Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pankretić
  • 29.03.2017. 07:30

Braća Pankretić udružila snage u Mjeri 4

Nakon što su ozbiljno razmišljali o gašenju OPG-a, Božidar Pankretić, bivši ministar poljoprivrede i regionalnog razvoja, nakon izlaska iz politike, zajedno s bratom Zdravkom okrenuo se onome što Pankretići najbolje znaju i rade - poljoprivredi.

  • 14.012
  • 690
  • 0

Božidar Pankretić, bivši ministar poljoprivrede i regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, nakon izlaska iz politike okrenuo se onome što Pankretići najbolje znaju i rade - poljoprivredi.

Na imanju u selu Gaj nedaleko od Vrbovca snage su udružili braća Zdravko i Božidar Pankretić. I dok Zdravko dane provodi na imanju baveći se proizvodnjom, bivši političar Božidar na sebe je preuzeo brigu o financijama i investicijama.

Ozbiljno razmišljali o prekidu proizvodnje

"Naš otac se cijeli život bavio poljoprivredom i ja i moj brat smo nakon njegove smrti ozbiljno razmišljali prekinuti sve to. Brat je radio u Piku Vrbovec, ja bio u politici, životi su nam bili daleki od onoga čime se bavio naš otac. Nakon dugog razmišljanja, ipak smo se odlučili na to da se brat vrati doma, a nakon izlaska iz politike i ja sam mu se pridružio na puno radno vrijeme", rekao nam je Božidar Pankretić.

Sam priznaje kako nije nalik na tipičnog poljoprivrednika koji je u polju od ranog jutra do kasne večeri, uvijek umrljane odjeće. "Taj dio posla je preuzeo moj brat", smije se. "Ja sam na sebe preuzeo logistiku. Ako treba, zapnem i ja na terenu, ali to nije tako često."

90% junadi ide u izvoz

Trenutačno na farmi imaju pet stalno zaposlenih, a u sezoni je taj broj i duplo veći. Bratova kćer se također ozbiljno uhvatila posla pa je to sad pravi obiteljski posao. "Moje cure su još mlade, ali možda i one s vremenom odluče da je poljoprivreda njihov posao."

Farma Pankretić

Na farmi kapaciteta 1.000 tovne junadi trenutačno ih je oko 890. Većinu svojih proizvoda Pankretići plasiraju u izvoz, najviše u Libanon koji drži 60% njihovog tržišta. 20 do 30% ide u Italiju, a samo 10% na hrvatsko tržište.

U Hrvatskoj ne mogu postići cijenu

Pitamo Božidara zašto baš Libanon, zašto ne Hrvatska?

"Libanonsko tržište je puno sigurnije od domaćeg. Stabilno je, bez velikih oscilacija na tržištu i znamo da ćemo dobiti novac za svoju robu, i to po dobroj cijeni. U Hrvatskoj nažalost svega toga još uvijek nema", ističe Pankretić. "Kupovna moć hrvatskih građana je takva da mi u Hrvatskoj ne možemo postići cijenu kakvu možemo postići vani."

Stabilnost libanonskog tržišta i činjenica da iz dana u dan raste potražnja za njihovim mesom bili su razlog zašto su se Pankretići odlučili aplicirati na sredstva iz Programa ruralnog razvoja.

Sredstva iz mjere 4

Odmah na početku aplicirali su na mjere 4.1.1 i 4.1.2. Programa ruralnog razvoja. U sklopu operacije 4.1.1. (restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava) OPG Pankretić Zdravko dobio je 10.844.823,67 HRK za ulaganje u podizanje farme i nabavu poljoprivredne mehanizacije, dok je u sklopu operacije 4.1.2. (zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš) dobio 4.263.331,42 HRK za ulaganje u poboljšanje učinkovitosti korištenja gnojiva (strojevi i oprema za utovar, transport i primjenu gnojiva - mineralnog i organskog gnojiva) za vlastite potrebe od minimalno 70%.

Planiraju proširiti proizvodnju za 50%

"Pozitivan odgovor za mjeru 4.1.1. smo dobili u siječnju, a za odluku 4.1.2. nekoliko mjeseci ranije. Na temelju pozitivnog odgovora odgovora namjeravamo povećati proizvodne kapacitete i dignuti proizvodnju za nekih 50%", ističe Zdravko.
"Imamo dobru suradnju s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije koji su nam jako pomogli tijekom cijelog procesa prijave.

Farma Pankretić

I prije raspisivanja samog natječaja smo razmišljali o modernizaciji farme te smo već prije četiri godine počeli prikupljati dokumentaciju potrebnu za ishodovanje građevinske dozvole za novu farmu i za dodatne skladišne kapacitete. Tako smo prije početka raspisivanja natječaja imali obrađen taj dio dokumentacije a onda smo nastavili sa skupljanjem ostalih potrebnih dokumenata."

Proces je dug i muktorpan, čak i kada ste "u toku"

Kao bivšem ministru poljoprivrede Pankretiću je sigurno bilo lakše nego prosječnom poljoprivredniku, ali čak i on priznaje da je proces dug, mukotrpan i kako bi ga pod hitno trebalo pojednostavniti kako bi što veći broj poljoprivrednika mogao doći do sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

Dobri konzultanti često su odlučujući faktor

"Meni, kao dobrom poznavatelju državne uprave i cijele te administracije, teško je povjerovati da netko tko ne poznaje način na koji funkcionira državna administracija, uopće može doći do sredstava. Bilo kome tko se odlučuje na taj potez savjetovao bih angažirati dobru konzultansku tvrtku jer upravo su dobri konzultanti često razlika između onih koji su prošli i onih koji nisu prošli na natječaji.

Hrvatska u povlačenju europskih fondova jako kaska za drugim zemljama i potrebno je puno truda kako bismo stigli druge zemlje koje su godinama prije nas imale pristup fondovima."

Nužna izgradnja bioplinskog pogona

Trenutačno zauzeti proširenjem farme, Pankretići ne razmišljaju o novim natječajima, iako će se sigurno prijaviti za neki novi kada za to dođe vrijeme. U sljedećem razdoblju planiramo povećati proizvodnju do 2.000 junadi, kaže Božidar.

Njihova najveća investicija u ovom trenutku je izgradnja bioplinskog postrojenja na farmi koje bi prema izračunima farmera u sjevernoj Italiji troškove proizvodnje moglo smanjiti za 40 do 50%.

"Bez novih tehnologija nema napretka i izgradnja bioplinskog pogona je nužna kako bismo bili konkurentni na stranom tržištu."


Fotoprilog


Tagovi

Božidar Pankretić Mjera 4 Ruralni razvoj Junad


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]