Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jozo Bandalo
  • 21.09.2015. 16:00

Bandalo širi farmu krava i junica!

Bandalo se nikako ne miri s postojećim stanjem u stočarstvu, posebice ne u mljekarstvu, nego traži nove putove i načine kako ostvariti nove projekte šireći i svoju farmu muznih krava i junica.

  • 1.072
  • 81
  • 0

Jozo Bandalo iz Udovičića, vlasnik i voditelj OPG, trenutačno u svojoj farmi ima 40-ak muznih krava i junica, čiji je kapacitet gotovo udvostručio u odnosu na razdoblje od prije nekoliko godina. Ističe kako dnevno proizvede oko 500 litara kravljeg mlijeka te da mu sve količine otkupljuje tvrtka Sirana 'Puđa' iz gospodarske zone 'Čaporice' kod Trilja, koja mu redovito isplaćuje novac prema ugovorenoj, odnosno utvrđenoj cijeni.

Bandalo se nikako ne miri s postojećim stanjem, što se pak tiče stočarstva, posebice ne sa stanjem u mljekarstvu, nego traži načine i putove kako ići dalje tvrdeći kako se uvijek može više i bolje.

OPG Jozo Bandalo se ne miri sa stanjem u mljekarstvu

Najavio je kako će postojeću farmu proširiti još za 12 muznih krava kako bi OPG Jozo Bandalo imao najmanje 50 goveda. Tvrdi kako ima projekt o proširenju kapaciteta proizvodnje mlijeka poručujući da će ga pokušati ostvariti čim dobije poticajna sredstva koja strpljivo očekuje. Gotovo je uvjeren da će ta sredstva dobiti podsjećajući kako su se i do sada dijelila za ostvarenje projekata u poljoprivredi, u stočarstvu, poput obrade zemljišta i širenje kapaciteta u proizvodnji mlijeka. Voli reći kako uživa u poljoprivredi, posebice stočarstvu uzgajajući junice i krave, proizvodeći meso, kravlje mlijeko i domaći sir.

Bandalova štala muznih krava u Udovičićima

"Što se pak tiče stočnog fonda u našoj zemlji, posebice u dalmatinskom zaobalju, svakog dana gubimo sve više stada ovaca, koza i goveda, umjesto da nam se šire i rastu; da se torovi i farme obnavljaju, osnivaju nove uz poticajna sredstva, odnosno novac koji se dobiva u svrhu razvoja stočarstva. Pogotovo se smanjuje fond mliječnih krava, no vidjet ćemo kako će to sve dalje ići. Problem je i u nama, primjerice stočarima, jer smo i sami zaustavili neke stvari. Dobro je što je stagnacija stočnog fonda nekako zaustavljena te se ipak osjeća boljitak u poljoprivredi, samo bi trebalo racionalnije gospodariti i poticajna sredstva u cijelosti usmjeriti na one projekte za čiju su realizaciju i namijenjena. A što se mene tiče, u sastavu svog OPG-a držim mliječne krave i junice uglavnom pasmine holstein, a imam i nešto smeđih. I to je sve iz mog uzgoja zbog čega se također ponosim", priča Jozo Bandalo.

Problem je u tome što se smanjuje fond mliječnih krava

Dodaje kako je na farmi imao muznih krava koje su dnevno davale i po 50 litara mlijeka, a sadašnje svakog dana u prosijeku daju 35 - 40 litara. To je godišnje između 6.500 - 7.000 litara mlijeka po jednoj muznoj kravi. Kaže kako njegovo mlijeko otkupljuje Mljekara 'Puđa', čija otkupna cijena svakog mlijeka nije ista. Formira se prema kvaliteti i količini otkupljenog mlijeka, udaljenosti farme od Mljekare 'Puđa' pa se tu zaračunaju i troškovi vezani za transport odnosno prijevoz mlijeka. Znači, oni koji su bliži i malo više prodaju mlijeka 'Puđi', imaju i malo veću otkupnu cijenu što je za mljekare, također i Bandala, nekakav stimulans. Računa kako je sadašnja otkupna cijena njegova mlijeka 3 kune i 10 lipa po litri, a Tvrtka 'Puđa' otkupljuje i ovčje te kozje mlijeko, pokrivajući svojom otkupnom mrežom iznimno veliki ruralni prostor i praveći sireve.

Štala u Udovičićima

Priča nam kako vlasnici muznih krava i junica u njegovu okruženju tijekom proteklih desetak godina nisu uspjeli proširiti proizvodne kapacitete mlijeka, niti je itko od mlađih ljudi krenuo u nove slične projekte. Govoreći o problemima u poljoprivredi odnosno proizvodnji hrane, Bandalo upozorava i na teškoće vezane za skupe inpute tvrdeći kako je otkupna cijena mlijeka čak i pala u odnosu na razdoblje od prije nekoliko godina. Razmišljajući o mogućnosti izgradnje i otvaranja obiteljske sirane u sklopu svog OPG-a, taj poljoprivrednik računa kako mu se to i ne isplati. Veli kako je tradicija prevladala pa će u većim količinama praviti domaći kravlji sir. Naglašava kako se njegov projekt itekako uklapa u strateški cilj ruralnog razvoja i proizvodnje hrane Hrvatske te uživa u svom poslu. Potvrđuje nam kako je posebnost u uzgoju njegovih krava, proizvodnji mlijeka u tome što je sve domaće, izvorno, te je sve - stočna hrana niti pomladak - iz podneblja podno planine Kamešnice.

Teškoće mljekara vezane za skupe inpute

"Dakle, sve ono što jedu i piju junice i mliječne krave iz moje farme, sve je prirodno čisto, izvorno, proizvedeno u Sinjskom polju, uz rijeku Cetinu... Otkupna cijena domaćeg mlijeka bi trebala biti veća i sigurnija, a njegov uvoz manji i bez konkurencije. Onda bi naši farmeri držali više muznih krava, a i mlijeka bi bilo više. Svi bismo bolje živjeli. No, ja opet uživam u poljoprivredi odnosno uzgajajući junice i krave te u proizvodnji mlijeka i mesa, širenju kapaciteta te proizvodnje pa i ne osjetim tolike probleme kao moje kolege. A svi bi se problemi stočara u dalmatinskom zaobalju donekle ublažili kada bi bila viša otkupna cijena domaćeg mlijeka.

Joze Bandalo s unukom uz svoje krave

Čini mi se kako je najveći kapital mog OPG-a što pokušavam privoljeti, približiti i odgojiti najmlađe članove, moje unuke poput Josipa, da i oni još više vole i njeguju tradiciju svojih predaka, poput mene kao njihova djeda", iskreno će Jozo Bandalo, želeći:

Bandalo odustao od izgradnji sirane, ali ne od širenja obiteljske farme

"Doista bih želio da se moji unuci posvete uzgoju krava i junica, proizvodnji mesa, mlijeka i sira, tim više što je u poljoprivredi budućnost i ovog kraja. No, što se pak tiče nasljednika, evo ga uz mene - moga unuka Josipa koji me uzastopno prati na svakom koraku, bilo to na farmi ili na ispaši, ili na sajmovima, koji voli stoku, posebice krave i junice.

Samnom redovito svakog dana, posebice u vrijeme školskog odmora, radi na farmi te izvodeći krave i junice na ispašu u Sinjskom polju, uz rijeku Cetinu te njezine pritoke Rudu i Grab. Pozorno prati sve što ja radim i tako uči proširujući i obogaćujući se o vrijednostima poljoprivredne djelatnosti."


Fotoprilog


Tagovi

OPG Jozo Bandalo Mljekarstvo Proizvodnja hrane Teškoće mljekara Cijena mlijeka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?