Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 17.06.2019. 13:30

Brišu ih iz ARKOD-a iako je broj grla na krškim pašnjacima porastao za 300 posto?

Umjesto da nas se podrži i pomogne da što bolje obavljamo djelatnost kojom se bavimo, ministarstvo nas bezdušno masakrira kontrolama na način da nam se pašnjaci gdje stoljećima obitava stoka, protuzakonito i bez pravne podloge izbacuju iz ARKOD-a pod objašnjenjem da to nije poljoprivredna površina", vapaj je krških stočara.

Foto: Hrvatski krški pašnjaci
  • 2.164
  • 245
  • 0

U zemlji u kojoj postoji 21 milijun katastarskih čestica na oko 4 milijuna stanovnika, u kojoj zemljišne knjige nisu uređene do kraja još od vremena Austro – Ugarske, ministarstvo poljoprivrede odlučilo je zadati poljoprivrednicima rok do 31. prosinca ove godine da podnesu dokaz o posjedu ili vlasništvu Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju ili će im u protivnom poljoprivredne površine biti izbrisane iz ARKOD-a. Riječ je o 340.000 hektara.

Ovako započinje priopćenje udruge Hrvatski krški pašnjaci koja je, kako napominju, upravo gore navedeno jedan od ključnih razloga njihova osnivanja. Zbog problema koje dalje istiČu u priopćenju, zahtijevat će hitne sastanke sa resornim ministarstvom i samim premijerom jer su, kako navode, ugroženi nacionalni interesi i jer se 44 % teritorija Hrvatske primjenom najnovijega pravilnika i odredbi ostavlja bez budućnosti. 

Spremni se požaliti i Europskoj komisiji

A ne budu li imali uspjeha, kažu kako su spremni obratiti se Europskoj komisiji jer im je, kako ističu, nepojmljivo zašto u Hrvatskoj ne vrijede pravilnici i uredbe kao u ostalim članicama EU koje je jasno definIrala Europska Komisija i Vijeće Europe koje je donijelo Zajedničku poljoprivrednu politiku.

U ovoj su se udruzi posebno osvrnuli na današnju emisiju Hrvatskog radija u kojoj je gostovao Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Kažu kako se Ivančić "hvali kako se uvodi red i kako svatko mora platiti zemlju koju koristi. On sigurno ne zna da su ministarstvu poljoprivrede jos 2016. poljoprivrednici podnijeli zahtjeve za dodjelu ugovora o zakupu za površine koje koriste. Međutim do dan danas nitko nije dobio ugovor. Mi nismo u mogućnosti raspisivati ugovore niti možemo natjerati državnu administraciju da obavljaju posao za koji su plaćeni."

U zadnjih 5 godina zabilježen je 300% porast broja grla

Smatraju da u resornom ministarstvu obmanjuju javnost tvrdnjama da na krškim pašnjacima proizvodnje - nema, kao ni dovoljan broj grla s obzirom na upisane površine. U udruzi upozoravaju da se taj razmjer može provjeriti na službenim stranicama APPRRR-a i HPA. 

"Na svih osam županija krških pašnjaka ima upisanih samo 72.400 ha, a prisutan broj uvjetnih grla iznosi 53.000. Ako se uzme u obzir da svako uvjetno grlo pokriva 3,3 ha onda bi trebali imati upisanih 174.900 ha. Dakle, broj uvjetnih grla naveliko prelazi upisane površine u ARKOD-u. To ukazuje da mnogi poljoprivrednici nemaju upisane povšine u ARKOD zbog nerada ministarstva koje nije objavilo natječaje za te površine i sklopilo ugovore sa poljoprivrednicima kako bi mogli ostvariti potpore koje u naravi i zaslužuju. U zadnih 5 godina zabilježen je 300% porast broja grla na krškim pašnjacima", brojke su koje podastiru u udruzi Hrvatski krški pašnjaci. 

Poljoprivrednici u Dalmaciji u najtežoj situaciji

U ogorčenom obraćanju naglašavaju kako su poljoprivrednici u Dalmaciji u najtežoj situaciji. "Za stoku imaju improvizirane objekte, nemaju struje, vode ni pristupnih puteva. Po otocima je cijena sijena i do 3 kune. Veliki su troškovi održavanja i prehrane, a bez ostvarivanja potpora na površine koje koriste, dovedeni su na rub egzistencije. Umjesto da nas se podrži i pomogne da što bolje obavljamo djelatnost kojom se bavimo, ministarstvo nas bezdušno masakrira kontrolama na način da nam se pašnjaci gdje stoljećima obitava stoka, protuzakonito i bez pravne podloge izbacuju iz ARKOD-a pod objašnjenjem da to nije poljoprivredna površina", vapaj je krških stočara. 

Kažu kako su mnogi poljoprivrednice zbog toga izbačeni iz sustava potpora, a mnogima su upiasana umanjenja. "Gotovo da nema OPG-a na krškom pašnjaku da nije dobio nalog za povrat sredstava zbog "nesukladnosti". Zbog toga su mnogi OPG-ovi blokirani od strane ministarstva. Glavni cilj im je oteti nam što više sredstava koje su nam dali ili uskratiti ono što nam trebaju dati. Ljudi su u očaju. Poslovali smo uredno i plaćali zadane nam obveze, sada smo dovedeni na rub egzistencije."

Priopćenje Udruge Hrvatski krški pašnjaci pročitajte u cijelosti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Krški pašnjaci Udruga krških pašnjaka ARKOD Zajednička poljoprivredna politika Krešimir Ivančić Korištenje zemlje Tradicionalni uzgoj Dalmacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]