna litara mlijeka. 


Tagovi

Mljekara Tonka PTO Frankulin Aleksandar Kamenar PIK Rijeka


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić