Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Putnik
  • 15.07.2016. 07:30

Bez mljekarstva neće biti ni stočarstva

I prije se uvozilo mlijeko s europskog tržišta u Hrvatsku, ali ne u tolikim količinama, kaže Ivan Putnik koji u uvozu vidi temeljni razlog propadanja domaćih mljekara.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 4.383
  • 768
  • 0

"Imam tri sina. Ostali su kod kuće kako bi se bavili stočarstvom odnosno proizvodnjom mlijeka i mesa, te tako nastavili tradiciju svojih predaka. No, izgleda da su se prevarili jer se u poljoprivredi, za koju su se opredijelili, ne mogu razvijati. Razmišljaju o odlasku na rad u Njemačku, stopama moga oca Andrije, iako im je jasno kako ih ni ondje ne čeka med i mlijeko", kaže za Agroklub njezin nositelj Ivan Putnik iz Brnaza, predsjednik Udruge dalmatinskih mljekara na čijoj farmi je 30 muznih krava i 20 junica.

Podsjeća kako se sa svojom ženom Dragicom prije 15-ak godina počeo baviti uzgojem teladi, junadi, muznih krava te proizvodnjom mlijeka i mesa, kako to čini i sada. Voli reći kako je u jednom planinskom selu Kamišnice još u djetinjstvu zavolio, prigrlio stočarstvo iz ljubavi i tradicije, a ne iz koristi.

Visokomliječne krave u štali OPG-a Putnik

Tvrdi da nije imao ništa kada se odlučio za tu zahtjevnu djelatnost, čak ni pedlja zemljišta u Sinjskom polju, niti ijednu kravu, osim svoje ideje, želje za radom, ustrajnošću nadajući se kako će mu jednog dana biti bolje. Sada njegov OPG ima i novu štalu opremljenu novim strojevima, poljoprivrednom mehanizacijom u što je do sada uložio nešto manje od 5 milijuna kuna.

Mlijeko se uvijek uvozilo, ali ne u ovako velikim količinama

"Sve kredite sam vratio i nikome ni kune nisam dužan, a u realizaciji projekta mi nije pomogla ni lokalna zajednica niti država. Čak su nas odnemogli kako god su znali, mogli i htjeli. Više od 10 godina čekao sam rješenje za izgradnju štale na svom zemljištu površine 5.000 metara četvornih, čiji je kapacitet 50 vezova odnosno 50 muznih krava. Još imamo urediti prilaze, okoliš, a i to ćemo završiti najdalje do Nove godine", planira Putnik.

Uzroke nastanka manjka domaćeg mlijeka na hrvatskom tržištu vidi u urušenosti stočarstva, oslabljenosti stočnog fonda, nedostatku stočne hrane, ukidanju mliječnih kvota europskih zemalja, u ruskom embargu, kao i u zapuštenosti oranica i pašnjaka, u (polu)praznim selima i iseljavanju, te u staračkim obiteljima gotovo u cijelom ruralnom prostoru Hrvatske. Putnik tvrdi kako je, ipak, temeljni razlog tome - uvoz mlijeka s europskog tržišta u Hrvatsku dodajući kako se ono oduvijek uvozilo, ali ne u tolikim količinama.

Grade novu štalu za krave

"U zadnje vrijeme u Hrvatsku se uvozi takoreći 'smeće od mlika' koje se naziva mlijekom, koje nikako ne možemo kontrolirati. Kao dugogodišnji stočar, proizvođač mlijeka i mesa to ne mogu razumjeti. O tome se nije brinuo ni bivši ministar poljoprivrede koji je za sve to i najveći krivac. Od novog ministra poljoprivrede očekivao sam neusporedivo više reda i rada u poljoprivredi odnosno stočarstvu, u odnosu na prethodnog, ali ni on u početku nije počeo dobro, jer se mnogo odugovlačilo pa se izgubilo vrijeme", kaže Putnik dodajući da smatra da je novi ministar poljoprivrede trebao prije startati, a ne čekati 100 dana.

Mogao je, kaže, neke upite dati i stočarima, proizvođačima mlijeka tim više što u poljoprivredi, posebice u stočarstvu, ima nagomilanih problema, puno više no što se vide.

Već dugo se nema vremena za čekanja s odlukama

"Iskreno govoreći mi smo stočari i mljekari za novog ministra poljoprivrede ipak željeli nekog potvrđenog poljoprivrednog proizvođača s terena, primjerice iz Slavonije - naše hraniteljice", iskreno će Ivan Putnik.

Očekivali su, dodaje, da će ministar biti osoba koja je živjela s poljoprivredom i poljoprivrednicima odnosno sa stočarima i mljekarima. To je golem problem koji se morao brže rješavati (i riješiti), takoreći u roku 24 sata, a ne čekati tako dugo.

"Kada se želi povisiti PDV, to se učini u roku 24 sata. Ako se stočarima i mljekarima treba riješiti koji neki problem, treba čekati godinama poput dodjele državnog zemljišta u zakup putem natječaja, otkupne cijene proizvodima, građevinske dozvole za izgradnju farmi... A ja nisam mogao širiti obiteljsku farmu zato što lokalna zajednica i država nisu izradili takav projekt, dakako ni studiju utjecaja na okoliš, kako bi se u to sve uklopili i moji objekti - farma goveda, štala, pogoni. Izgradnjom svoje štale unutar farme, napokon imam temelj za izgradnju proizvodnih pogona poput male obiteljske mljekare, sirane", naglašava Ivan Putnik.

Tvrdi kako budućnost u stočarstvu i mljekarstvu Hrvatske ne vidi ako se uskoro bar nešto bitno ne promijeni nabolje i ne učini u toj djelatnosti, poput Zakona o poljoprivredi, ako se ne bude surađivalo s poljoprivrednim proizvođačima na terenu. Zapravo ako se nešto radikalno ne izmijeni i okrene u korist poljoprivrede i proizvodnje hrane, u korist stočarstva i proizvodnje mlijeka i mesa. Upozorava kako idućih godina, nastavi li se tako, u Hrvatskoj neće biti ni domaćih muznih krava, niti mlijeka i mesa, pa će se sve morati kupovati iz uvoza.

Obitelj Putnik

"Što se tiče osmišljenih projekata u sastavu svog OPG 'Putnik', nikako ih neću moći realizirati zbog iznimno teške situacije i nenaklonjenosti određenih društvenih, državnih struktura, resornih ministarstava i agencija, pa tako i EU-fondova. Doduše poticaje imam samo za mlijeko i zemljište, ali za sve drugo nema. Za sredstva iz EU-fondova do sada nisam pisao niti slao molbe jer sam unaprijed znao da ih neću dobiti. Poljoprivrednicima odnosno stočarima i mljekarima bi moglo biti i gore, nego što im je sada", prognozira Putnik.

Ako ne dobije državnu zemlju u zakup u Sinjskom polju koja se godinama ne obrađuje, cetinski farmer upozorava kako neće moći nabaviti ni još najmanje 10-ak novih junica iz Njemačke. Naprotiv, morat će smanjiti postojeće stado muznih krava i junadi.

Želja otvoriti malu obiteljsku mljekaru

"Unatoč svemu pokušat ću otvoriti malu obiteljsku mljekaru i siranu u sklopu OPG 'Putnik' gdje ćemo raditi samo ja i moja supruga Dragica, kako bi na taj način oboje ostvarili pravo bar na zdravstveno i socijalno osiguranje odnosno na mirovinu. Naša starija djeca će vjerojatno krenuti u Njemačku radi traženja zaposlenja. Nije mi žao što sam uložio kapital u njihovo školovanje, ali se nikako ne mogu pomiriti s činjenicom kako će moja djeca, mladi školovani ljudi, koji bi trebali izgrađivati svoju domovinu, svoje znanje dati tuđima zemljama", zaključuje Ivan Putnik poručujući kako bez razvijenog mljekarstva, nema ni stočarstva.

Foto: Nedjeljko Musulin


Fotoprilog


Tagovi

OPG Putnik Stočarstvo Proizvodnja mlijeka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.