Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Branko Sudar
  • 02.06.2020. 14:50
  • Karlovačka, Koransko Selo

Branko Sudar: Gledam u nebo, kud ću s janjcima?

To nije pramenka, novih janjaca ima svaki dan. Postaju ovce, neke sam već ošišao. Muške sam ostavio, ali jure ovce, opisuje nam vlasnik OPG-a i uzgajivač solčavsko-jezerske pasmine pat poziciju u kojoj se zbog pandemije i manjka tržišta našao. 

Foto: Branko Sudar
  • 2.851
  • 341
  • 0

Ovčarstvom se bavi od 2002. godine dok je od 2012. u ekološkoj proizvodnji, no probleme kakve im je ove godine donijela pandemija koronavirusa, Branko Sudar ne pamti. Nositelj istoimenog OPG-a iz Koranskog Sela u Karlovačkoj županiji, trenutno ima 70 komada janjaca koje kupca - nemaju. 

"Gledam u nebo, kud ću s njima?", očajan je vlasnik kojemu je 40 komada janjadi spremno za odvoz. Petnaest ih je već većih, a drugih 15 u granicama koje tržište traži. Točnije, koje inače traži jer posljednjih mjeseci janjce slovenske ovce odnosno solčavsko-jezerske, autohtone slovenske pasmine, nitko ne treba. 

'Cijela godina je užasna'

"To nije pramenka, novih janjaca ima svaki dan. Postaju ovce, neke sam već ošišao. Muške sam ostavio, ali jure ovce", opisuje nam vlasnik OPG-a pat poziciju u kojoj se našao. 

Cijela godina je, dodaje, užasna. Ovaj kraj, pa i Općina Barilović kojoj pripada Koransko Selo, pogodila je velika suša i strahuju da sijena za životinje neće biti. 

Janjci su spremni, ali kupaca - nema 

"Mogu se brinuti, osigurati hranu za stotinu ovaca, ali što s ostalima? Jedino da ih odvezem u Zagreb pred Ministarstvo pa nek se oni pobrinu za njih", ogorčen je. 

A sve je zapravo bilo riješeno. Prodaju prvih janjaca već je bio dogovorio za Cetingrad, za Josipovo, 19. ožujka. No, pandemija je sve zaustavila. Hoće li mu pomoći donesena odluka Vlade o izvanrednoj pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara, za što je osigurano devet milijuna kuna - nije siguran. 

"Zvao sam u županiju da vidim gdje se i kome javiti. Nitko ništa ne zna. Zvao sam i vas u Agroklubu da vidim kako mi pomoći, sad ću zvati u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Jednostavno, pomagajte", naglašava vrijedni uzgajivač koji se trenutno nalazi pred zidom. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Branko Sudar Uzgoj ovaca Janjad Otkup janjadi Pandemija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!