Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 24.03.2017. 08:00

Boseron: ovčar sa crvenim šapama

Čistokrvi boseron potiče iz Francuske. To je pouzdan pas, koji nikada ne spava. Spada u kategoriju - tjerači stoke. Ne voli zatvoren i skučen prostor, pa se rijetko sreće kao kućni ljubimac.

Foto: Darren Driscoll / Pinterest
  • 3.578
  • 279
  • 0

Na prvi pogled sliči na lijepog mješanca, međutim nije. Riječ je o boskom ovčaru ili boseronu, pastirskom psu koji u kinologiji spada u kategoriju pasa - tjerači stoke. Ovaj pas je prava atleta, graciozan, ali ne baš na prvi pogled lijep. Ipak, vrlo je šarmantan i drag pas. Veoma je teritorijalan, ne voli druge pse, pa se ne preporučuje ljudima koji već imaju neku rasu pasa ili neki drugu životinju za kućnog ljubimca.

Porijeklo boserona

Njegovo porijeklo je iz Francuske, gdje ga najviše i uzgajaju, a ono po čemu je neobičan u odnosu na ostale rase pasa jesu njegove crvene šape. Skoro da ih i nema na našim prostorima, a ukoliko ga neko i uzgaja, stručnjaci smatraju da nisu tog kvaliteta kao psi iz Francuske. Nisu čistokrvi, pa često oboljevaju od nekih nasljednih bolesti.

U Francuskoj ga smatraju za najstariju vrstu pastirske rase pasa, a uzgajan je u ovoj zemlji isključivo radi čuvanja stada ovaca. Kasnije je križan, pa su nastale prakično iz jedne dvije rase: sa dugom dlakom, a to je briješki ovčar i sa kratkom dlakom boseron.

Vrtoglavnom brzinom postao je vrlo popularan ovčar širom Francuske, ali i u drugim evropskim zemljama zbog svog instinkta kada je riječ o čuvanju ovaca i stoke. Osim kao pastirskog psa, koriste ga i za čuvanje imovine i domaćinstva. I u ovim slučajevima se pokazao kao veoma dobar čuvar.

Osobe koje žele da imaju ovog psa, uvoze ga iz izvorne države, jer na ovim prostorima ne postoje psi koji su tog kvaliteta. Cijena mu je od 300 eura pa naviše.

Karakter boserona

Njegova najveća vrlina je pouzdanost, hitrost i neustrašivost. Pomalo zvuči smiješno, ali boseron je pas koji nikad ne spava. On i kada spava, zapravo gleda krajičkom jednog oka.

Vrlo je poslušan, ali mu je potreban "alfa" gazda kako bi ga ukrotio. Ipak, velika je maza, ali se po potrebi pretvara u pravu zvijer. Ne voli zatvoren prostor, pa ga ljudi rijetko uzimaju za kućnog ljubimca. Najviše voli ruralne predjele sa puno livada, pašnjaka i prostranstva, kako bi mogao slobodno da trči, a tada je zapravo i najsretniji.

Ishrana boserona

Poželjno je da se hrani mesom, kukuruzom i žitom. Meso treba da dominira u njegovoj ishrani, odnosno da sačinjava 80% porcije, a 20% bi trebalo da se raspodjeli na voće i žitarice. Ne preporučuje se ishrana granulama. Ne treba mu davati puno hrane, jer je sklon prekomjernom uzimanju hrane, nakon čega povraća. Preporuka je da se obroci podijele u tri manja.

Boseron je pas snažnog tijela, koje je prekriveno kratkom, gustom i vrlo tamnom dlakom. Oči su mu tamne, glava pomalo duguljasta, a uši su visoko nasađene na glavi. Dosežu visinu od 60 cm do 70 cm, teški su između 30 kg do 45 kg, a žive od 10 do 12 godina.

Njega boserona

Boski ovčar je vrlo inteligentan i zato treba sa njima da se radi kako na fizičkoj, tako i na psihičkoj pripremi. Ako nije fizički aktivan postaje anksiozan i depresivan, što zna da preraste u agresiju. Poprilično je zahtjevan i ne podnosi samoću, pa onaj koji ga nabavi trebalo bi da zna da će morati dosta vremena da provodi sa psom.

Zdravlje boserona

Ova rasa ovčarskih pasa spada u kategoriju jakih i zdravih pasa. Retko se razboljevaju, a ono što ih muči jesu bolesti srca i problem sa želucem. Bolest se uglavnom javlja genetski, što znači da ako je jedan od roditelja bolestan, moguće je da će i štene naslijediti tu boljku.

Foto: Darren Driscoll / Pinterest


Tagovi

Francuska Pas Ovčar Boseron Ovčarski Tjerač stoke Crvene Šapa


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.