Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jačanje kostiju
  • 27.03.2021. 07:30

Betain pomaže u jačanju kostiju i kod nesilica

Na kvalitetu kostiju utječe pubertet kokoši nesilica i mineralizacija medularne kosti, pokazala su istraživanja. Dodavanje betaina u hranu ih ojačava.

Foto: Depositphotos/maddas
  • 117
  • 31
  • 0

Betain je uobičajeni dodatak koji se koristi u hranidbi svinja, peradi i riba, a znanstvenici vjeruju da bi mogao poboljšati kvalitetu kostiju kokoši nesilica kojima prijeti osteoporoza, piše poultry world.

Vrijeme kada životinje ulaze u pubertet također bi moglo igrati ulogu u čvrstoći, ali znanstvenici su otkrili da količina jaja koju nesilica proizvede nema utjecaja na kvalitetu kostiju. Ova bi saznanja mogla pomoći uzgajivačima peradi u odluci koje će životinje uzgajati, kažu istraživači s edinburškog Instituta Roslin.

Ne utječe na kvalitetu jaja

Znanstvenici su istraživali učinke dodataka na kvalitetu kokošjih kostiju slijedeći prethodne rezultate. Perad je od kada se izlegla do trenutka kada je prestala nesti jaja hranjena jednim od četiri načina hranidbe, a koja je sadržavala različite količine betaina.

Uzorci njihove krvi i kostiju uzimani su u različitim fazama. Kasnije je izmjerena koncentracija krvne komponente koja je s tim povezana, a one su pregledane rendgenom i testom savijanja. Prema rezultatima studije objavljene u časopisu Poultry Science, dodavanje ove aminokiseline poboljšalo je njihovu čvrstoću kod nesilica bez utjecaja na proizvodnju ili kvalitetu jaja.

Dr. Natasha Whenham, voditeljica istraživanja smatra da su dobro poznate blagodati učinka korištenja betaina kao dodataka u hranidbi. "Razumijevanje kako se ovaj aditiv može upotrijebiti za smirivanje zabrinutosti za dobrobit kokoši nesilica kroz jačanje njihovih kostiju, a bez utjecaja na kvalitetu ili proizvodnju jaja, dodatno proširuje njegovu vrijednost", kazala je.

Druga, povezana studija pokazala je da one koje legu puno jaja ne gube na kvaliteti skeleta. Komentirajući te rezultate, profesor Ian Dunn, vodeći biolog za perad na Institutu Roslin, rekao je da su istraživači željeli ispitati je li ih količina proizvedenih jaja učinila osjetljivijima na oštećenje i prijelome, ali nisu pronašli dokazan učinak.

Kavezni uzgoj nesilica zabranjen u Češkoj nakon 2027. - EU još uvijek odgađa odluku?

"Primijetili smo da početak puberteta i mineralizacija medularne kosti, koji su specifični za nesilice, utječu na njihovu kvalitetu", kaže Dunn zaključivši da bi uzgajivači mogli genetskim, okolišnim i upravljačkim čimbenicima utjecati na ove osobine kako bi poboljšali kvalitetu skeleti nesilica.


Tagovi

Kosti Jačanje kostiju Kokoši nesilice Betain Dodatak hranidbi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.