Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova pasmina
  • 02.02.2021. 18:00

Belgolshtin - nova pasmina goveda s izvrsnom mliječnošću

Nova pasmina goveda koja ima produktivnost od 12 tona mlijeka po životinji, a ono ima 3,6 posto mliječne masti i 3,2 posto bjelančevina, registrirana je u Bjelorusiji.

Foto: Depositphotos/PhillipMinnis (ilustracija)
  • 131
  • 189
  • 0

U Bjelorusiji je registrirana nova pasmina goveda koju su nazvali Belgolshtin. "Potencijal njene produktivnosti je na razini 12 tona mlijeka po životinji te sadrži 3,6 posto mliječne masti i 3,2 posto bjelančevina“, rekao je Vladimir Gusakov, predsjednik Nacionalne akademije znanosti na konferenciji na kojoj je predstavljena, prenosi farmer.pl

U toj je zemlji očekivana mliječnost po kravi ove pasmine dvostruko veća od prosječne, a ona je u 2019. iznosila 5.043 kilograma. Prošle su godine poljoprivredna gospodarstva u toj državi proizvela nešto više od 7,5 milijuna tona mlijeka što je povećanje za 5,6 posto u odnosu na godinu ranije kada je proizvedeno nešto više od 7,1 mil. t. 

Belgolshtin je stvorena na osnovi holsteina, a trebala bi osigurati veće proizvodne rezultate uz bolju prilagodbu uvjetima lokalnog uzgoja. 

Uzgojni rad na njezinom genetskom potencijalu je trajao više od 20 godina. No, stručnjaci naglašavaju i primjenu mjera koje će povećati učinkovitost bjeloruskih krava što uključuje kvalitetniju hranu te primjenu suvremenih tehnologija. 

Dakle, pasmina je stvorena na bazi holsteinskog te domaćeg crno-bijelog goveda. Belgolshtin govedo može doseći težinu od 600 do 650 kg, a iako je nježnije siluete, njegova veća težina proizlazi iz razvijenijeg gastrointestinalnog trakta. Karakterizira ih i veće vime te manja razlika u duljini prednjih i stražnjih sisa.

Ugrožene domaće pasmine

Sjetimo se i domaćih pasmina. Gatačko govedo je naša autohtona rasa. Nastala je ukrštanjem buše i sive alpske rase goveda u Gacku. Grla su prilagođena na suroviju klimu, koja je zastupljena u planinskim područjima. Podmladak im je takođe izuzetno otporan i zdrav.

Autohtono Gatačko govedo je blago bh baštine

Brdsko planinski predjeli oko 1.200 m nadmorske visine, sa vrlo oštrim zimama i niskim temperaturama, idealna su sredina za ovo vrlo adaptibilno govedo.

Period prvog pripuštanja kreće se od 15 do 22 mjeseca, a prosječna težina novorođene teladi je oko 34 kg. Pored specifičnih morfoloških karakteristika, Gatačko govedo se odlikuje i posebnim proizvodnim karakteristikama.

Prosječan proizvodni vijek mu je 7-8 (zabilježeni su primjeri i do 15 laktacija). Proizvodnja mlijeka je oko 3.600 kg na farmi, sa 3,9% masti i 3,4 bjelančevina, a mlijeko se najviše koristi kao sirovina za proizvodnju nadaleko poznatog gatačkog kajmaka.


Tagovi

Belgolshtin Nova pasmina Bjelorusija Mliječnost Količina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.