Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prenamjena proizvodnje
  • 08.10.2015. 07:25

Bilogorski mljekari budućnost vide u - siru!

U bjelovarsko-bilogorskom kraju puno je proizvođača mlijeka. No kako je cijena sve manja, a otkup nesigurniji, sve više ih dolazi na radionice o izradi sira. Jedna takva održana je u Rovišću.

Foto: Savjetodavna služba
  • 428
  • 30
  • 0

Radna grupa za sirarstvo Savjetodavne službe već više od 10 godina na obiteljskim gospodarstvima održava radionice odnosno svojevrsne tečajeve proizvodnje sireva. Jedna takva, održana je u organizaciji općine Rovišće u domu istoimenoga mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Stručnjaci su 12 zainteresiranih mljekara učili kako napraviti sir škripavac.

Mliječni bazen Hrvatske

Tužno je što nam glavobolje zadaje činjenica da nešto imamo!

"Bjelovarsko-bilogorska županija je mliječni bazen Hrvatske već više od jednog stoljeća, jer na tom području djeluju dvije velike hrvatske sirane, Zdenka iz Velikih Zdenaca i nekadašnja Sirela, koju je preuzeo Dukat. Umijeće proizvodnje sira prenosi se također i s generacije na generaciju, no sirarstvo ipak stagnira.

U zadnje vrijeme sirarice s bjelovarsko-bilogorskog područja sve manje dolaze na bjelovarsku tržnicu, već prodaju svoje proizvode na zagrebačkim, gdje je kupaca više. Jer potražnja im je važna budući da im je to jedini način da prodajom domaćih proizvoda zarade novac za svoju obitelj", kaže Darija Marković.

Sve više mljekara ozbiljno razmišlja o proizvodnji sira

Sirarstvo je u ovim sjevernim krajevima vezano za preradu viška proizvoda i poboljšavanje dohotka gospodarstva, za razliku od turističkih dijelova zemlje. Kako se ovdašnji proizvođači mlijeka zbog otežanog plasmana boje da više neće moći predavati mlijeko mljekarama, ovakve radionice su im mogućnost da nauče nešto o drugoj vrsti proizvodnje od koje će živjeti.

"Ovakvu smo situaciju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, imali prije 10-ak godina s kozjim mlijekom. Tvornica Zdenka iz Velikih Zdenaca je prestala otkupljivati kozje mlijeko, a Bilogora je bila puna koza. Koza kao i krava mora se svaki dan pomusti no kamo onda s mlijekom?!. Nakon te neugodne situacije, kozari su počeli prerađivati mlijeko u sir ili predavati mlijeko mini mljekarama odnosno malim otkupljivačima u Daruvaru i Prespi kod Bjelovara. No ipak je većina s vremenom odustala od koza i kozarstva.

Samo da i proizvodnja kravljeg mlijeka ne završi kao i ona kozjeg

Savjetodavna služba je tada počela s edukacijama i organiziranjem sajmova i izložbi sira u suradnji s gradovima i općinama. Također smo pokušavali naći kanale prodaje autohtonih proizvoda, pa su se organizirale manifestacije kao Mare Croaticum - spojiti zeleno i plavo. No, to je sve bilo na lokalnoj razini i uz angažman lokalnih uprava. Kako će se razvijati priča s našim mliječnim govedarstvom ne znamo, no mi savjetodavci smo, kao i uvijek tu, na usluzi poljoprivredi i poljoprivrednicima", ističe Marković.

U ovim neizvjesnim vremenima, mnogi proizvođači mlijeka zainteresirani su za edukacije proizvodnje sireva. Hoće li od toga posla i živjeti ili će naučeno znanje primijeniti samo kako bi sireve proizveli za svoje potrebe, pokazat će vrijeme.

Foto: Savjetodavna služba


Tagovi

Sirarstvo Radionica Savjetodavna služba Rovišće Bjelovarsko-bilogorska županija Proizvodnja sira Škripavac Sirela Zdenka Veliki Zdenci Dukat Bjelovar Zagrebačke tržnice Sirarice Darija Marković Plasman Mlijeko Kozje mlijeko Mini mljekare


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]