Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belgijsko plavo govedo
  • 15.03.2016. 08:30

Belgijsko plavo - bilder među govedima

Belgijsko plavo govedo je zbog genske mutacije postalo iznimno cijenjeno u svijetu. Koje su prednosti, a koje mane uzgoja ove pasmine goveda?

Foto: bigstockphotos.com;dws
  • 14.560
  • 562
  • 0

Kako samo ime kaže, belgijsko plavo govedo vuče porijeklo iz centralne Belgije. Ova mesna pasmina je nastala 60.-ih godina 20. stoljeća, iako je njen nastanak počeo puno ranije, još u drugoj polovici 19. stoljeća. 60.-ih godina 20. stoljeća su se javila grla s razvijenom muskulaturom. Tada se pristupilo oštroj selekciji i rezultat toga je današnji belgijanac.

Kao osnova za stvaranje poslužila je lokalna populacija goveda kojoj su se u prvoj fazi popravili mliječnost, a potom i tovne odlike. Belgijsko plavo govedo je rasprostranjeno po cijelom svijetu. Vrlo je popularno na Novom Zelandu, u SAD-u, Kanadi, a ima ga i u Europi, Brazilu i Argentini.

Dvostruka maskulinost

Belgijsko plavo govedo je krupna pasmina goveda sa vrlo izraženim mišićima. Boja im varira od bijele, plavkaste, crne do kombinacije ovih boja, mada se mogu javiti genotipovi sa crvenom bojom. Pasmina je generalno mirnog temperamenta.

Za ovu pasminu je karakteristična hipertrofija stražnjeg sapnog mišićja, što se naziva dvostruka maskulinost. Izražena muskulatura doseže do skočnog zgloba. Dvostruka maskulinost je karakteristika pasmine koja se počinje izražavati u uzrastu od četiri do šest tjedana. Jedna genska specifičnost je odgovorna za takav rast mišića. Belgijsko plavo govedo posjeduje gen koji kontrolira izlučivanje miostatina, proteina koji normalno stopira rast mišića poslije određene dobi. Zbog ove greške u genetskom kodu dolazi do povećanja broja mišićnih vlakana (hiperplazija), uslijed čega dolazi do prekomjernog rasta mišićnih stanica.

Selekcijom i metodama uzgoja ovaj defekt je pažljivo prenošen kroz generacije više od jednog stoljeća. Gen se prenosi dominantno te se i u križanju s drugim pasminama može koristiti u cilju proizvodnje veće količine mesa.

Ova pasmina ima dug, dubok i širok trup. Tjelesna masa bikova varira između 1.100 i 1.300 kg, a krava između 700 i 900 kg. Visina bikova u grebenu je 145 do 150 cm, dok su krave visine 135 do 140 cm.

Uzgoj čiste krvi uzrokuje poteškoće pri teljenju

Budući da je tovna pasmina vrlo je ranostasna pa u rasplod može ući već sa 12 mjeseci, ali se ipak preporučuje da se koristi kasnije, barem sa 14 mjeseci. Kada se pare sa svojom pasminom, teljenja su vrlo teška, budući da je telad krupnija. Često se zbog toga plotkinje moraju podvrgnuti carskom rezu, prvenstveno zbog lošije građe zdjelice krava, a što im značajno skraćuje rasplodni vijek. Ukoliko se koriste kao terminalna rasa u programima križanja u tovu, ti problemi su svedeni na minimum. Bikovi se često koriste u programima uporabnog križanja s holštajnom jer daju manju telad, a teljenja su uglavnom laka. Što se tiče mliječnosti, količina mlijeka koju krava proizvede je dovoljna da se othrani tele.

Polu/intenzivni sustavi proizvodnje

U tovu mladi bikovi postižu dobre priraste (između 1.200 i 1.400 g dnevno). Pasmina je pogodna za intenzivne i poluintenzivne sustave proizvodnje, a nakupljanje masnog tkiva u trupu i mesu gotovo je zanemarivo. Meso je stoga krto, mekano, sočno i slabije aromatično.

Zdravstveni problemi pasmine

Zdravstveni problemi kod ove pasmine su brojni. Kod teladi može doći do uvećanja jezika i ukočenosti nogu čime im je otežano, gotovo onemogućeno hranjenje, što dovodi do rane smrti. Također, veliki broj grla pati od srčanih i respiratornih problema. Carski rez je normalna pojava, budući da je telad čiste krvi krupna i izazivaju teška teljenja. U pojedinim područjima, teljenje krava carskim rezom dostiže nevjerojatnih 90%. Kada se koriste u programima križanja sa drugim mliječnim ili tovnim pasminama, povećavaju prinos mesa u trupovima 5 do 7% ovisno o majčinom genotipu.

Meso - ekskluzivna delikatesa

Zbog specifičnih problema u reprodukciji i uzgoju ove pasmine, njezina zastupljenost ne zadovoljava potražnju za mesom. Iako kod ove pasmine postoje određeni problemi, meso im je vrlo kvalitetno. Budući da je rijetko na tržištu, meso belgijskog plavog goveda dostiže ogromne cijene i služi se u najelitnijim restoranima, mekše je i sočnije od mesa drugih pasmina.


Tagovi

Muskulatura Selekcija Belgijsko plavo govedo


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]