Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi stočar
  • 26.12.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Stari Perkovci

Antun Zmaić tovom junadi zadovoljan, ali od svinjogojstva polako odustaje

Zbog cijene hrana i one otkupne za svinje situacija je loša. Mi teško možemo zaraditi, upozorio je mladi stočar rekavši da su već za iduću godinu prepolovili broj reprodukcijskih grla.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.267
  • 486
  • 0

Obitelj Zmaić iz Starih Perkovaca stočarstvom se bavi 30-ak godina, a 26-godišnji Antun polako preuzima gospodarstvo. Nakon završenog fakulteta vratio se i nastavio obiteljski posao.

"Kada sam krenuo na fakultet moj plan je bio vratiti se kući, nastaviti se baviti stočarstvom kako bi unaprijedio poslovanje i povećao kapacitet", kazao je ovaj mladi poljoprivrednik za Slavonsko-brodsku televiziju.

Naime, na farmi njegove obitelji ima oko 200 teladi i junadi u tovu. Iza naših tovljača teških je godinu dana jer su tržišta poput libanonskog i talijanskog gdje se plasira većina naše junadi bila zatvorena.

"Tržište uvijek postoji i kakva god da je cijena uvijek se može prodati. Naša roba se 100 posto izvozi. Jedini problem kod tovne junadi je pronalazak teladi", ističe ovaj stočar. Kako kaže, na vanjskom stranom tržištu za njih postižu bolju cijenu i mogu nabaviti veće količine.

Na njegovom gospodarstvu junad se tovi do otprilike 700 kilograma težine, a olakotna okolnost za njega je što većinu hrane sami proizvedu na 100-tinjak hektara zemlje. No, Antun napominje da bi ispunili plan za povećanje grla morat će povećati i količinu obradivih površina kako bi prehranili stoku.

Teška situacija u svinjogojstvu

Iako je s cijenom tovne junadi zadovoljan, situacija je drugačije kada su u pitanju svinje. Naime, na gospodarstvu uzgaja i 200-tinjak tovljenika.

"Zbog cijene hrana i one otkupne za svinje situacija je loša. Mi teško možemo zaraditi", upozorio je ovaj mladi stočar rekavši da su već za iduću godinu prepolovili broj reprodukcijskih grla, a ako se ovakav negativan trend planira smanjiti kapacitete na razinu dovoljnu za vlastite potrebe.

Računica u svinjogojstvu je, dodaje, nemilosrdna. "Kada na kraju zbrojimo sve troškove i pozitivna nula je dobra", kazao je dodavši da bi u svinjogojstvu dobro došla financijska pomoć ili poticaji.

"Bez njih ovisimo o tržišnim cijenama s kojima se ne možemo pokriti", ispričao je ovaj stočar koji u planu ima proširenje kapaciteta za tov junadi, a na cjelokupnu situaciju u našem agraru, ali i stočarstvu gleda pozitivno.

"Ima prilika za mlade. Tu su razne mjere pomoći i preporučujem im svima da se bace na posao i počnu baviti poljoprivredom", poručio je optimistično.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja: 


Tagovi

Antun Zmaić Tov junadi Tov svinja Farma Smanjenje grla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić