Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpomognuta područja
  • 24.12.2018. 10:30

Broj krava u blagom porastu, isporuka mlijeka u rapidnom padu

Iz godine u godinu broj predanih litara mlijeka na ovim područjima je sve manji, u međuvremenu su otkupljivači na nekim od ovih područja prestali i sa otkupom tako da se ušlo u začarani krug. Ukoliko bi se neki proizvođač i odlučio na ponovnu predaju mlijeka nastao bi problem pošto ga više nema kome predati.

Foto: Miroslav Mašić
  • 944
  • 258
  • 0

Već smo u nekoliko navrata pisali o lošem stanju poljoprivredne proizvodnje na potpomognutim područjima. Starosna struktura stanovništva i polupusta sela, teško da i mogu dati neku svijetliju sliku. Na kraju jedne kalendarske godine još jednom treba postaviti pitanje koje glasi: Kako preokrenuti negativne trendove i pokušati oživjeti poljoprivrednu na ovim područjima koja zauzimaju veliki dio Republike Hrvatske?

Broj krava u blagom je porastu, isporuka mlijeka u rapidnom padu. Ovako bi se najkraće u jednoj rečenici moglo opisati stanje poljoprivredne proizvodnje na ovim područjima na kraju 2017 godine. Prema svim pokazateljima koji će stići uskoro, očekuje se da na kraju 2018. godine situacija bude još puno gora. Hrvatska poljoprivredna agencija na kraju svake kalendarske godine izdaje statističke podatke na osnovu kojih pažljivim čitanjem možemo prikupiti jako puno korisnih informacija.

Tako je recimo na području općine Donji Lapac u odnosu na 2016 godinu broj poljoprivrednih gospodarstava porastao za 2, a broj krava za 77. Minimalan i jednocifren broj povećanja poljoprivrednih gospodarstava bilježi se i u općinama Plitvička jezera, Vrhovine, Udbina, Gračac, Ervenik, Kistanje. Jedino je u općini Biskupija broj OPG-ova ostao isti kao i u 2016 godini. Slična situacija je i sa brojem krava gdje se u većini ovih općina broj grla neznatno povećao. Jedino smanjenje se bilježi u općini Plitvička jezera gdje je broj krava u odnosu na 2016 godinu manji za 9 komada i u Erveniku gdje je to smanjenje za 4 krave.

Polazeći od tih podataka,odmah bi pretpostavili da je slična situacija i sa proizvodnjom i isporukom mlijeka,ali neumoljiva statistika govori drugačije i pokazuje pravu sliku stvari. Na području općine Donji Lapac na kraju 2017 godine bilo je samo jedno gospodarstvo koje je isporučivalo mlijeko. Neslavni rekord dijele i Plitvička jezera i Biskupija, koji su protekle godine imali 3 odnosno 2 gospodarstva. Općina Vrhovine je imala 5 gospodarstava koja isporučuju mlijeko dok ih je na kraju 2016 godine bilo 14. Veliki pad bilježi i Biskupija koja je imala 9 gospodarstava u odnosu na prijašnjih 14. U odnosu na ukupan broj poljoprivrednih gospodarstava, broj njih koji predaju mlijeko je gotovo simboličan.

Kad se pogledaju godišnje količine pad je još izraženiji i situacija je još puno gora. Tako je recimo u općini Plitvička jezera sa 457.000 litara na kraju 2016 godine, za godinu dana isporuka mlijeka pala na samo 80.000 litara.

Iz godine u godinu broj predatih litara mlijeka na ovim područjima je sve manji, u međuvremenu su otkupljivači na nekim od ovih područja prestali i sa otkupom tako da se ušlo u začarani krug. Ukoliko bi se neki proizvođač i odlučio na ponovnu predaju mlijeka nastao bi problem pošto ga više nema kome predati i jasno je da se ovaj problem ne može riješiti bez direktne intervencije države.

Nedavno je završen i natječaj za sufinanciranje steonih junica, kao jedna od mjera za pomoć mljekarstvu,ali prema dostupnim podacima javio se mali broj ljudi iz ovih sredina tako da od slijedećeg izvješća ne trebamo ništa posebno očekivati.


Tagovi

Potpomognuta područja Broj krava Otkup mlijeka Negativni trendovi


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.