Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena mlijeka
  • 26.01.2023. 13:00

Branko Kolak: Zašto dozvoljavamo trgovcima da se ponašaju kao kauboji?

Nije normalno da litra jogurta košta 16 kuna u trgovini, a ja kao proizvođač ne mogu dobiti ni 4 kune za mlijeko. Tko dobije ostalih 12, pita predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda

Foto: Krume Ivanovski
  • 1.795
  • 289
  • 2

Na nedavno održanom Savjetu za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede izneseni su podaci kojima država nastoji održati proizvodnju mlijeka i poboljšati uvjete u domaćoj stočarskoj proizvodnji. Što o tome misle stočari, pitali smo predsjednika Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Branka Kolaka.

On podržava nastojanja Vlade RH i resornog ministarstva, ali ističe da proizvođači ne žive od potpore nego od prodaje mlijeka, a otkupnu cijenu naša prehrambena industrija ne želi povećati, za razliku od drugih europskih zemalja.

"Situacija je eruptivna, da tako kažem, pali smo ispod 3 tisuće proizvođača u Hrvatskoj, a padamo i u količini predanog mlijeka te smo sad na 30 milijuna kilograma na mjesečnom nivou. Zato nam treba radikalniji zahvat da se taj trend zaustavi, jer mjere ministarstva ne mogu nadoknaditi gubitak u cijeni mlijeka“, rekao je Kolak.

Ovaj stočar navodi da sektorski pad za prošlu godinu od 6 posto čak ni ne izgleda toliko loše, ali kad se uzme u obzir da su neke velike firme podigle proizvodnju, onda je taj pad iznad 10 posto. 

Jogurt košta 16 kuna, a za mlijeko nam plate 3

Svi koji su u lancu ove proizvodnje moraju shvatiti da bez fer otkupne cijene mlijeka nema proizvodnje, kaže Kolak.

Nestaju srednji i mali proizvođači i ove godine veliki neće nadoknaditi gubitak malih proizvođača, što znači da ćemo pasti ispod 40 posto samodostatnosti u količini proizvedenog mlijeka, a to nas uz Bugarsku svrstava u najgore u Europi, navodi on.

Osim toga, imali smo prilike vidjeti zadnjih dana što se dogodilo kod konvertiranja cijena u euro i koliko je inspekcija pronašla neopravdanih marži.

"Nije normalno da litra jogurta košta 16 kuna u trgovini, a ja kao proizvođač mlijeka u toj litri jogurta ne mogu dobiti ni 4 kune. Pitam tko dobije ostalih 12 kuna? Više dobije industrija za preradu, trgovina za marže i država PDV-a nego ja za proizvodnju. Oni svi dobiju po četiri kune otprilike, a mljekar tri i nešto“, rekao je predsjednik SUHUH-a.

Past ćemo ispod 40 posto samodostatnosti u količini proizvedenog mlijeka? (Foto: V. Stapić/ilustracija)

Marže trgovačkih lanaca su između 20 i 50 posto, po tvrdnjama naše prehrambene industrije, nastavlja on. Zašto se tome ne stane na kraj, pita se ovaj proizvođač mlijeka te ističe "na Zapadu primjenjuju porezi na ekstra profit, na negativnan rezultat i slično, i tamo se ne dozvoljava trgovcima da se ponašaju kao kauboji".

Kolak upozorava da otkupljivači mlijeka trebaju igrati po fer pravilima.

"Prerađivačka industrija poput Dukata, treba platiti mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj po cijeni koju plaća mlijeko u Francuskoj. Ne tražimo mi ništa više - koliko Lactalis plati svojim proizvođačima, neka Dukat toliko plati u Hrvatskoj – jer smo dio istog EU tržišta“, kazao je Branko Kolak.

Smanjiti PDV na fermente

Ovaj stočar ističe da druge članice EU nemaju toliko izražen problem dostupnog zemljišta, kao što imaju poljoprivrednici u Hrvatskoj koji ne mogu doći do državne zemlje niti do jeftinije hrane za stoku, pa su je primorani kupovati.

Razlog tome vidi u dugogodišnjoj lošoj zemljišnoj politici i smatra da prednost u dodjeli državnog zemljišta trebaju imati oni koji se žele nadograditi u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvesti dodanu vrijednost. Novi Zakon na to ukazuje, kaže naš sugovornik, jer po sustavu bodovanja mljekarska proizvodnja ostvaruje najviše bodova u budućim natječajima, ali efekti zakona će se vidjeti tek u narednim godinama.

Ono što država može napraviti već sad je smanjenje PDV-a na fermente.

"Hrvatska jedina ima 25 posto PDV-a na fermentirane proizvode mlijeka u okruženju – je li to ispravno? Takav porez nemaju ni Mađarska, Slovenija, Austrija, Italija... Opće je poznato pravilo da kada je inflacija treba popustiti u poreznoj politici", zaključio je predsjednik SUHUH-a naglašavajući da se porezi kod nas trebaju dovesti u istu situaciju kao u okruženju, gdje su između 5 do 15 posto, kada govorimo o fermentima. 


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Otkup mlijeka Branko Kolak Ministarstvo poljoprivrede Smanjenje PDV-a Dukat


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?