Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Braća Biancardi
  • 29.10.2019. 18:00
  • Maccastorna, Italija

Braća Biancardi s limuzinkama postižu odlične financijske rezultate, ali i genetiku

Čak 1.100 goveda i ratarska proizvodnja hrane za stoku na 800 hektara, formula su uspješne limousin priče iz Italije. U nju smo se uvjerili prilikom posjete imanju Antonia i Mattea Biancardija. Hrana koju pripreme na tim površinama je besprijekorna i kada je u pitanju sijeno i silaže, ali i sjenaže.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 849
  • 23
  • 0

Priču je započeo djed, ali kao uzgajivač mliječnih krava za proizvodnju sira Grano Padano. Otac je taj koji uz mliječno govedarstvo uveo i tov, ali i bikove u proizvodnju te započeo sa uzgojem limousin goveda. Danas njegovi sinovi Antonio i Matteo Biancardi u mjestu Maccastorna imaju uzornu farmu od 1.100 grla limousin goveda, odnosno 800 krava u sustavu krava-tele, ali u stajama, a ne na paši. 

Čak 1.100 goveda i ratarska proizvodnja hrane za stoku na 800 hektara, formula su uspješne limousin priče iz Italije. U nju smo se uvjerili prilikom posjete imanju koju su organizirali hrvatski stočari, članovi udruženja Salers i Limousin Croatia od kojih mnogi u uzgoju imaju ova goveda i na svojim farmama. No daleko manjima, svakako. 

Braća Biancardi su i vrhunski ratari

Ovdje su nadstrešnice, staje - ogromne. Sve na otvorenom i u slobodnom držanju.

Farma profitabilna i bez državnih davanja 

Mateo i Antonio imaju i uzornu ratarsku proizvodnju pa tako na farmi vidimo traktore raznih marki, plugove i druge mehanizacije jer tu ne smije biti grešaka. Baš tijekom našeg posjeta, jedan je McCormick traktor s prikolicom pravio silažu cijelog zrna i stabljike kukuruza. Hrana koju pripreme na tim površinama je besprijekorna i kada je u pitanju sijeno, silaže, ali i sjenaže. Uz ovu ogromnu farmu teče rijeka, a i inače je to područje sliva rijeke Po te voda nije problem unatoč sušnim razdobljima. Uvjerili smo se u odlično stanje kukuruza početkom jeseni upravo zbog geografskog položaja. K tome, taj je kukuruz druga žetva. Nakon što su skinuli otkos talijanskog ljulja, posijan je silažni kukuruz.

Farma je profitabilna i bez nekakvih velikih davanja od strane države. Kako je rekao vlasnik, ima 160 eura godišnje po kravi. Po teljenju. Čak nije nužno da ima tele, već za teljenje pa makar i uginulo. Na farmi je mortalitet sedam posto i smatraju da imaju mogućnosti to još i popraviti. Dobiju i još 300 eura po hektaru. Vlasnike tele do odbića košta 700 eura. Prodaje tele muško od 300 do 320 kg, a žensko približno 280 kg kao i rasplodni materijal, a na toj farmi je cijena 1.650 do 1.700 eura za takvo tele.

Amerikanac u Livnu živi svoj američki san - uzgaja salers goveda

Za te novce dobijete vrhunsku genetiku. Od fantastičnih bikova, šampiona. Jedan od njih je dvije godine za redom šampion u Veroni. Za tov, pak, prodaju jako malo. Od deset do 20 posto i to je stoka koja nije genetski najvrijednija.

Biancardi se bave i proizvodnjom industrijskog paradajza i bioplina iako kažu da su profitabilni i bez te dvije proizvodnje. Uz dvojicu braće, zaposleno je na farmi devet radnika za rad na svim poslovima, i na farmi i u ratarstvu.

Mesna francuska pasmina 

Inače, limousin goveda su pasmina odličnih tovnih karakteristika, mesna francuska pasmina koja potječe iz regije Limousin i Marche u Francuskoj. Pasmina je u Francuskoj poznata kao Limousine. Limuzine su se u početku koristile uglavnom kao vučne životinje, a zanimanje za limuzine kao izvor visokokvalitetnog mesa raslo je prije oko 200 godina. Prva matična knjiga Limousina osnovana je tada u Francuskoj 1886. godine kako bi se osigurala čistoća i poboljšanje pasmine samo bilježenjem i uzgojem životinja koje su udovoljile strogo provedenom standardu pasmine. Limuzine su postale popularne zbog male težine rođenja što je i razlog genetski nasljedne lakoće teljenja.

Vrhunska grla na farmi braće Biancardi  

Popularna je i zbog omjera trupa i žive mase i prinosa (omjer mesa u trupu). Velika multibreed studija izvijestila je da limuzine pretvaraju hranu u meso brže od popularnih britanskih pasmina i neznatno brže od ostalih popularnih pasmina kontinentalne Evrope. Suprotno tome, ostale pasmine goveda proizvele su proporcionalno više jeftinih nusproizvoda i otpada, što je rezultiralo time da je njihov rast žive težine bio brži od limuzina. Limuzine su posebno omiljene za križanje s govedima poput Angusa, Hereforda i Shorthorna zbog njihove sposobnosti da daju hibridnu energiju i poboljšaju učinkovitost prinosa i iskorištavanja hrane za ove britanske pasmine, koje proizvode više razine masnoće i mramornog mesa.

Hereford - govedo koje i vrbove grane pretvara u ukusno meso

Iskreno, riječ je o ogromnoj farmi koja je najbolji primjer za one koji nemaju velike pašnjačke površine. Ovakav sustav iziskuje i da morate bit vrhunski ratar. jasno, mi se u Hrvatskoj ne trebamo svi baviti proizvodnjom rasplodnog materijala, ali moramo imati nukleus stada gdje će se proizvoditi rasplodni materijal.


Tagovi

Limousin Biancardi Italija Goveda Antonio i Matteo Biancardi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008. godine.