Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupljenje
  • 08.02.2022. 13:30

Antun Vrakić: Privremene mjere neće spasiti proizvodnju, treba nam dugoročno rješenje

Ne možemo govoriti o spašavanju stočarstva i mjerama koje su privremene već moramo dugoročno planirati proizvodnju. Očito nismo vodili dobru politiku i nismo prepoznali proizvođača, upozorio je stočar Antun Vrakić.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.459
  • 300
  • 0

"Imam četiri sina i svaki ima svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a ukupno tovimo 300 grla krava i junadi", rekao je Antun Vrakić za Poljoprivrednu televiziju. Što se tiče pasmina koje uzgajaju kaže, bikovi su čistokrvni limousine kao i većina krava, ali imaju nešto simentalca i šarolea.

Kaže da su se uzgojem krava bavili i njegovi djedovi i otac pa unatoč situaciji na tržištu on ne želi odustati od proizvodnje u kojoj mu pomažu sinovi.

"Nema profitabilne proizvodnje ako je cijena gnojiva otišla gore 330 posto, a cijena mesa odnosno žive stoke ostala ista ili je povećana samo 10 posto", upozorio je rekavši da dolaze teška vremena za sve proizvođače.

Tov junadi dug je proces

Istog mišljenja je i njegov sumještanin Marijan Petranović koji trenutno u tovu ima stotinu junadi i obrađuje 75 hektara zemlje. Kao većina uzgajivača smatra kako je jedini spas sektoru pomoć od strane Ministarstva poljoprivrede.

"Nalazimo se pred jednim velikom izazovom i nadamo se njihovom rješenju ako mogu ponuditi određenu pomoć iako znamo da je rizik proizvodnje na nama proizvođačima i da su oni ograničeni sredstvima", kazao je.

Dodaje da je tov junadi dug proces koji traje i do godinu dana, a uzgajivači ne znaju koja će cijena tada biti. Prisiljeni su ulagati u proljetnu sjetvu i gnojiti skupim gnojivima, a rizik je velik.

"Svi možemo završiti u minusu ako se dogodi pad cijene ratarskih proizvoda, a tako je i na tržištu stoke", upozorio je Petranović. Kaže i kako nije jednostavno odustati, no ako se dogodi da dvije godine uzastopno završe u minusu jednostavno neće moći dalje.

Privremene mjere nisu rješenje

Vrakić je član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore i jedan je od inicijatora nedavno održanog sastanka u Ministarstvu. "Tražimo rješenja na koji način možemo ostvariti profitabilnu proizvodnju, baš kao ostale uređene članice Europske unije", pojasnio je.

Kako ističe, nužno je da politika poduzme nešto da hrvatski narod konzumira domaću hranu, da je bude dovoljno i da si ju svi mogu priuštiti. Dodao je da su 30 godina vođene krive politike, ljudi su napustili poljoprivredu, a u selima sve manje stanovništva i proizvođača hrane.

"Ne možemo stalno govoriti o spašavanju stočarstva i nekim mjerama koje su privremene već moramo dugoročno planirati proizvodnju, taj proizvođač mora imati cilj i opstati. Očito nismo vodili dobru politiku i nismo prepoznali proizvođača", upozorio je.

Kaže, kako ona šteti hrvatskim proizvođačima, a podsjetio je i na novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu prema kojem u svim općinama zemlju gube stvarni proizvođači.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Antun Vrakić Marijan Petranović Poljoprivredna televizija Stočari Poskupljenje Održivost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner